Palm Anders Olsson

Utanmyra 1857-1942

Här med sin hustru Böl Margit Olsdotter på söndagsbesök hos Ryss Nils i Kulåra.

”Palmen” och hans familj bodde i Utanmyra, på Palmgården som nu är borta. Medan hustrun var den drivande kraften när det gällde gårdens sysslor, ägnade sig Palm Anders helst åt annat, t ex jakt och fiske. Hundar och bössor var hans stora intresse, liksom musiken. Det spelades och sjöngs flitigt i Palmgården om kvällarna, då grannarna kom med sina fioler, cittror och gitarrer.

I början av seklet flyttade familjen till hemfäboden Ryssa för gott, och även där fanns spelmän som t ex Påls Anders i granngården med vilken Palm Anders t o m spelade i kapp. Vid den första spelmansstämman, anordnad av konstnären Anders Zorn i Gesunda år 1906, deltog två spelmän från Sollerön, Amus Olof från Bengtsarvet och Palm Anders.

Många mustiga uttryck och historier finns efter ”Palmen” men mest minns man honom som den som ständigt ”processade” mot skogbolaget. Vid varje misslyckat försök att få upprättelse för gångna oförrätter förlorade han ännu ett skogsskifte, och till slut nödgades man auktionera bort hela gården, inklusive de kära fiolerna.


Polska efter Palm Anders


Polska?
Halling efter Palm Anders

Vals efter Palm Anders

Polka efter Palm Anders