Foto: Torbjörn Nääs

JANUARI. Året började med ett snödjup på c:a 45 cm och kraftig nordvästlig vind, men ändå inte så mycket snödrev. Efter en mulen inledning av månaden kom flera kalla dagar. Det var ändå inte så kallt, minus 17 grader som mest. Medeltemperaturen var -5,3 grader, en nära nog normal temperatur. Nederbörden var c:a 25 mm. Det är nära hälften av normal nederbörd.

FEBRUARI. Inte så kallt i denna normalt kallaste månad, bara -22 grader den 6:e. Från mitten av månaden blev det riktigt milt väder, +9 grader den 26:e och knappast några kallgrader därefter. Blåsväder och mycket molnigt från mitten av månaden fram till månadsskiftet. Medeltemperaturen var -1,4 grader, ett väldigt varmt resultat jämfört med 1985 då den var -17,3 grader. Nederbörden c:a 24 mm, hälften av den normala.

MARS. En hel del nederbörd och mot slutet av månaden låg c:a 50 cm snö på marken. Rejäla snöväder den 13–14:e med drygt 20 cm och den 17–18:e kom nästan 30 cm snö. Kallast den 18:e och några dagar framåt med -18 grader, varmast den 21:a med +10 grader och dagsmeja. Medeltemperaturen -1,2 högre än normalt. Nederbörden c:a 70 mm, det är dubbelt mot normalt.

APRIL. Ovädret som drabbade oss den 5–7:e var det väntade bakslag som hör våren till, men 35 cm djup snö kändes onödigt. Tre veckor med riktigt fint vårväder som de flesta tyckte om. Vårvindar den 8–10:e. Lägsta temperatur den 11:e med -9 grader och högsta den 27:e med +22 grader på kvällen. Samma dag låg temperaturen på +15 grader vid tiotiden på förmiddagen. Medeltemperaturen uppgick till +5,5 grader vilket är normalt. Nederbörden 40 mm är också normalt.

MAJ. Snö och snöbyar första veckan, ett par blåsiga dygn i mitten, sen varmare väder. Den 20–22:e var det +22 grader kl. 22 på kvällen. Vid månadens slut var vädret inte så bra. Den 26:e dagsregn med hela 26 mm och senare kraftiga nordvästliga vindar. Snö syntes ännu borta i bergen, men åar och bäckar kom ner med mycket vatten. Inte blev det någon vårbrasa i Kulåra i år heller. Lite åskmuller hördes i nordväst på kvällen den 28:e. Medeltemperaturen +9,5 grader är fem grader lägre än normalt. Nederbörden 95 mm är mer än dubbelt mot normalt.

JUNI. Växlande molnighet de flesta dagar i månaden och med +4 grader som lägst och med +26 grader som högst. Den 5:e var det åska, regn och ett kort strömavbrott. Den 20:e var det dags igen för kraftigt regn och åska. Mycket vatten blev det i Siljan, 35 cm högre än medelvattenståndet. Medeltemperaturen +14,4 grader är normal. Nederbörden 50 mm, lite högre än de senaste åren.

JULI. Började försiktigt med både regn och värme. Till sist fick vi den sommarvärme som de flesta vill ha, från +26 grader och ända upp till +33 grader sista veckan i månaden. Regn och åskskurar några gånger, men inga långvariga smällar. Efter knallarna blev det som vanligt friskare luft, +8 grader som lägst den 6:e och +33 grader som högst den 26:e. Medeltemperaturen +18,9 grader, lite lägre än fjolåret, men hög mot normalt. Nederbörden 60 mm är högre än de senaste åren och mer än normalt.

Sjösättning av nya kyrkbåten i Kulåra. Foto: Torbjörn Nääs

AUGUSTI. En månad med många mulna dagar och ibland riktigt kraftiga, men korta skurar, med 10 mm regn på kort tid. Några dagar med fin sensommarvärme, den 23:e–28:e. Det åskade flera gånger i slutet, men inte så kraftiga knallar. Medeltemperaturen +17,6 grader vilket är normalt. Nederbörden 55 mm är normal, men låg mot mängden för några år sen.

SEPTEMBER. Åter en månad med mycket mulet väder, kraftig åska och mycket regn första veckan. Resten av månaden bättre väder, men ±0 grader den 17:e som lägst och +20 grader den 20:e. Medeltemperaturen på +10,3 grader är normal. Nederbörden på 80 mm mycket högre än normal, vilket fyllde bäckar, åar och sjöar inför vintern.

Is i vassen. Foto: Torbjörn Nääs

OKTOBER. Mycket gråväder den här månaden, inga kalla nätter, men från den 12:e till den 20:e kom mycket från ovan, hela 120 mm nederbörd. Det mesta som regn, men den 20:e blev det vitt på marken. Det varade bara några dagar, men borta i bergen låg snön kvar.

Den 20:e var det dags att börja skrapa rutorna på bilen före färd. Lägsta temperatur -2 grader den 27:e och högsta den 11:e med +16 grader. Medeltemperaturen +5,5 grader är normalt. Nederbörden 120 mm är mycket högre än normalt, nära tre gånger högre. Allt kom på bara lite mer än en vecka. Så alla vattendrag blev mer än fyllda inför vintern.

NOVEMBER. Ännu en månad med mycket gråväder, några fina dagar i början på månaden, sen kom vädret in i det gamla med mulet grått och disigt. Det snöade flera gånger men snön smälte bort mellan ovädren. I slutet av månaden kom omkring 20 cm snö som låg kvar in i den nya månaden. Lägsta temperatur -6 grader och högsta den 20:e med +7 grader. Medeltemperaturen +1 grad är normalt. Nederbörden 80 mm är nära tre gånger mer än normalt.

Snö i södra Bodarna. Foto: Torbjörn Nääs

DECEMBER. Ytterligare en månad med mycket gråväder. Det kom inte så mycket snö och den snö som kom tinade fort bort. Det blev inte några långa arbeten med snöskyffeln. Det blev väldigt halt på alla vägar som inte blev sandade. Kommunen saknade pengar till hjälp åt oss som inte bor efter gågatan i tätorten. En vit jul följde och som mest var snödjupet c:a 12 cm. I slutet på månaden kom kraftiga vindar från sydväst och blåste bort all snö. Det blev ett grönt nyårsfirande. Lägsta temperatur den 27:e med -9 grader och högsta den 30:e med +7 grader. Medeltemperaturen blev -0,7, ett par grader lägre än normalt. Nederbörden blev 25 mm, bara hälften mot normalt.

ÅRETS medeltemperatur blev +6,0 grader. Det är detsamma som de senaste åren. I slutet på juli fick vi några dygn med över +30 grader. Senaste veckan av februari nådde temperaturen -22 grader. Nederbörden för året blev 725 mm, vilket är mer än åren före, nästan 100 mm mer.

Ullas Arne Andersson