Efterlysning

I Dalarnas Hembygdsförbunds tidskrift för år 1922 har Anders Gagner skrivit om ”Ett romerskt mynt funnet i Gagnef” (s 134 – 138). Därur hämta vi följande:

” Angående förekomsten av romerska mynt i Dalarna har major G.NORDIN, Falun, sänt mig följande meddelande: … ”Vad jag vet om denna sak är, att för flera år sedan fann en landskanslist … en ganska stor samling romerska mynt, både silver och metall, uti Sollerön, där de enligt sägen skulle påträffats under en lada, vilken rivits. Samlingen visades mig av en annan person. Jag sökte på allt sätt få reda på detaljerna, hur myntsamlingen anträffats etc, men var detta omöjligt att få reda på, då det hölls hemligt. Jag lät hälsa innehavaren av mynten, att de borde hembjudas staten. Om detta skedde, känner jag icke. I Dala Fornsal finns nog några få romerska mynt, men fyndorten finnes icke antecknad för dem.” ”-Av antikvarisk-topografiska arkivet i Statens historiska museum att döma har emellertid några romerska mynt från Sollerön icke hembjudits staten, enl. vad doc. B.NERMAN meddelat mig; ej heller finns några sådana inom det nämnda museet.”

Det vore naturligtvis av stort värde för forskningen att få reda på var dessa mynt hamnat, men även andra ”pusselbitar” är vi tacksamma för, t.ex. vilken lada som avses, var fyndplatsen varit belägen o s v. Om ni hört något som kan ha med fyndet att göra, är vi på Red. mycket tacksamma få del därav.

Red.