Växter

Foto: Torbjörn Nääs

Här följer några växter att lära känna under sommaren som kommer. Vissa är ovanliga, några är nya och sällsynta.

Stillfrö (Descuraina sophia) Foto: Ullas Arne Andersson

På Sollerön växer stillfrö i utkanten av sin allmänna utbredning. Den finns också på några ställen i södra delen av landskapet, men har även visat sig på flera platser inom socknen de senaste åren. Säkraste stället att få se den är på Hembygdsgården.

Fältgentiana (Gentianella campestris) Foto: Ullas Arne Andersson

Fältgentiana är en växt som snart är försvunnen i vår flora. Den växte på marker som slogs med lie, och trivdes även på vägrenar och där djuren gick och betade på sommaren. Den sågs ofta på fäbodvallar. Exemplaret ovan hittades i Björka fäbod.

Natt och dag. (Melampyrum nemorosum) Foto: Ullas Arne Andersson

Natt och dag, eller lundkovall som den också kallas, har växt på den södra delen av fröplantagen mellan Bodarna och Bråmåbo i många år. Numera finns där inte så många kvar. Markerna där den tidigare funnits har alltmer växt igen. Att den fanns där fick jag veta av en kvinna från Bodarna som plockat svamp i området. Natt och dag är nära släkt med de betydligt vanligare skogs- och ängskovall.

Nattljus (Oenothera biennis) Foto: Ullas Arne Andersson

Nattljus är ny i vår flora. Den växer efter Bengtsarvsvägen bara några meter från vägkanten. Hur den kommit dit vet ingen, kanske genom att följa fåglar eller bilar. Den kan ha funnits där i flera år utan att någon tänkt på det då växtligheten på platsen är så frodig. På Sollerön växer den utanför sitt egentliga utbredningsområde och finns närmast på några gynnsamma lokaler i allra sydligaste delen av Dalarna.

Studentnejlika (Lynchis chalcedonica) Foto: Ullas Arne Andersson

Studentnejlikan är egentligen en trädgårdsrymling som verkar trivas även ute i markerna. Den är så pass hög och har så klar färg att den är svår att missa. Den här växte i en vägkant i Gruddbo.

Ullas Arne Andersson