Utanmyrabor berättar – Leif Resar

Leif Resar. Foto: Torbjörn Nääs

Ett hängivet engagemang för bygden

Om man tar sig från Utanmyras gårdsklase i sydväst till byns norra del ringlar sig den gamla vägen hänsynsfullt fram längs mark och byggnader. Från det gamla skolhuset, nu bystugan, sträcker den ut sig och leder vidare mot Norby förbi gärden och åkrar, ner till höger till Mågsbudär eller rakt fram till Stunisvik. Den allra nordligaste punkten gömmer sig i Äjonsuddan, svår att nå. För den som färdas här tonar någonstans efter en stund en melodi i långsamt tempo fram i huvudet. Det är byns eget ledmotiv, »Visa från Utanmyra«.

Här i Norby i Resergard bor Leif Resar tillsammans med sin fru Kerstin. Deras tre barn Peter, Patrik och Pernilla är nu vuxna men bor kvar i bygden. Resergard byggdes 1902 av Leifs fars farfar Resar Per Persson som var gift med Resar Anna Larsdotter. Det var efter Resar Anna som melodin till Visa från Utanmyra upptecknades 1907.

Leif föddes 1953. Resergard är hans barndomshem där han växte upp med sina föräldrar Resar Nils och Eivor samt syskonen Bibbi och Annelis. När Leif och hans familj tog över gården uppfördes en lillstuga norr om huvudbyggnaden för fadern Nils. Idag finns inte Leifs föräldrar och syskon kvar i livet.

Redan som barn började Leif att intressera sig för idrott och träning.

Han sysslade med hockey, fotbollsspel, cykling och skidåkning. Född sent på året fick han välja om han ville vänta med skolstarten ett år, därför började han skolan 1961 samtidigt som grannpojken Kjell Brottare. Kjells far körde mjölkbilen och tack vare detta fick pojkarna skjuts upp till skolan på Båkkan. Leif gick sju år på Sollerön och det åttonde året i Mora. Det här var alldeles i skiftet mellan folkskolan och grundskolan och möjligheten fanns att få börja i grundskolans högstadium i Mora i sjuan, men att gå om samma läsår kändes inte så lockande för Leif. Sedan sökte han till yrkesskolans fordonstekniska linje för att lära sig till bilmekaniker. Han fick arbete i Bo Flinthas bilverkstad på Sollerön och därefter på General Motors serviceverkstad i Mora som mekaniker. Han stannade på GM i tretton år.

Men Leif ville vidare och studerade i ett och ett halvt år på Fordonstekniska Högskolan i Eskilstuna YTH. Då hade han bildat familj och de följde med till Eskilstuna. Han kom sedan tillbaka till anställningen i Mora. För att få behörighet som lärare utbildade han sig under två terminer vid Lärarhögskolan i Karlstad. Hösten 1985 fick han arbete som fordonslärare på gymnasiet i Borlänge kommun, där han fortfarande finns kvar även om han nu trappat ned till halvtid (när det här skrivs i december 2019). Han vikarierade en kortare tid i Mora som lärare. Leif har bott kvar på Sollerön och har arbetspendlat dagligen till Borlänge, tio mil enkel resa.

Han har sexton elever i sin grupp på Erikslundsgymnasiet och han kallas numera mentor. Innehållet i mekanikerarbetet har utvecklats under åren. Grundprincipen för en motor är densamma, den ser likadan ut som när den uppfanns med kolvar och vevaxlar, men nu är funktionen runt motorn elektronisk. Nytt är också användningen av el och hybriddrift. Undervisningen i klassrummet har också förändrats, han har nu fler elever vars modersmål inte är svenska och därför kan ha svårt med alla tekniska fackuttryck som används.

Soldvarvi 2012. Foto: Torbjörn Nääs

Leifs barn delade hans intresse för cykelsport och det blev aktuellt att tävla i denna idrottsgren. Leif hade själv tidigare deltagit i ungdomsklasserna. Båda sönerna är aktiva cyklister. 1995 utsågs Leif till tävlingsledare för Solleröloppet, en uppgift som han svarade för ända fram till 2015. Solleröloppet och Soldvarvi var en klassisk cykeltävling som startade 1934 och anordnades av Sollerö IF varje midsommar på Sollerön. Solleröloppet gick runt Orsasjön och Siljan med bansträckning över Leksand och Rättvik, senare enbart från Sollerön till Gesunda och Orsasjön runt. Soldvarvi var ett varvlopp på ön. Tävlingarna ställdes in endast en gång, det var krigsåret 1940. Solleröloppet drog till sig ett stort intresse från hela landet och gav midsommarfirandet på ön en högre puls. Även utländska cykelåkare kom. Såväl det tjeckoslovakiska cykellandslaget som Malmöcyklisten Sven­Åke Nilsson, som sedan inledde en professionell karriär, har varit cykelgäster som bott i Utanmyra. 2012 gick det 69:e Soldvarvi som vanns av Peter Resar. Efter 2015 har loppet inte arrangerats, men däremot svarar Sollerö IF för motionsloppet Siljan Runt.

Uppdraget som tävlingsledare innebar ett omfattande arbete för Leif. Det var en stor apparat som skulle fungera och som höll honom sysselsatt året runt. Han drog i alla trådar från tävlingsuppläggningen, programinnehållet, funktionärsorganisationen till kontakterna med sponsorer och annonsörer. Samtidigt skötte han arbetet i Borlänge. Mellan åren 1995 och 2015 hölls sex SM­tävlingar. Det var åren 2000, 2004, 2006, 2010, 2011 och 2015. Vid dessa tillfällen gällde det också att uppfylla Svenska Cykelförbundets krav på arrangemanget.

En rolig händelse som Leif lyfter fram är när han tillsammans med Susanne Rittedal Söderblom kom på idén att låta deltagarna i TV­serien Robinson tävla mot varandra i olika grenar inför publik i samband med midsommarfestligheterna på Idrottsparken på Sollerön. Tillställningen som kallades »Super Star« var mycket populär bland åskådarna och anordnades första gången 1999 och även sommaren därpå.

Mora Tidning 26 maj 1999  
Uppvaktning vid Cykel SM 2015. Foto: Torbjörn Nääs

Det stora cykelevenemangets tid är nu förbi, men Leif har fortfarande kvar sitt engagemang i cykelsporten. Det framgår tydligt att Leif inte är rädd att ta sig an nya uppgifter och att han har ett starkt driv. Han kände tidigt i livet att han ville göra en insats för bygden. Denna inställning finns kvar. Han startade därför nyligen cykelklubben »CK Soldi« för att ungdomar på Sollerön ska få chansen att träna cykelsport. Sonen Peter verkar som tränare för klubben och dottern Pernilla har tagit fram en logotype för klubben. Hon är nu snart färdigutbildad sjuksköterska. Under senare år har Leif varit med om att organisera mountainbike­tävlingen »MTB Challenge« på Gesundaberget. Loppet går på skogsstigar längs Siljansleden mellan Gesunda, Åsen, Mångberg och västerut mot Malibambo. Här tävlar alla klasser på sträckor på 3 till 7 mil.

Men avkoppling finns det också tillfälle till. Båthuset vid Siljan ligger bara några hundra meter bort och där håller familjen gärna till under sköna sommarkvällar.

Bus Gunnel