Vädret 2020

Södra Bodarna Sollerön. Foto: Torbjörn Nääs

Januari bjöd på kraftigt blåsväder och höga temperaturer. Till och med regn i mitten av månaden. Medeltemperaturen + 1,74 grader, den högsta sedan 1980-talet, då jag började skriva om väder i Sool-Öen.

Även februari bjöd på liknande väder som januari. Ingen snö på marken utom några fläckar i bergen. Ingen is på Siljan. Möjligen lite is inne i skyddade vikar.

I slutet av mars borde vårtecknen ha kommit, men inte det här året. Det var barmark mer än en månad, med torra och kalla vindar, som gjorde att inget började växa, inte ens vårfåglarna kom före månadsskiftet.

April månad utmärktes av blåsväder och torka. Vid nymåne 23 april fick vi några dagar vårsol med 17-18 grader varmt och kaffedrickning på altanen. Lite regn och även några snöflingor de sista dagarna.

I maj kom det lite snö, som inte låg kvar. Sammantaget var maj månad kall, men marken blev så småningom varmare och björkarna började grönska. I slutet av månaden fick vi några riktigt varma dagar. Juni inleddes med regn, så mycket som 18 mm den 6 juni. Från mitten av månaden upplevde vi högsommarvärme med 30 plusgrader. Medeltemperatur plus 15 grader. Nederbörd 75 mm.

Hela juli var det ”normalt” sommarväder; regn och åska. En mycket kall juli, 15 plusgrader i medeltemperatur, tre grader lägre än normalt.

Höstväder. Foto: Torbjörn Nääs

Det regnade 115 mm regn, vilket är 40 mm mer än normalt.

Det blev en mycket varm augusti, nära tropiska nätter vid flera tillfällen. Medeltemperaturen blev hög, hela + 17,5 grader – ett par grader högre än det brukar vara. Så högt gradtal har jag bara mätt upp två gånger tidigare. Nederbörden i augusti blev bara 30 mm.

Den 27 september kom hösten. Björkbladen hade börjat bli gula och regnet kom, 20 mm på en och samma dag.

Inledningen av oktober började med flera dagar regn, med ca 20 mm varje dygn. Från andra veckan, kallare och lite snö.

November var mycket grå, ändå ganska varm med en medeltemperatur på + 3,7 grader och en nederbörd på 38 mm. Det är ca 2 grader varmare än det brukar vara och 10 mm mindre nederbörd än normalt.

December grått och trist väder med mycket regn och dis. Några centimeter snö kom den 18:e.

Juldagen orkar solen knappt visa sig, men det syns på himlen söderut, var den befinner sig. Det är kallt, eftersom det blåser från norr och då är det verkligen kallt.

Vintersol. Foto: Torbjörn Nääs

Medeltemperaturen för året blev + 6,2 grader, lite högre än normalt och nederbörden för året ca 680 mm, nära det normala.

Ullas Arne Andersson