Sommaren 2018. Foto: Torbjörn Nääs

Januari. På nyårsdagen hade vi c:a 40 cm snö på marken, minusgrader och klart väder. Första delen av månaden bjöd på växlande väder, men inga tövädersdagar. Efter snövädren i mitten på månaden hade vi 70 cm på marken. Inte nog med det, det kom mera. Den sista dagen i månaden låg ännu 70 cm snö på marken. Tur att snön sjönk ihop hela tiden, annars hade snödjupet varit över en meter. Den 20:e hade vi månadens lägsta temperatur med ­20 grader, den 25:e var det noll grader. Medeltemperaturen för januari månad blev ­6,4 grader; lite kallare än normalt. Nederbörd 70 mm är nära normalt.

Februari. En månad med växlande väder, klart väder i början, men inte så kallt ändå. 24 grader kallt den 5:e. Mera snö, men inget riktigt töväder ännu, så det var nära 70 cm snö i markerna. Fint klart väder sista veckan. Medeltemperaturen blev ­7,5 grader, och det är 5 grader kallare än normalt. Nederbörd c:a 40 mm, ungefär som vi brukar få.

Mars. Vintern är inte slut än, fast det borde den vara. Mulet och mera snö i början av månaden. Senare delen fick vi många klara dagar med fin dagsmeja och mycket takdropp. När månaden tog slut låg fortfarande 43 cm snö på marken. Några kalla nätter i slutet av månaden med ­16 grader. Vi får gå tillbaka till mitten av 1960­talet för att hitta så mycket snö i slutet av mars månad. Medeltemperaturen blev ­4,5 grader, också det flera grader lägre än normalt. Nederbörden 35 mm, en normal mängd.

Mars 2018. Foto: Ola Måspers

April. En tröst var att nu kom regnet. Då slapp man skotta som tur var. Det kom ju snöslask, men det drog bort ganska fort. Efter mitten av månaden blev solen rätt flitig. Några kalla nätter runt den 10:e med minus 7­8 grader, så det blev fina dagar med skare. Vi som minns hur det gick att åka cykel på skaren kunde uppleva det än en gång. Men snön låg kvar, slaskig och våt, så det blev inget valborgsmässofirande. Snöfläckar fanns kvar både här på ön och mycket i höjdlägen på fastlandet. Medeltemperatur: +4,3 grader, nära normalt. Nederbörden 50 mm; lite mer än normalt.

Maj. Regn första veckan, men mest sol resten av månaden. Kallaste natten blev den 4:e med nära 0 grader; varmaste dagen den 27:e med +28 grader. Ett ovanligt högt vattenstånd i sjön, nära 50 cm mer än normalt. Medeltemperaturen blev +14,9 grader, hela 5 grader högre än normalt. Nederbörden 35 mm; en normal mängd.

Sommaren 2018. Foto: Torbjörn Nääs

Juni. Åska redan första dagen, men sedan lät Tor hammaren vila under hela månaden. Många mulna dagar med lite regn. Från midsommar till den sista juni ordnade vädret till sig med sol och riktigt varma dagar. En kall nordlig vind i slutet av månaden. Dag 30 i månaden var det +5 på natten och den 27:e var det nära +30 på kvällen. Medeltemperatur +15,6 grader, lika som tidigare år. Nederbörden, c:a 60 mm, var normal, men liten jämfört med åren 2009­2014, då nederbörden var den dubbla.

Juli. Klart och soligt från första dagen, ett väder som höll i sig till de sista dagarna, då det kom några små regnskvättar med åska. Åskade utan regn gjorde det flera gånger i mitten på månaden. En torr och varm månad blev det. Svalaste natten den 8:e med +8 grader, varmaste dagen den 25:e med +33 grader. Några dagar senare var det nära +20 grader på natten och nära nog tropiska nätter flera nätter i rad. Tropisk natt betyder att det måste vara mer än +20 grader som lägsta temperatur på natten. Om det hänt förut vet jag inte. Medeltemperatur: +21,8 grader, den högsta som jag noterat för månaden. Nederbörd: 12 mm, den lägsta för juli som noterats.

Hösten 2018. Foto: Torbjörn Nääs

Augusti. Ett mer, för oss, normalt sommarväder. Ett växlande väder med både regn och sol. Åskväder flera gånger, men inga kraftiga knallar. Den 26:e fick vi del av både åska, regn och hagel, så pass mycket att det blev vitt på marken och små drivor av hagel. Den 23:e var det den lägsta temperaturen, +3 grader under natten. Den 4:e nådde temperaturen +30 grader under dagen. Medeltemperatur: +17,7. Två grader mer än vi brukar ha. Nederbörden, nära 50 mm, var normal men betydligt lägre än åren tidigare.

September. Inte varken höga eller extra låga temperaturer denna månad; en fin höstmånad alltså. Mot slutet blev det fart på vinden med strömavbrott den 20:e och starka vindar dagarna däromkring. Den högsta temperaturen den 18:e med +22 grader och den lägsta den 25:e med 0 grader. Medeltemperaturen +12,0 grader och nederbörden 50 mm; lika som året före.

Oktober. En normal månad i både nederbörd och temperatur. Ett rejält oväder drog fram på eftermiddagen den 6:e, med så mycket hagel att det blev drivor på både gräsmattor och vägar. Många dagar med soligt väder från mitten på månaden, dock med kraftig blåst den 21:a­24:e. Varmaste temperatur den 14:e med +19 grader, lägsta temperatur den 29:e med ­8 grader, en skillnad på 27 grader. Medeltemperatur +5,8 grader och nederbörd 40 mm; normala tal på båda.

November. En månad med normal temperatur, men med väldigt lite nederbörd. Riktigt gråväder i andra veckan och många mulna dagar till mitten av månaden. Andra halvan kom med klara och soliga dagar. Varmaste temperatur den 14:e med +9 grader och lägsta den 11:e med ­11 grader. Medeltemperatur +1,1 grader och nederbörd bara 15 mm; mycket mindre än normal nederbörd som är mer än 50 mm.

December. Medeltemperaturen för månaden blev lägre än åren före. Nederbörden blev också högre än de åren. Mulet i början av månaden med både regn och snö, men så klarnade det upp och blev onödigt kallt. I slutet av månaden kom molnen tillbaka, och med dem fick vi mera snö. Varmast var det den 4:e med +4, kallast den 15:e med ­20 grader. Medeltemperatur ­4,2 är den lägsta på flera år. Nederbörden, 50 mm, nära den normala.

2018 blev ett ovanligt år, med lite nederbörd, bara något mer än 500 mm, mot normalt c:a 650 mm. Medeltemperaturen blev +5,6 grader, och det är normalt trots de kalla vintermånaderna. I slutet av juli hade vi flera tropiska nätter då temperaturen inte understeg +20 grader.

Ullas Arne Andersson