Vädret 2016

Foto: Torbjörn Nääs

Januari

På nyårsdagen kom lite snö, i alla fall blev det vitt på marken, något som vi inte upplevt sedan långt tillbaka på förra året. Kallt, mer än -20 grader i flera dagar. Den 10:e utfärdade nyheterna en »klass 1-varning« för snöfall i våra trakter. På fem dygn kom mer än 40 mm nederbörd, det mesta i form av snö. Den tjugonde januari hade västkusten snökaos och här kom det nästan ingen snö alls. Kallt igen och i slutet på månaden fick snöskyffeln arbeta med mycket tung snö. De sista dagarna kom stormvindar hit, så starka vindar att man inte ville vara utomhus. Underligt nog klarade vi vindarna bra. Kallast hade vi den 15:e och 22:a med -25 grader, varmast den 27:e med +4 grader. Nederbörden för månaden ca 70 mm, lika som förra året, men mycket rikligare än medeltalet för tidigare år. Medeltemperaturen var -8,5 grader och i jämförelse med de senaste åren -4 grader kallare. Väderrapporter från övriga världen säger att månaden varit den varmaste januari som uppmätts sedan mätningarna började. Underligt, då januari månad på Sollerön var den kallaste månaden på många år. Vi hade -20 grader och kallare i mitten av månaden.

Kulåra. Foto: Torbjörn Nääs

Februari

Mulet och grått till mitten av månaden, sedan kom klara och lite kallare dagar, lite snö då och då. Klara dagar med takdropp mot slutet av månaden. Kallast den 15:e med -19 grader, varmast den 21:a med +5 grader. Nederbörden 25 mm, vilket är normalt och lika som de senaste åren. Medeltemperaturen var -2 grader. Det är normalt, men ett par grader varmare än på 80och 90-talen.

Ur led är tiden, något är galet. Många som semestrade på Kanarieöarna fick uppleva 2 dm snö i mitten på månaden.

Mars

Många mulna dagar med snö den första veckan, till Vasaloppsåkarnas förtret, då det kom 40 mm snö. Kvar på marken efter blidvädret låg ca 25 cm snö. Under påskdagarna hade vi plus 10 grader, så marken ute på åkrarna var ren från snö. Kvar fanns endast ihopskottade snöhögar. Nederbörden under månaden var ungefär 40 mm – lika som de senaste åren. Medeltemperaturen +3,2 grader är en grad mer än åren tidigare.

Utanmyra. Foto: Torbjörn Nääs

April

Första veckan bjöd på klara, soliga dagar med dagsmeja och två dagar med 24 mm regn, därefter några dagar sol. Från mitten till slutet av månaden var det mulet och gråväder. Den 21:a fick vi snöbyar, regnskurar, hagel och kraftiga åsksmällar. Det var ovanligt tidigt med åska, som brukar komma först i mitten av maj månad. Nederbörden var 55 mm, vilket är anmärkningsvärt mycket och en av de högsta mängder, som uppmätts i våra trakter. Medeltemperaturen var +4,8 vilket är normalt.

Maj

Fina dagar den första delen av månaden med kalla nordanvindar under ett par dagar och den andra halvan blev regnig och sval. Den 24:e och 26:e kom det 50 mm regn och det fortsatte att småregna varje dag till månadens slut. Nederbörden på 85 mm är normalt. Medeltemperaturen +11,6 grader är nära nog normalt.

Mångberg. Foto: Torbjörn Nääs

Juni

Första veckan bjöd på fint väder, men så kom 7−8 juni med åskregn, ca 25 mm på två dagar. Vackert igen fram till den 17−18:e med svalare väder och regn. Riktigt fint midsommarväder, det bästa på flera år, med ända upp mot +28 grader.

Nederbörden 45 mm är hälften av vad det brukar vara. Medeltemperaturen var +16,3, lite lägre än brukligt.

Juli

Mulet och många dagar med regn, skurar och åska under den första halvan av månaden, men ändå rätt varma dagar. Andra halvan av juli blev lite varmare, med upp till +30 grader, men med åska och regn, som skadade datorer och TV-apparater. Vid återvinningscentralen intill Konsum fanns flera vagnar med delar till datorer. Nederbörden ca 70 mm är mindre än normalt. Medeltemperaturen +18,1 grader är normal, och flera grader varmare än förra sommaren.

Åskväder i juli. Foto: Ullas Arne Andersson

Augusti

Många mulna dagar med regn, åska och kraftiga vindar. Den 29:e fick vi heldagsregn med 23 mm. Den 24:e var temperaturen

+28 grader och den 12:e var det endast +2 grader. Nederbörden på 110 mm var betydligt mer än normalt. Medeltemperaturen +15,9 grader var lite under normalt.

September

En varm höstmånad, många dagar med sol. En hel del hårda vindar i slutet av månaden. Den 14:e bjöd på den varmaste dagen med

+23 grader. Kallast den 12:e med +6 grader. Nederbörden 20 mm är nästan den lägsta i september som uppmätts. Medeltemperaturen +13,6 grader är två grader över medeltemperaturen. (Samma som 1999 och 2006).

Oktober

Mulna dagar, men inte så mycket nederbörd. Några regnstänk mot slutet av månaden. Varmaste dagen var den 28:e med +10 grader och den kallaste den 3:e med -2 grader. Nederbörden var endast 15 mm mot normalt det tredubbla! Medeltemperaturen +5 grader är normalt för oktober månad.

Siljan. Foto: Torbjörn Nääs

November

Riklig nederbörd de första dagarna, som regn eller snö vid låglandet och som snö på fastlandet och bergen. Kallt väder under en vecka, som följdes av mulet väder resterande delen av månaden. Varmaste dagen var den 24:e med +7 grader och kallaste dagen den 12:e med -10 grader. Den 21−23:e kom 20 mm regn. Fullmåne,

s.k. supermåne, den 14:e skulle vara extra stor, den största sedan lång tid tillbaka, men här syntes ingen större skillnad mot normal fullmåne! Nederbörden var 60 mm, vilket är ganska mycket mer än normalt. Medeltemperaturen ±0 grader är 0,5 grader under det normala.

Siljan. Foto: Torbjörn Nääs

December

Mulet, några dagar med klart väder, sedan ett riktigt snöväder. Ett väder som vi minns från förr i tiden, ett »kvarter« med snö, alltså

15 cm. Samtidigt var det snökaos i kungliga huvudstaden med 40 cm snö! Kallt, -14 grader som mest, men dagen före julafton föll ca 3 mm regn. På nyårsafton hade vi +7 grader, vilket är den högsta temperaturen jag funnit i mina noteringar. Nederbörden på 25 mm är lite lägre än normalt. Medeltemperaturen -0,3 grader är högre än normalt, men ungefär lika som de senaste åren.

Årsnederbörden blev 600 mm, vilket är normalt, men lite lägre än de senaste åren. Nederbörden är normal för de olika månaderna, frånsett augusti som bidrog med 110 mm regn. Medeltemperaturen för året blev +6,5 grader, vilket är normalt.

Sett över hela planeten, så har det varit varmt, men här har inga särskilt höga temperaturer uppmätts, +30 grader ett par dagar i juli är inte så mycket, fast det talas om rekordtemperaturer på många håll i landet. Kallast var det i mitten på januari med -25 grader. På nyårsafton fanns ingen snö på marken, lite syntes borta i bergen, is på sjön mellan broarna, men annars var hela sjön isfri.

Ullas Arne Andersson