Vädret 2014

Januari

Året och vädret började milt och mulet alla dagar, det t.o.m. regnade första veckan. Det ska ju vara snö och kallt så här i början av året. Den 10 och 11 januari blev det kallare och 20 cm snö föll. Från den 15 januari till månadens slut snöade det varje dag. De sista dagarna i januari föll 8-10 cm snö. Vid månadens slut var snödjupet 34 cm. Den lägsta temperaturen var -20 °C. Medeltemperaturen var -5,4 °C vilket är normalt. Nederbörden var 88 mm, vilket är den högsta januarinederbörden under de senaste 30 åren.

Februari

Hela månaden blev mulen, frånsett 17 och 18 februari. Många dagar med regn, slask och snö. Flera gånger 15 mm nederbörd. I slutet på denna månad, som brukar ha det största snödjupet, var detta knappt mätbart. Stark vind, denna gång från syd och därför inte så kallt. Medeltemperaturen +0,3 °C, vilket är mer än 6 grader varmare än vi är vana vid. Nederbörden blev desto mer, hela 73 mm, vilket är dubbelt mot normalt. Trots detta var det inte vått på åkrarna, vilket säkert berodde på föregående års torka och att det nu inte var någon tjäle i marken.

Mars

Mulet de första veckorna, sedan många klara dagar. Den 19 och 20 mars var det -11 °C. Det föll 20 cm snö, som smälte bort på ett par dagar i 10 graders värme med sydlig vind. Dåligt med snö här på ön, men på bergen i väst syntes fortfarande mycket snö. Medeltemperaturen var +2,1 °C. Det är 6 grader varmare än normalt. Nederbörden blev mer än 40 mm, vilket är ca 12 mm mer än vanligt. Snön låg fortfarande kvar på skuggiga platser.

April

Mulet och en hel del regn första halvan av månaden. Den 7 till 10 april föll 30 mm nederbörd. Inte så kallt, -8 °C som kallast. Mestadels klart väder resten av april, och -5 °C som kallast. Snö fanns endast på de högsta bergen på skogen. Det blev en kall Valborgsmässoafton med regn, snöslask och bitande kall, nordlig vind. Medeltemperaturen var normal, +4,8 °C. Isen på sjön blåste bort i mitten av månaden med isvallar längs stränderna på södra sidan av ön. Nederbörden var 40 mm, som är något under det normala. Snön var nu borta, bortsett från snöbyar i slutet på månaden.

Maj

Inte så mycket bevänt med värmen första halvan av månaden. De första dagarna föll lite snö. Sista veckan kom nästan 30 mm regn på en dag. Den 16 till 23 maj hade vi klart väder och temperaturen nådde +28 °C. Den 24 maj kom första åskan. Medeltemperaturen blev normal, +10,1 °C. Nederbörden var 90 mm, vilket är mycket över det normala.

Juni

Juni blev en normal månad med ganska bra väder. Klara dagar och omväxlande med regnskvättar. Den 12:e åskade det med både hagel och regn. Sista dagarna i månaden föll mer än 40 mm regn. Den 19 till 21 juni var det kraftig nordlig vind med regnskurar, så midsommarfirandet var inte det bästa. Trots det kom många besökare till Hembygdsgården. Medeltemperaturen var normal, +14,1 °C. Nederbörden var 105 mm, som är något över det normala.

Juli

Började svalt, men därefter kom den verkliga sommaren med temperatur över +30 °C i många dagar. Veckan 13 till 18 juli blev en svalare vecka med regnskurar och ”bara” +25 °C. Värmen kom tillbaka och blev svår den sista veckan, som hade en medeltemperatur på +24 °C. Ändå fick vi ingen ”tropisk natt”, då en sådan inte får vara under +20 °C på natten. Här var den varmaste natten +17 °C. De allra sista dagarna i månaden kom ordentliga åskväder, inga åskknallar men ihållande muller. Medeltemperaturen var +20,9 °C, vilket är 2 grader mer än vi brukar ha och lika varmt som år 1994. Temperaturer på +32 till +33 °C mättes flera gånger i månaden. Nederbörden blev 35 mm, bara en skvätt om man jämför med tidigare år.

Augusti

Började varmt med åska flera gånger. Den 3 augusti kom ett ovanligt väder. Det blev nästan mörkt på kvällen, med röklukt som kom från den stora skogsbranden i Västmanland. Riktigt kraftig åska den kvällen, med mycket regn. Åskan mullrade hela tiden utan uppehåll, blixtarna syntes knappt igenom de täta molnen. Den 12 till 14 augusti och 22 till 24 augusti kom återigen åska och regn. Sista veckan i månaden gav slutligen ett normalt fint augustiväder. Medeltemperatur +16,2 °C, vilket är normal temperatur och lika som föregående år. Nederbörden var 105 mm, som är något mer än normalt och dubbelt mot föregående år.

September

Klara fina dagar i början av månaden. Några dagar med regn och dimma, sedan klara dagar igen med morgondimma. Den 15 september kom en mindre jordbävning, som både hördes och kändes i bygden. Den 22 september blev första natten med kallgrader och rimfrost i gräset. Den 26 september kom en riktigt kraftig regnskur på eftermiddagen. Kraftiga vindar i slutet av månaden. Medeltemperaturen var +11,4 °C, vilket är nära normalt. Nederbörden 25 mm är under det normala.

Oktober

Många mulna dagar denna månad och fler än 20 regndagar. Under 8 till 10 oktober kom 38 mm och under 11 till 14 oktober kom 32 mm. Den 19 till 25 oktober kom 50 mm. Sista dagarna i månaden fick vi se solen igen. Morgonen den 17 oktober syntes lite vitt i bergen. De sista dagarna blev riktigt blåsiga och kalla med is på vattenpölarna. Temperaturen växlade snabbt från +15 °C den 28 oktober till -4 °C den 31 oktober. Medeltemperaturen +7,0 °C, vilket är en grad mer än normalt. Nederbörden 140 mm är mer än dubbelt mot normalt. Nu var Siljan och alla vattendrag till brädden fyllda.

November

Regn första veckan, någon snö den 7 november. Den 22 till 24 november kom 35 mm regn. De första klara dagarna på hela månaden kom den 25 till 28 november. Medeltemperaturen var +1,6 °C, vilket är 0,5 grader över det normala. Nederbörden 65 mm är mycket över normalt. Den lilla snön som kom låg inte kvar till nästa dag. Dagar med +11 °C i början av månaden, och -8 °C i slutet av månaden.

December

Mulet med undantag av några dagar i slutet av månaden. Lite snö eller regn föll. Lägsta temperaturen kom under juldagarna med -14 till -16 °C. Den 26 december syntes norrsken. Vid årsskiftet låg lite snö på marken, så pass mycket att det blev ljusare. Medeltemperaturen -3,1 °C, vilket är mer än 1 grad varmare än medelvärdet. Nederbörden ca 15 mm, mindre än vanligt. På nyårsaftonen låg 4 cm snö på marken. Årets medeltemperatur blev +6,8 °C, vilket är en halv grad varmare än åren 1989 och 1990, då vi hade den hittills högsta medeltemperaturen, +6,4 °C. Årsnederbörden blev 820 mm. Mer än så har mätts upp tre år tidigare. Trots den fina sommaren blev det aldrig särskilt torrt i marken. I juli år 1997 var medeltemperaturen +21,0 °C. I juli år 2014 var medeltemperaturen +20,9 °C. Någon rekordvärme var det alltså inte.

Ullas Arne Andersson

Soluppgång över Siljan. Foto: Torbjörn Nääs