Väder från 2012

Januari.

Året började med barmark. Det varade dock inte så länge för redan på förmiddagen 1 januari började det snöa och det fortsatte sedan i flera dygn. Det var som tur var varmgrader så snötäcket blev inte så djupt. Det blev sedan kallgrader resten av månaden, men inte så mycket mera snö. Arbetet efter förra årets våldsamma avslut med skadade tak och en hel del vindfällen kom dock att ta sin tid. Nederbörden för månaden blev 45 mm, mer än normalt (se figur). Medeltemperaturen blev -5,5 grader vilket är nära det normala (se figur).

Staplarna visar nederbördsmängd för varje månad (1-12) under år 2012.
Den grå kurvan i bakgrunden visar hur nederbörden normalt fördelar sig
Den svarta kurvan visar medeltemperatur för varje månad (1-12) under 2012.
Den grå lite tjockare kurvan visar normal temperatur under året, beräknat på 30 års mätningar.

Februari började med några kalla dygn med -28 grader som lägst. Resten av månaden hade riktigt bra temperaturer. Många mulna dagar men inte så mycket nederbörd. Nederbörden blev 20 mm vilket är lägre än normalt. Medeltemperaturen blev -5,8 grader, vilket är ett normalt värde.

Mars hade många klara fina dagar och ovanligt varmt och torrt väder. Nederbörden blev bara 12 mm, det är inte ens hälften av det vi brukar få. Medeltemperaturen blev +3,2 grader vilket är hela fyra grader varmare än vad vi brukar ha i mars.

April. Vi fick några fina men blåsiga dagar i början av månaden men sedan började det komma, det vi kallar regn från ovan, och det kom rikligt! Största nederbördsmängderna kom 15-17 april med 28 mm. För hela månaden blev det 75 mm, ganska precis dubbelt mot vad som är normalt. Kraftig vind sista dagarna igen. Medeltemperaturen blev +3,6 grader, strax under normalvärdet.

Maj. Mycket regn fram till mitten av månaden. Under perioden 7-12 maj kom hela 90 mm. Från den 21:a till månadens slut fick vi fint väder med+28 grader flera dagar och ett hopp om en fin sommar. Den 27 maj hade vi +20 grader klockan tio på kvällen. Nederbörden för månaden blev hela 105 mm, dubbelt mot normalt. Medeltemperaturen blev+11,0 grader vilket är en normal siffra.

Juni. En hel del regn, men också perioder med uppehåll och fint väder. Den 6-10 juni var vackert väder med temperaturer upp mot+30 grader. Även midsommarveckan blev riktigt fin, särskilt på midsommarafton när väldigt många deltog i firandet på hembygdsgården. På midsommardagen regnade det igen och fortsatte sedan mer eller mindre varje dag under resten av månaden. Nederbörden för juni blev 80 mm, vilket är normalt. Medeltemperaturen blev+14.0 grader vilket är ungefär en grad lägre än vad vi brukar ha i juni. Några åskknallar hördes den 26 juni, inget svårt oväder men värt att notera.

Ett paraply kan användas till mer än skydd mot regnet. Per och Carina Andersson döper sonen Gustav den 15 juli 2012.
Präst Peter Larsson. Foto: Ullas Arne Andersson

Juli. En mycket blöt månad, och bara fyra dagar med solsken! Den 8-10 juli kom det hela 94 mm regn, då kunde åtminstone de som hade asfalt under gå torrskodda. Nederbördsmängderna som kom under de här tre dagarna är mer än vad som normalt kommer under hela juli (88 mm). Den sammanlagda nederbördssumman för hela månaden blev 180 mm, alltså dubbelt mot vad som normalt kommer. Under de 30 år jag noterat väder är det bara åren 2000 och 2009 som haft mer nederbörd i juli (190 respektive 192 mm). Medeltemperaturen för juli blev+16,7 grader, vilket bara är lite under normalvärdet (+17,4). Åskade gjorde det flera gånger under de sista dagarna i månaden.

Augusti. Den 8-18 den här månaden inträffade något så ovanligt som ett längre uppehåll i allt regnväder, hela tio dagar utan regn till glädje för alla som behöver foder till sina djur. Regnet kom dock tillbaka, den 26 augusti kom 47mm. Summan för månaden blev 146 mm nederbörd. Det är nästan dubbelt mot normalt och ett rekord för augusti under de senaste 30 åren! Medeltemperaturen blev+15,2 grader vilket är strax under normalvärdet.

September. Regn den här månaden också. Inte så stora mängder var gång men nästan varje dag i stället. Summan för månaden blev 80 mm, lite mer än det brukar. Medeltemperaturen blev+9,7 grader vilket är ungefär en halv grad lägre temperatur än vad vi brukar ha i september.

Oktober. Nederbörd många dagar den här månaden också. Den 12 oktober fanns det snö på topparna på bergen i väster. Varm början med+14 grader men kallare mot slutet med -10 grader som lägst. Snöade gjorde det de sista dagarna, nästan 30 cm snö på marken. Månadens sammanlagda nederbördsmängd (snö och regn) blev 100 mm, vilket är mycket mer än normalvärdet (60 mm). Medeltemperaturen+3,5 är drygt en grad kallare än vad vi brukar ha.

November blev en för året nederbördsfattig månad. Visst kom det någon liten skvätt då och då men inte så mycket som de senaste månaderna, och inte var det så kallt heller. Nederbörden blev blygsamma 20 mm, mindre än hälften av normal mängd. Temperaturen blev+1,5 vilket är två grader varmare än normalt i november.

December. En kall månad med kallgrader varje dag. Kallast var det 12-14 december då det var -23 grader. Varmast 30-31 december då det var+4 grader och sydvästlig vind. Snöat har det gjort men de sista dagarna av månaden var det inte så mycket kvar. Mest snö kom det den 4-7 december då det föll 35 cm. Månadens nederbörd blev 60 mm, betydligt mer än vad vi brukar få. Medeltemperaturen -8,4 är nästan fyra grader kallare än vad vi vill ha.

Sommarens nederbörd (maj-sept) uppmätt hos Ullas Arne Andersson i Gruddbo.
De tre senaste somrarna är också de tre blötaste som uppmätts under 30 år.

Nederbörden för året blev 923 mm. Det är 42% mer än normalvärdet (650 mm) för de senaste 30 åren. Endast år 2000 hade mer nederbörd (951 mm) men en mycket större del av den nederbörden föll under vinterhalvåret. Sommaren 2012 blev därför den blötaste på 30 år (se figur). Årsmedeltemperaturen blev dock normal, med +4,9 grader.

Ullas Arne Andersson

En vacker vinterdag i Kulåra med Gesundaberget i bakgrunden. Foto: Ullas Arne Andersson