Foto: Torbjörn Nääs

Januari

Året började med nästan barmark. Bara ett tunt snölager fanns. På nyårsdagen var det +5 °C. År 1979 var det -43 °C, så den här morgonen var det nästan 50 grader varmare! Månaden blev hela fyra grader varmare än vad som är normalt. Som kallast var det den 12 januari med -15 °C och varmast den 2 januari med +7 °C. När det gäller nederbörd så föll det över 30 cm snö den 10–12 januari och mellan 29–31 januari föll det 25 cm snö. Det regnade flera gånger under månaden.

Medeltemperaturen för januari blev -2,8 °C, vilket är fyra grader varmare än normalt.

Den sammanlagda nederbörden blev 75 mm. Det är nästan dubbelt mot normalt. I slutet av månaden, med de töväder som var, låg det cirka 40 cm snö på marken.

Februari

De första dagarna i februari föll cirka 30 cm snö. Första veckan i februari blev kall med temperaturer ned mot -20°C.

Resten av månaden bjöd på mulet och grått väder med temperaturer runt nollan även nattetid. Ljumma och tidvis även starka vindar gav milt väder med som mest +8 °C.

Medeltemperaturen för februari blev -1,5 °C, vilket är nära fem grader varmare än normalt. Nederbörden var 25 mm och är vad vi brukar få. På marken låg c:a 10 cm snö. Vid månadsslutet fanns det skarsnö.

Mars

Snö på marken, men ändå varmt för årstiden. Efter en del töande låg bara de största snöhögarna kvar. Vi fick vara med om ett Vasalopp med +9 °C mitt på dagen. Den 20 mars var det solförmörkelse, men tyvärr mulet. Lite mörkare blev det klockan 11:00, men solen var gömd bakom moln hela dagen. Snöade gjorde det också. Under perioden 23−25 mars blåste kalla vindar. Den 27–29 mars fick vi snö, hela 20 cm. Det var töväder nästan varje dag, men snöhögarna låg ännu kvar i slutet av månaden utan att till synes ha minskat nämnvärt. Ännu ingen dagsmeja.

Medeltemperaturen blev +1,1 °C. Det är två grader varmare än normalt. Nederbörden på 40 mm är 10 mm mer än normalt.

April

Klara dagar nästan hela tiden. Först i slutet av månaden kom regn och även hagel några gånger. Kalla nordanvindar nästan varje dag. Den lägsta temperaturen i månaden hade vi den 27 april med

-4 °C. Den högsta temperaturen +12 °C hade vi den 18 april. Snön hade då farit till den plats där den hör hemma den här årstiden, men fanns fortfarande kvar borta bland bergen.

Medeltemperaturen blev + 4,3 °C, vilket är normalt. Nederbörden på 16 mm är under normal nivå.

Maj

En kall, blåsig och nederbördsrik månad med kyliga, kraftiga vindar från alla väderstreck. Regn mer eller mindre nästan varje dag.

Foto: Torbjörn Nääs

De sista dagarna i månaden föll 26 mm. Den 16 maj var det rimfrost i gräset och bilrutorna behövde skrapas. Den 26 maj kom den första åskskuren, som även hade hagel i sig. Kallaste natten var det den 16 maj, med -2 °C och varmaste dagen den 21 maj med +16 °C. Ett unikt månadsväder med kallt och blött i hela landet.

Medeltemperaturen blev + 7,7 °C. Det är nära tre grader kallare än vad vi brukar ha. Nederbörden 95 mm är betydligt mer än vad vi brukar få.

Juni

En sommarmånad som blev hela två grader kallare än normalt. Som tur var kom inte så mycket regn. Kalla vindar och regnskvättar i början. Det fortsatte med växlande molnighet resten av månaden. Vädret höll i sig ända till slutet av månaden, då vi fick några riktigt fina sommardagar.

Medeltemperaturen blev +13,5 °C. Det är flera grader lägre än vi är vana vid.

Nederbörden kom i små mängder varje gång och totalt 40 mm. Det är mycket lägre än normalt, och inte ens hälften av vad som kommit ner från skyarna de senaste åren.

Foto: Torbjörn Nääs

Juli

Oj, vilka sommardagar vi fick den första veckan, med mer än +30 °C. Det strålande vädret tog hastigt slut med åskknallar på avstånd. Resten av månaden blev våt. Det föll 75 mm regn på fyra dygn. Det är minsann inget att flina åt! Därefter regnade det mer eller mindre alla dagar. Några åskknallar kom då och då, men de var inte hårda.

Medeltemperaturen blev +15,9 °C. Det är flera grader lägre än normalt och den lägsta på många år.

Nederbörden på 135 mm är hög, mer än dubbelt än normalt och en av de högsta regnmängderna vi har haft i trakten. Vid månadsskiftet hade Siljan högre vattennivå än vid vårfloden.

Augusti

Inte så bra vädermässig början. De första tio dagarna var mulna och grå, men det kom inte mycket regn. Därefter fick vi två veckor med riktigt fint sensommarväder. Efter ett par dagar med regn kom det fina vädret tillbaka och räckte till månadens slut.

Medeltemperaturen +16,6 °C är högre än i både juni och juli, och en av de högsta sedan mitten av 1990-talet. Solen sken mer än hälften av dagarna i månaden, och det är vi ju inte vana vid!

Nederbörden blev 40 mm. Det är knappt hälften av den normala, och den lägsta sedan 1984.

September

Ingen bra början av månaden nu heller. Hela 46 mm regnade det, de tre första dagarna, följt av två veckor med ganska bra väder. Sedan regnade det igen, nära 50 mm mellan 15 och18 september. Därefter följde en fin vecka, sedan regn, regn och regn igen! Det blev en månad med mycket moln. I mitten på månaden kom det mycket nederbörd i trakten av Södra Hållens fäbodar vilket medförde en hel del skador på vägtrummor och vägbanor.

Medeltemperaturen 11,8 °C är normalt.

Nederbörden 110 mm är mycket, nästan tredubbelt mot normalt och den högsta sedan början på 1980-talet.

Oktober

Månaden hade en kall inledning med -1 °C. Redan den 7 oktober frös allt på komposten. En ovanligt lugn månad vädermässigt. Rutor att skrapa på bilar först i mitten på månaden och bara små regnskvättar föll. Varmast var det i början med +16 °C som mest, kallast den 15:e med -4 °C.

Medeltemperaturen + 5,7 °C, är lika som de senaste åren.

Nederbörden är knappt nämnvärd, c:a 5 mm. Det är lite med tanke på att 60 mm är normalt.

November

Månaden fick en varm start med 30 mm regn. Inga minusgrader förrän den 12 november, då temperaturen föll till -3 °C. Mellan den 21 och 24 november var nätterna kalla med -9 °C på morgnarna. Mulna och klara dagar med stark blåst ibland.

Medeltemperaturen +1,4 °C är normal.

Nederbörden 40 mm är också som den brukar vara, alltså en fullt normal månad. Snö då? Bara lite vitt i bergen den 16 november.

Foto: Torbjörn Nääs

December

Ännu ingen snö. Den 4 december regnade det 10 mm och det blev så småningom lite snöpuder på marken. Den 6 december härjade stormen »Helga« längre söderut. Här blåste det också ordentligt. Från den 7 till 16 december var det klart men blåsigt. Hårda vindar förekom många gånger i månaden. Den varmaste dagen under årets sista månad kom den 20:e med +10 °C. Den kallaste dagen blev den 15 december med -9 °C.

Medeltemperaturen blev -0,3 °C. Det är tre grader högre än normalt.

Nederbörden för månaden blev 20 mm. Det är halva den nederbörd vi brukar få.

Sett på hela året så är medeltemperaturen +6,5 °C. Det är nära normal temperatur, trots ett underskott i maj, juni och juli. Bara augusti hade normal temperatur av sommarmånaderna. Nederbörden under hela året blev 640 mm. Det är helt normalt trots de blöta månaderna juli och september. Någon snö fanns det inte på marken på nyårsafton. Siljan låg i det närmaste isfri. Några vikar och lugnare ställen hade tunn is. Den sista dagen på året var medeltemperaturen -1 °C.

Diagram: Håkan Grudd
Diagram: Håkan Grudd

Ullas Arne Andersson