Väder 2009

Januari började snöigt och kallt ca 20 cm snö på marken och ända ner mot -25 grader i första veckan. Därefter kom en vecka med upp till +6 grader, så den snö som fanns på marken blev ett minne blott. I årets fjärde vecka kom det snö varje dag, drygt 30 cm på en vecka, det räcker bra till och blir över också. Temperatur och nederbörd var normal och snön ca 25 cm djup när månaden tog slut.

Februaris första vecka började också klart och kallt, sista dagarna på den veckan snöade det ymnigt, ca 20 cm. Veckorna därefter blev mycket kalla med mer än -25 grader, i flera dagar. I slutet av månaden snöade det igen, ca 15 cm. Månaden hade låg medeltemperatur nära -10, den lägsta på mer än tio år, nederbörden var normal.

Mars hade fina dagar, + grader varje dag, men en hel del kalla nätter. Snöade gjorde det ett par gånger, så det var 20 cm snö på marken.

April bjöd på riktigt varma dagar, + 15 många gånger, så den 10:e var marken bar. Småregnat har det gjort, men inga stora mängder. När månaden tog slut var också snön slut. April blev varm, mer än två grader varmare än den brukar vara, någon nederbörd att tala om kom det inte.

Maj började med mulet väder och fortsatte så mest hela månaden. Den sjunde regnade det, blåste kraftigt från väst och årets första åskväder kom, det är ovanligt tidigt det. Månaden hade normal temperatur och hälften av den normala nederbörden.

Juni började med en riktig rotblöta, efter flera månader med lite nederbörd, med kraftiga nordliga vindar och en del kullblåsta träd som följd. Regnet fortsatte ända över midsommar, en midsommar som blev väldigt våt, så ett firande utomhus blev inte så trevligt. Lite under i temperaturen blev det, men regnet räckte till och blev över, mycket mer än normalt kom det i den månaden. Sista veckan blev istället varm, + 30 grader flera dagar, så det fanns hopp om sommar ändå.

Juli började lika bra som juni slutat, så vi började tro på en fin sommar. Av det hoppet blev inget, regnet kom och höll i sig hela månaden, så dagarna utan regn blev få. I alla diken, bäckar och åar var det riktigt vårflodsvatten hela månaden. Siljan hade också ovanligt högt vattenstånd. Under 23-26 juli kom nära 70 mm. Temperaturen blev ganska normal, men regnmängden väldigt hög, 192 mm det mesta som noterats på väldigt länge.

Augusti då fick vi se solen igen, i alla fall första veckan. Den sjunde i månaden var det + 20 klockan tio på kvällen. Säg det väder som varar, det började regna igen. Om inte i mängder som förra månaden, men ändå. Någon dag tittade dock solen fram. Temperaturen var nära normal, men nederbörden mycket över, nästan dubbelt mot det brukar.

September kan tyckas att regnet borde ta slut nån gång, men så blev det inte, 4-5 kom det nära 50 mm. I mitten av månaden var vattenståndet högst på hela sommaren i sjöar och alla vattendrag. Resten av månaden bjöd på normalt väder. Vi fick lite varmare och obetydligt med regn.

Oktober började med minusgrader första natten, så pass att det blev is på vattenpölarna. Växlande väder hela månaden, den 12 syntes de första snöflingorna, så mycket att topparna på bergen i väst blev vita. Den 15 blev den första dagen med minusgrader i medeltemperatur. Den 24 kom så mycket snö att det blev vitt på taken här på ön också. Lite lägre temperatur och mindre nederbörd än normalt fick vi.

November. mulen och våt som sommarmånaderna, snöslask då och då men inget som blev kvar på marken mer än en liten stund. Medeltemperaturen blev en av de högsta som uppmätts på många år, men nederbörden mycket hög, nästan dubbelt mot normalt.

December kom vintern, -15 redan första dagarna, i mitten på månaden -25, lika kallt blev det också strax före nyår. Snöade gjorde det några gånger så det var ca 20 cm djup snö på marken, det blev mer än två grader kallare än normalt. Den ishalka vi vant oss vid de senaste åren har vi sluppit denna del av vintern.

2009 års väder kan beskrivas som nederbördsrikt, mer än 750 mm har kommit, vilket är mycket mer än normalt. Årsmedeltemperaturen blev dock normal.

Ullas Arne Andersson