Sommarkonfirmandernas läger i Bösjön 1998

Myggmässa i Bösjön 980625

Vi har varit på konfirmandläger i Bösjön. Kvällen innan vi åkte hem samlades vi utanför ledarnas hus för att Hans skulle ha en lektion med oss. Vi var arton konfirmander men det var betydligt fler som ville in i huset. Det var faktiskt en miljon stycken om man räknar våra vänner myggen… Vi var inne i huset snabbare än ljuset, då Hans öppnade dörren.

Vi slog oss ned på golvet, även en liten grön mask som hamnat fel, men Hans lade honom i Dalles säng så vi kunde koncentrera oss på lektionen. Så började den. Hans visade oss en gammal kalk och paten, Sollerö församlings gamla sockentyg. Det skulle vi använda senare vid mässan och Hans berättade om mässan, oblaten och varför man äter bröd och vin vid nattvarden.

Lektionen avslutade vi med att be Fader vår tillsammans. I början kunde vi inte skilja på det där med synder och skulder men det kan vi nu! Efter lektionen skyndade vi oss till tälten för att hämta kläder, sovsäckar och djungelolja för vi skulle ha en nattvardsmässa på ängen. Ja, nu är det kanske dags att berätta varför vi hela tiden måste skynda oss:

-Jo ni förstår annars hade alla myggen flugit in till Hans, Dalle och Agne men istället följde de med oss till tälten vilket dom säkert var glada för. (Ledarna på sitt sätt och myggen på sitt..)
Tidigare på kvällen hade några gjort ett kors av björk och rest ett altare. Det såg riktigt tjusigt ut.

Alla konfirmander kom till ängen och vi satte oss väl inbäddade i kläder och sovsäckar i en hög för att slippa myggen. Ängsdoften försvann och en stank av djungelolja dominerade nejden. En del av oss såg ut som maskar i våra sovsäckar och bara ögon och näsa stack fram på en del. – Vi är nog den enda församling som suttit i sovsäck vid en nattvardsmässa!

Vi har inte en aning om hur Hans klarade sig undan myggen så bra utan något på huvudet. Agne hade en turban av handdukar och Dalle keps som han bara tog av sig vid själva utdelandet.

Utan att överdriva kan man påstå att det var svart med mygg och dom var överallt. Så när det var dags att få nattvarden var det tveksamt om vi skulle hoppa ur sovsäckarna. men vi gjorde det och gick på led fram för att ta emot bröd och vin, sedan dök vi in i sovsäckarna så snabbt vi kunde igen. Sedan sjöng vi tillsammans med myggen i sommarkvällen, bad tackbön och så var mässan slut.

Under lästiden har en hel del frågor klarnat för oss, men en fråga har tillkommit: -Hur mycket mygg finns det egentligen?

Kornelia Krysiak och Anna-Lena Eriksson

1998 års konfirmander på Sollerön

Susanne Andersson, Therese Olsson, Lina Eriksson, Sanna Bäckström, Elin Nylander, Jenny Hansson, Karin Finnström, Anna-Lena Eriksson, Kornelia Krysiak, Johan Land, Hampus Mats, Jesper Klangebo, Henrik Palmestedt, Jonas Eriksson, Mattias Olhans, Stefan Schmidt, Henrik Bertilsson, och Ola Hamberg. Ledare: Hans Lundin, Lars ”Dalle” Dahlgren och Agne Samuels­son.

Från konfirmandlägret i Bösjön sommaren 1998.
Lars ”Dalle” Dahlgren och Hans Lundin delar ut nattvarden till konfirmanderna på fäbodvallen.