Odlingar vid Sollerö skola och förskola

Odlingar i större skala organiseras numera av en odlingsgrupp bestående av engagerade föräldrar som har barn i skola och förskola. Antalet har varierat, förra året ingick sex föräldrar i gruppen. För närvarande odlas rotfrukter på Håll Nils mark i Kulåra. Potatisen växer mycket bra på åkrarna mellan skolan och förskolan – bättre läge kan vi inte få. Marken tillhör lnez Halvarsson. Dessa marker har visat sig vara utmärkta för våra behov. Utmärkta, intresserade och kunniga är också våra medhjälpare Håll Nils Matsson och Olle Björk. Deras hjälp är ovärderlig. Hushållningssällskapet skänker varje år sättlök och Westmans Mark- och Trädgårdstjänst skänker gödsel. Jordkällare att förvara produkterna i finns alldeles bredvid skolan.

Potatisupptagning vid skolan

Våra odlingar har inte alltid varit på samma ställe. Först började vi med ett litet trädgårdsland bakom skolan. Hos Hillevi i Gruddbo odlade vi i liten skala 1997. Potatis odlades från 1998 till 2000 hos Ullas Arne i Gruddbo. Efter detta år hos Anders Andersson i Häradsarvet. Sedan 1998 har rotfrukter och lök odlats i Kulåra. År 2003 provade vi på Bertil Holegårds mark i Bråmåbo men en kall och regnig sommar gjorde att skörden blev nästa obefintlig. Sedan 2004 har vi mycket framgångsrikt odlat på Inez Halvarssons marker bakom skolan.

Här följer siffror på skörden i kilo:

19981999200020012002200320042005
potatis3504001501700320040010001500
morötter3504004001000800700700700
kålrot    200200200150
palsternackor    1002501000
gul lök1002001508070
Trädgårdsland vid skolan skördas.

Tillsammans med Håll Nils sår odlingsgruppen rotfrukter och lök. Årskurs 5 sätter potatis tillsammans med Olle Björk som en del i skolarbetet. De ansvariga övervakar med Håll Nils hjälp när det är dags att rensa. Till det gemensamma rensningsarbetet kallas samtliga föräldrar genom telefonkedjor. Det brukar behövas 5 – 7 rensningstillfällen per sommar, beroende på intresse, väder och mängden ogräs. I början av sommaren kommer c:a 20 – 25 personer, men under juli månad är det svårt att få folk att komma. Det är ofta slitigt att vara rensningsansvarig då. Hittills har det gått hyfsat men vi hoppas att det blir bättre uppslutning. Det är roligt att träffa andra föräldrar och barn och vi har haft många trevliga diskussioner över ogräsen i Kulåra.

Morotsskörd i Kulåra.
Höstlig potatisskörd hos Ullas Arne.

Skördar gör skolans och förskolans barn med hjälp av frivilliga. Mellanstadiet tar cyklarna till Kulåra när det är dags att skörda rotfrukter och lök. Detta går inte på en dag. Morötterna blir upptagna en dag och löken en annan dag av en annan klass, kålrötterna ytterligare en o.s.v. Potatisen skördas av lågstadieeleverna och förskolan. Både rotfrukter och potatis läggs i lådor på släpvagn för vidare färd till skolan. Där bärs de så snabbt som möjligt ned i jordkällaren. Morotsblasten bryts av på plats i morotslandet för att bli häst- och kaninmat.

Odlingarna är en del av skolans- och förskolans målsättning att behålla sin status som ”Grön Flagg” -skola samt att kunna erbjuda våra barn bra och näringsrik och dessutom billig närproducerad mat. Förskolan har även ett eget växthus där det brukar växa riktigt bra.

Famnen full av fina kålrötter

Detta har vi utvecklat under ett antal år. Tommy Lundberg bör nämnas då han varit med i odlingsgruppen under många år. Ibland kan det vara svårt att veta om det är en potatis eller en sten barnen hittat. Då gör de ett ”potatistest”, det är bara att knacka den försiktigt mot hinken. Ljudet avslöjar fyndets betydelse. Ibland känns det mindre roligt att ta upp potatis. Det är värt en hel del att se barnens glädje och entusiasm när de med jord överallt fyller sin hink. Ni är mycket välkomna att deltaga. Vi sätter upp lappar i Coopen när det dags för rensning! Alla är välkomna, gammal som ung, föräldrar eller bara nyfikna. Odlingsgruppen bestod sommaren 2006 av Maria Hansson, Monica Langwe-Berg, Marina Swirenga, Jörgen Ekström, Johan Hamberg och jag Anneli Jansson.

Star Anneli Jansson