Mässhaken

Det är en stor dag för Sollerö kyrkliga arbetskrets att på pingstdagen den 19 maj 2013 få inviga den nya röda mässhaken. Sex år tidigare var det vår dåvarande präst, Båt Lena Ekrnan som kom med förslaget att vi i kyrkliga arbetskretsen skulle sy en ny röd mässhake.

Vi ställde oss frågan: Kan vi det? Vi började med att från Siknäs låna en mässhake som vi tyckte var av lämplig storlek. Vi besökte även ett flertal kyrkor där olika präster gav oss goda råd. Den fick inte vara för tung och fodret skulle sys så att den satt bra. Vi tog god tid på oss för att det skulle få mogna!

Första steget var att få fram tyget. Britt Bäckström vävde i rött yllegarn och gåsögon. Margit Larsson klippte och sydde mässhaken. Inom kyrkliga arbetskretsen hade vi bestämt symbolerna som skulle broderas på den och det blev Birgitta Wik som broderade dem. På mässhakens baksida skulle duvan, som symboliserar pingsten, broderas. En gammal brosch från Sollerön fick stå som modell för duvan. På framsidan ville vi naturligtvis ha Sollerösolen. Symbolerna är broderade i guldtråd och gult garn.

Priset för mässhaken blev 23 000 kr. Pengarna skänktes av Kyrkans Blomsterfond, Åldringsfonden, Sollerö Hushållningsgille, Bygdepengen samt en privat givare.

Beskrivningen på mässhaken ligger tillsammans med andra textilier i skåpet bakom stora orgeln i Sollerö kyrka.

Sollerö kyrkliga arbetskrets önskar att mässhaken kommer till glädje för alla.

Ingrid Nilsson


Fotnot: Mässhake är en fotsida mantel utan ärmar som bärs av prästen vid altartjänst. Kyrkoårets färger är vitt, violett, rött, grönt och svart.

Britt Bäckström som vävt tyget, Margit Larsson som sytt mässhaken, Jan Segerstedt som bär den och
Birgitta Wik som broderat solen och duvan. Foto: Birgitta Wik
Kyrkoherde Jan Segerstedt gör altartjänst iförd den nya mässhaken. Foto: Birgitta Wik
Sollerö kyrkliga arbetskrets runt den nya mässhaken. Ingrid Nilsson, Cajsa Påhls, Anna-Britta Svensson, Inez Thorell, Eivor Bälter, Anita Mattes, Birgit Grudd, Gerd Olhans, Mejl Ritterdal, Birgith Svensson, Margareta Englund, Ulla Jerkgård,
Margit Larsson, Birgitta Wik och AnnaLisa Wikström. Foto: Birgitta Wik