Hur firar man en 100-åring?


Sollerö IF

2022 var året då Sollerö Idrottsförening skulle fylla 100 år. Att året skulle komma och när det skulle komma visste vi ju, men hur firar man en 100-åring? En jubilar som engagerat och aktiverat så många människor under så lång tid. Hur skulle man fira och vilka skulle bjudas in till firandet? Tänk om man glömde bjuda in en särskild person som betytt mycket för jubilaren – det finns ju så många som bidragit till dessa 100 år!

Ja, frågorna och idéerna var många och magnifika: tårtkalas, trettondagsbal som på 60-talet, Superstars, fest, idrottsliga aktiviteter inom de grenar som någon gång funnits i föreningen, öppet hus, berättarkvällar m.m. var några av de förslag som några år innan tecknades ner i årshjulet för 2022. I mars 2020 kom pandemin med Covid-19, något man naivt trodde skulle gå över ganska snabbt men som visade sig hålla i ända till 2022.

Sammankomster var förbjudna i samhället vilket resulterade i att vår idrottsliga verksamhet var mycket begränsad. “Siljan Runt – En motionsrunda på cykel” som vi arrangerat sedan 1967 fick ställas in under två års tid och i stället gjorde vi ett “Siljan Runt #athomeedition” där våra deltagare kunde cykla på hemmaplan och få den eftertraktade dalahästen vid målgång hemskickad med posten. Pandemin blev ett par ansträngande år för föreningen. Det gällde att hitta intäkter från annat håll än vårt kära motionslopp, och det gällde att motivera och behålla idrottsutövare i våra verksamheter då samhället nästintill stod helt stilla, samtidigt som motion och hälsa blev än viktigare i människors liv. Nu var det andra frågor som blev föreningens fokus: När är pandemin över? Ska vi chansa och öppna anmälan till Siljan Runt i hopp om att det ska vara över om 6 månader? Hur ska vi få in intäkter till vår löpande drift? Hur kan vi ta hand om våra medlemmar? Det var många frågor men få svar. Reglerna från Folkhälsomyndigheten ändrades många gånger med kort varsel och det gällde att vara på tårna och fokusera på att hitta lösningar för att kunna hålla igång våra verksamheter, samtidigt som man inte bröt mot några regler – och ve och fasa orsakade ökad smittspridning! Med facit i hand – vi kämpade oss igenom pandemiåren och vips så var det mars 2022.

Samhället öppnades upp och det blev bråda dagar att väcka arrangemanget “Siljan Runt – En motionsrunda på cykel” till liv så att 2239 cyklister i strålande sol lördagen den 4 juni kunde avnjuta Orsasjön och Siljan runt med start och mål vid idrottsparken.

Nu var jubileumsåret 2022 här med decimerat innehåll, men Siljan Runt det året fick bli som en nystart i efterdyningarna från pandemiåren.

Vi kan säga att vårt jubileumsår började med att genomföra vårt event Siljan Runt, som dock var långt ifrån vårt deltagarrekord 2019 då vi hade 5 500 anmälda cyklister jämfört med 2022 med 2 700 anmälda cyklister vilket vi var väldigt glada över. Det kändes fantastiskt att återigen välkomna både nya och gamla deltagare till loppet. Siljan Runt är ett viktigt evenemang både för vår förening och även för Sollerön som samhälle. Evenemanget gör – och har gjort – att vi fortfarande efter att nu passerat 100 år är en rik förening i form av nyrenoverade anläggningar med tillhörande utrustning som våra aktiva medlemmar har tillgång till och kan nyttja året runt. Evenemanget bidrar även till intäkter som ger goda förutsättningar för våra sektioner att bedriva sina verksamheter på bästa sätt.

Efter att vi pustat ut för ett kort ögonblick efter Siljan Runt var det dags igen och med lite ringrostig rutin i att arrangera evenemang så stod midsommar för dörren.

På midsommarafton fick föreningen äran att tåga främst i ledet från Sollerö kyrka till hembygdsgården med det standar som användes på invigningen av löparbanorna på idrottsparken. Det var en solig och varm dag i dräkt där standaret med Sollerö IFs emblem vajade stolt i solen.

Dagen efter på midsommardagen var det dags för en omstart av Midsommarrocken. Också det hade fått varit på paus under pandemin, men nu var det dags att återuppta detta fina samarbete med Sold’s Finest och bjuda in till fest på midsommardagen i hederlig gammal folkparksanda. Under föreningens 100 år har folkparks-andan varit en central del så det kändes fint i hjärtat att kunna få återuppliva denna tradition. 1 500 biljetter hade vi att sälja och de såldes slut på kort tid. Midsommardagen bjöd på soligt underbart sommarväder – raka motsatsen mot “klassiskt svenskt midsommarväder” och dagen startade med aktiviteter för de yngre barnen såsom godisregn, ansiktsmålning, chokladhjul och lekar, och det avslutades med underhållning av Sold’s Finest underbara musik. Senare på kvällen öppnade vi upp dörrarna och med lapp på luckan släppte vi in de 1 500 gästerna som kunde spela på chokladhjul, köra pilkastning, dricka och äta gott i det öltält som Kulturföreningen Ejnar stod för, och under kvällen bjöd två förband på musik innan Sold’s Finest avslutade kvällen med sin härliga medryckande konsert framför stor publik som sjöng och dansade med i den fantastiska sommarnatten. Det blev en otroligt lyckad dag med underbart väder, rolig underhållning och fantastisk samverkan mellan Sollerö IF, gänget i Sold’s Finest och Kulturföreningen Ejnar. Det här gör vi om 2023!

I september arrangerade vi “Sollerö IF-dagen” som ett öppet hus där alla var välkomna att besöka oss och prova på våra verksamheter tillsammans med våra aktiva. Under denna dag visade vi våra nya fina lokaler, bjöd på fika och det fanns några tävlingar som man kunde delta i. Sollerö IF-dagen tänker vi ska bli återkommande i september varje år där vi har möjlighet att “visa upp oss” och presentera våra sektioner samtidigt som föreningen också vill se detta som ett tillfälle att ta emot idéer eller förslag på vad föreningen kan göra för sina medlemmar och aktiva.

Under december och adventshelgerna så bjöd vi in till fyra temakvällar där syftet var att träffas, umgås lite, aktivera sig och utbyta idéer, ung som gammal. En av kvällarna var pingisborden uppställda och under alla dessa fyra fredagar myste vi med samtal, skratt, glögg och pepparkakor.

Sollerö IF är en ideell förening som grundades 1922. 100 år har gått och den likhet som finns nu som då är det ideella arbetet i att medlemmar sluter upp och förenas i aktiviteter och arrangemang som föreningen genomför. Intresset, energin, drivet och hur mycket medlemmar brinner för föreningen går upp och ner i cykler – precis som med allt annat i samhället. Vi må vara ringrostiga mellan varven i årsringarna likt ett 100-årigt äppelträd. Men ringrosten väljer vi att se som patina på en riktig diamant som ruvar på idéer och aktiviteter för kommande 100 år. Och när vi ändå talar om äppelträd – Sollerön är ju känd för sin äppelträdsallé och det är från den Madelena Stunis designade jubileumsloggan för Sollerö IF. Den innehåller både löv från äppelträden och den patina vi nyss nämnde.

Vi har nu passerat 2022 och våra 100 år. En bit in i år 2023 har gått och en av våra tre aktiva sektioners säsong tar lite vila och vi tinar fram två av våra andra. Vi har aktiva medlemmar i skidsektionen, roddsektion och fotbollssektionen och så har det sett ut under de senaste åren.

Den yngsta – eller återstartade – sektionen är skidsektionen som har vuxit snabbt och har många aktiva barn. Tyvärr var vintern 2022 inte den bästa för de utövarna, då vi mestadels hade isbana i våra skidspår. Skidsektionen fick verkligen kämpa med spåren i en vinter där vädret skiftade snabbt mellan fina snöförhållanden, sträng kyla och tö med is som följd.

Roddsektionen hade tuffa år under pandemin. Stora Siljansrodden, som är en gammal traditionell tävling med kyrkbåtarna, fick ställas in men återupptogs under 2022 med några tappra kyrkbåtar och några tävlingar likt tidigare år. Småbåtsrodden har inte så många deltagare men ser till att visa upp sig och vårt föreningsnamn på väldigt hög nivå, både nationellt och internationellt.

Fotbollssektionen är den av våra sektioner som aktiverar flest antal medlemmar i ett stort åldersspann, från fotbollslek för det allra minsta till senior-damlag. Vi har också motionsfotboll som välkomnar hela åldersspannet.

Det är alltid roligt att titta bakåt och minnas, dela historier och skratta, men vi måste också blicka framåt och fortsätta aktivera och engagera våra aktiva och medlemmar så att vi även fortsatt kan skratta och dela historier och minnen under kommande år.

Helene Tjäder