Glimtar och väder från 2008

Januari

Ärtsoppans vänner inledde året med traditionsenlig Torsdagssoppa i Gesunda Bystuga den 24 januari.

Februari

En återblick i Solleröbladet, som annonserar om årsmöten den här tiden på året, ger bilden av många intressen; Sollerö IF med flera olika sektioner, betesföreningen Ser Sjön, Sollerö Hästgille, Sollerö Fiskevårdsområdesförening, Sollerö Vind Ek. förening, Sollerö Travsällskap, Fruktodlarföreningen, Sollerö Filmstudio, Sollerö Turistförening, Sollerö Hembygdsförening, två Pensionärsföreningar, Gemensamhetsförvaltningar m fl. En imponerande mångfald!

Mars

Traditionsenligt genomfördes även i år fastemarsch till Kulåra Slogbod med efterföljande gudstjänst i vårvädret. Lite kylslaget och grått så blåbärssoppan värmde.

April

Upprop. Hur ska vi vända den negativa utvecklingen? Ingen mack på Sollerön. Vikingamuseum och Soldi borta. Nedläggningar. Inget nytt Dagis etc. Ide- och inspirationsmöte för unga och gamla arrangerades av Sockenföreningen den 26 april. Detta möte ledde till att flera intressegrupper aktiverades, bl a Varumärket Sollerön, Bygdens organisering, Turism, Natur, Samhällsplanering och Service. Norrländskt symöte arrangerades av ”Stöttepelarna” i f d Missionskyrkan; Allsång, kaffe med dopp. Försäljning av ”åror” och lotterier. Handarbete ”nå djärå”. ”Valborgskul på Prästgården”. Kak-kalas, tipspromenad, skattjakt, ballongfyrverkeri och fackeltåg till traditionellt Valborgsfirande vid kasen i Kulåra där Sollerökören sjöng in våren.

Maj

Ny chef på Koopen: Ulrika Thorell.

Arbetsgrupperna i projektet: ”Hur kan vi utveckla Sollerö socken?” träffades i slutet av maj.

Vid Söndagsgudstjänsten på Heliga trefaldighetsdag ”Gud Fader, Son och Ande” framförde Juniorernas teatergrupp m fl under ledning av Britt-Inger Nilsson pjäsen ”Jugen Jon”.

Juni

Segrare i midsommarhelgens cykellopp blev i Solleröloppet 182 km, Siljan och Orsajön runt, herrar elit: Nicklas Axelsson, CK ECI Champion. Damer elit, 120 km: Camilla Larsson. Fredrikshofs IF CK. Soldvarvi, 20 varv x 2,5 km, herrar vanns av Jonas Bjelkemark, Team Cykelcity. Damernas varvlopp, 10 x 2,5 km, vanns av lsabella Söderberg, Uppsala CK.

Allsång på Solleröparken under ledning av Roger Zackrisson. Ett populärt arrangemang, som arrangerades för andra året.

Juli

Violinisten Elin Thorsell, 17 år, från Sollerön, årets mottagare av Östnorsföretagens musikstipendium.

Lyckad fäboddag vid Flenarna med både Råd’n och Mats Lindgren som agerade Näcken. Kulning av Sylvia Måsan.

Berättarkvällar vid Lärkastugan.

Trivselkvällar vid Hembygdsgården. I år genomfördes två uppskattade arrangemang.

Augusti

”Sollerörallyt” med drygt 40 deltagande; veteranbilar och andra entusiastfordon, arrangerades för andra året i rad. Ett lyckat arrangemang, som återkommer även 2009, enligt Anders Nyström, som är en av arrangörerna.

Landslagsuppladdning i Berättarslam med 2/3 av Svenska Landslaget: Pelle Olsson och. Solleröns Britt-Inger Nilsson på Lundgard i Gesunda.

OK-macken stängdes.

September

Nytändning på Åsengården med bl a Hälsovecka i början på september.

”Öppet Hus” vid fiskestugan Gåstjärn, ett uppskattat och välbesökt arrangemang av Sollerö fiskevårdsområdesförening.

Oktober

Sollerö Filmstudio firade 20 år med Barnfilmfestival 10-12 okt.

November

Solleröbladet fortsätter, tack vare distribution via byombud, som ställer upp ideellt. Ett lokalt viktigt informationsblad för oss solleröbor. Julmarknad på Tomteland i samband med säsongsöppnandet.

December

Årets solleröbo blev Britt-Inger Nilsson, som fick ”Guldtackan” för idogt arbete med barn, ungdomar och körer, för hennes glädjespridande berättarförmåga samt för att ha utvecklat en mötesplats för solleröborna.

Till årets Luciafirande hade Britt-Inger lyckats engagera flera pojkar och några äldre stjärngossar med basröster.

I mitten av december invigdes ”nya Koopen”. Större och mer ändamålsenliga lokaler.

Ny återvinningsstation ”upå Båkkan” med centralt läge intill Koopen.

Mora kommuns kulturstipendium tillföll Elin Thorsell, som nu studerar violin vid Musikhögskolan i Malmö.

Vargspår vid tallodlingen i Bråmåbo

Åter ett år med imponerande verksamhet vid Sollerö Församling. Flera körer, teatergrupper, gubbfrukost och arrangemang under ledning av Britt-Inger och Agne.

Slutligen en mycket fin jul- och nyårshelg med möjlighet att utöva såväl skidsom skridskoåkning.

Sara Markus-Jansson


Vädret 2008

Året började med ingen snö på marken och ingen is på sjön. Det snöade varje dag första veckan, men vart snön tog vägen kan man fundera över. Det blåste ganska bra från SO, så snön for mest på tvären och landade på någon plats där det var lugnt. Någon kyla att tala om blev det inte. Det snöade 15 cm i mitten av månaden, men med tre dagar med tö var snön borta och fullt vårflodsvatten i alla diken. 25-26 januari var det fina pärlemormoln över bergen i väst.

I februari hände inte så mycket, det var varmare än normalt och plusgrader mest var dag. Den 24, när det brukar vara det djupaste snötäcket, var det +10 grader. Medeltemperaturen för månaden blev fem grader varmare än normalt. Mars blev lika mild också, frånsett påskveckan som det här året kom så tidigt det går. Påsken blev kall, så kall att Siljan frös till, om ändå bara för några dagar, så fanns isen där.

Snöslask i början av april: Som tur var hade våren kommit så långt att det vita som kom snart var borta. Fint väder i början av maj, men sen fick vi sota för att vi fått njuta av fint vårväder, för 14-18 maj kom nära 50 mm nederbörd, det mesta som snö och ett snödjup på drygt 20 cm. Månaden slutade med riktigt vackert väder och drygt 20 grader varmt.

Juni började som maj slutade, nu med värme uppåt 30 grader och riktig sommarvärme. Det fick vi sota för, resten av månaden skvätte det mest var dag. Midsommarvädret blev inte vad vi önskat, regn och blåst tog bort feststämningen för oss. Juli fortsatte med samma vädertyp, regn och rusk. Några dagar i slutet av månaden blev dock fina. Augustivädret är det bäst att glömma så fort som möjligt, hela 100 mm nederbörd kom det Temperaturen var också låg, 3 grader under det normala.

Inte så mycket regn men många dagar med moln i september, bara 10 mm. Mycket regn i början av oktober, 1 grad varmare och mer nederbörd än nor­

malt. Sista dagarna i månaden kom de första snöflingorna, så bergen i väst fick vita toppar.

Tulpaner i snö i slutet av maj.
Skridskoåkare på isen vid Kulåra i slutet av året.

November började med snö och slask, fortsatte med mycket blåst stormvindar den 27 då allt löst for omkring.

December, många önskar sig en vit jul. Det såg hoppfullt ut, den 15 var snödjupet hela 34 cm. Några dagar med tö i julveckan, men vi fick en vit jul med 18 cm djupt snötäcke på nyårsafton. Det kalla vädret sista veckan på året gjorde att sjön frös till, till nytta och nöje för många skridskoåkare.

Under 2008 har det kommit 525 mm nederbörd, det är lika som de senaste åren. Medeltemperaturen för året är+ 5,5 grader ett par tiondelar högre än tidigare år.

Ullas Arne Andersson