Glimtar från 2002

Tiden går och årtalssiffrorna förändras – oftare ju äldre vi själva blir, tycks det. Hela tiden händer saker, så låt oss se tillbaka på något av det som år tjugohundra­ två hade att bjuda.

Väderleken till att börja med. Måttligt med både kyla och snö men tillräckligt för att skidåkare och vinterfiskare skulle trivas. Den 22 april sköljde Siijan och sedan kom våren med rekordfart. Veckan efter valborgsmässofirandet var marken full av vitsippor och innan maj var till ända sågs skolungdomar med badlakan på paket­ hållarna i stora sällskap cyklande till badstranden. Det var upptakten till en SOM­ MAR så lång och vacker att den absolut bör skrivas med stora bokstäver. Att även vackra visor kan vara långa visade denna badsäsong då badbryggans vatten­ termometer i Bäckstabadet visade plus 17 så sent som i mitten av september. Följaktligen kunde vi glädjas åt tur med vädret vid de många sammankomster utomhus som blivit tradition, t.ex. hembygdsgårdens och Lärkastugans trivsel­ kvällar, fäbodgudstjänster och marknader. Ingenstans besvärades vi av myggen. Campingen vid Lefsnäs öppnade åter efter en tids vila. Det vackert belägna ”Lillys hus” i Bengtsarvet såldes till privatpersoner eftersom Lärkastiftelsen inte hade möjlighet att behålla det. Konstutställningen i kommunalhuset på Alla Helgons Dag börjar bli tradition och fotoutställningar har visats både i Soldi besökscentrum och Johnsons Hemslöjd i samband med julskyltningen. För ”outtröttligt arbete med att ta hand om gamla fotosamlingar” har Erik Pettersson från Utanmyra korats till årets Solleröbo och belönats med ”guldtackan”. Nord­iska Museet utkom med en uppföljning av Gruddboboken som fick titeln” Åter till Sollerön”.

Även i kyrkan har visats en utställning som berättade hur kyrkan deltar i församlingsbornas liv från vaggan till graven. Egentligen är kyrkan vårt alla fi­naste utställningsobjekt och öppen är den under sommaren för den som har vägarna förbi. Vägkyrkovärdar kallas de ortsbor som turas om att finnas på plats för att svara på turisternas frågor och ta till sig alla positiva omdömen de får höra. Särskilt altatiavlan beundras av många och även den praktiska iden att använda lillkyrkan under den kalla årstiden. ”Det ska vi nog ta efter” yttrade en kyrkoråd­ smedlem från NoITland. Det pelarfria kyrkorummet lovordar alla.

Många fina stunder med sång och musik har vi fått avnjuta i kyrkan även detta år. Lidbergskonserten stämde upp i mars och i april kom Dalasinfoniettans kör och orkester med Svensk Spelmansmässa. Sollerömässan, som är byggd på gamla vis- dans- och psalmmelodier, utgjorde kärnan i pingstdagens högmässa. Kantor Erik Andersen har gjort texten och arrangerat musiken. I midsommaraftonskonserten var det lokala förmågor som stod för en sommarlätt underhållning. Bromma Trädgårdssångare besökte kyrkan på eftersommaren och i oktober framfördes ett pampigt program som kallades ”Bibliska bilder”. Jan-Åke Hillerud hette upp­ hovsmannen-recitatören och medverkande var Gesundakören, orkestermusiker, spelmanslag från Mora samt Våmhus folkdanslag. Lucia med tärnor fick vi se i december – fattas bara annat – och nu inramades tablån av Borlänge Musikskolas ungdomskör med Sölve Olofsson som körledare. Så har vi som alltid Sollerökören som troget ställer upp vid kyrkans helger. När året började lida mot sitt slut var det dags att avtacka ledaren Erik Andersen som flyttade åter till Danmark. Under sexton år har han spridit trivsel här på Sollerön med sin välklingande tenor och glada personlighet.

Solleröns kantor Erik Andersens sista sommar på Sollerön lockade till många båtturer på Siljan.
Vid årsskiftet lade han om rodret och girade tillbaka till hemlandet Danmark.

Välkomna tillbaka till vår bygd och vår kyrka, säger vi solleröbor till Bosse präst och hans Karin som efter fem år i Spanien har mycket att berätta. Deras berättarkväll fyllde prästgårdens största rum till bristningsgränsen.

En kväll i januari hade friteatern förvandlat kommunalhuset till teatersalong och visade där en ”tragisk komedi” som hette ”Fröken Fridas vilja”. I vårt nybyggda sockenhus öppnades på midsommaraftonen serveringen som fått nam­net ”Soldi Café” och Sollerökörens traditionella höstunderhållning blev i år en allsångskväll i denna nya lokal. Där bjöds också irländsk musik av en grupp ur skolkören från Borlänge en vecka före jul.

Nyskapande som bör nämnas är en busshållplats i centrum, hundens hus i Gruddbo och hantverkarhus på Margitabergsvägen, där den som så önskar kan få hjälp att börja väva. Ett samlannuseum inrymt i Lafvasgårdens gammelstuga har funnits ett par år redan och blir undan för undan allt mer innehållsrikt. Där visas både prydnads- och bruksföremål som fanns i hemmen på Sollerön när förra seklet var ungt.

En av sommarens regnvädersdagar inföll tyvärr på midsommarafton, den tid då cykeltävlingen Siljan Runt åktes. Av den anledningen bröt närmare två tredje­ delar av de startande i herrklassen. Vinnare blev Gustav Larsson, Team Crescent, och ovanpå detta vann han även midsommardagens varvlopp. Mattias Westling Slätta MTB segrade i pojkklassen, Kajsa Snis, Rättvik, blev etta i yngsta klassen. Damklassen vanns av Monica Holler. Laxå CK. Någon midsommarfest på parken kunde inte genomföras i SIF:s regi detta år. Föreningen är inne i en period då det saknas vind i de frivilliga seglen.

En givande höst fick vi då alla äppelträd dignade av frukt. Tidigare än vanligt kom dock snön. Tack vare minusgrader blev den liggande kvar också och mörka november blev något mindre grå. En kall jul och isläggning tre veckor tidigare än normalt blev en fin avslutning på året.

Men det allra bästa brukar man spara till sist: vi har begåvats med ovanligt många nyfödda detta år, inte mindre än tjugo stycken. Om man jämför med antalet döda i församlingen blir det ett plusöverskott på två. Det är åtskilliga år sedan detta hände sist. Antalet inflyttade till Sollerön översteg avflyttade med trettioen personer och tillsammans gör detta en ökning av vår befolkning med trettiotre. Att Mora kommun visar ett plusresultat får de alltså tacka Sollerön för. Det goda födelsetalet var så lyckat att det i vårt nya besökscentrum har ordnats en lek­hörna med små fina möbler från Tomteland.

Rull Elsa