”Snön lyser vit på taken” skaldade Viktor Rydberg en jul för mycket länge sedan. Samma målande beskrivning passade också bra julen 2001, den som vi nu lagt bakom oss. Nu var det dessutom kallt så att de röda husväggarna blev skära av frosten och syrenbuskarna lika vackra som i blomningstid – fast på ett annat vis. Vid närmare eftertanke får vi nog inse att hela året var mycket bra sett ur klimatsynpunkt, väderleken följde almanackan denna myggfria sommar så att varje dag blev ungefär som vi väntat oss. Med ett undantag!

Torsdagskvällen den 16 augusti drabbades vi av ett åskväder som överträffade allt vi tidigare upplevt i den vägen. Fyra timmar pågick det med varierande styrka och blixtarna lyste från flera väderstreck samtidigt medan 48 mm regn forsade ned. Ingen vågade gå till sängs förrän efter midnatt.

Ett ovanligt inslag i Solleröns natur har många träffat på. Först tror man att det är ett rådjur men vid närmare påseende tyder de långa öronen och den kraftiga kroppen på att det är vår ovanliga gäst hinden, alltså en kronhjort av honkön. Den har inte berättat var den kommer ifrån.

Många trevliga aktiviteter har vi som vanligt fått vara med om. Nytt för i år var presentationen av ortens företagare och intresseorganisationer. ”Upptäck Sollerön” var det lockande anropet till detta arrangemang som ägde rum både inne i och utanför kommunalhuset den 24 maj. Inte mindre än 84 st. utställare hörsammade kallelsen och intresserade besökare strömmade till hela dagen.

Den musikaliska begivenheten som kallas ”Musik vid Siljan” valde i år att förlägga två programkvällar till Gesundaberget där Britt-Liz Jönsson ansvarade för utformningen. Med tanke på det lyckade resultatet kan vi nog se fram mot något liknande även nästa sommar.

Sång och musik kan vi aldrig få för mycket av och det vet Sollerökören som varje höst ordnar ett musikcafé med både andlig och lekamlig spis. Den här gången bar det iväg på en seglats med hjälp av fantasin; allt kryddat med humor i dialogerna.

Trygghet i ord och ton fick vi uppleva en kväll i november då sångbegåvade ungdomar från skolan och barntimmegrupperna bjöd på en trivsam godnattstund. Visst kan man ha roligt i kyrkan. Om man bara klär ut sig lite grann.

Till minnesutställningen efter Sven Hinders lämnade syster­ sonen Hasse Sundberg många konstverk.
Många engagerade sig i Sven Hindersutställningen. Meit Holmer visar ett par bidrag.

Alla helgons dag år 2001 blev en historisk dag för Sollerön. Då togs det första spadtaget till det nya sockenhuset som skall inrymma turistservice av många slag.

Samma dag visades i kommunalhuset Sven Hinders rikliga konstproduktion. 151 tavlor fanns utställda, de flesta motiv från hemtrakten där han trivdes allra bäst när han fick fästa den enkla gammaldags fäbodmiljön på duken.

Minnen från fäboden i gången tid kunde också Bos Stina berätta då hon i september fyllde 105 år. Hon är därmed Dalarnas äldsta och ett levande bevis på att Sollerön är platsen där man förblir ung även om åren blir många.

Uppskattningsbeviset ”guldtackan” gick i år till idrottsföreningens cykelsektion med Leif Resar i spetsen för det lyckade genomförandet av SM föregående som­mar.

Solleröloppets resultatlista år 2001 toppades av:
1. Marcus Ljungqvist, Falun,
2. Jonas Ljungblad, Team Cresent,
3. Örjan Gustavsson, Skoghall.

Soldvarvi:
1. Jonas Ljungblad, Team Cresent,
2. Örjan Gustavsson, Skoghall,
3. John Nilsson, Sollerön.

Rull Elsa