Gesunda Snowboardklubb

CatAssTrophy under påsken 2013. Foto: Arkivbild Gesundteamä

Det började på 80-talet. Man såg ibland några brädåkare bortifrån som liksom surfade omkring i snön på Gesundaberget, oftast bredvid backarna över stubbar och knölar i terrängen. Det såg skoj ut tyckte vi, som sommartid åkte skateboard.

Skidorna och de hårda pjäxorna byttes ut mot snowboards och graningekängor, och efter en hel del envishet och övande infann sig en helt annan känsla, när man åkte sidledes och lutade sig in i svängarna och flöt fram nerför backen. Hopp hade vi byggt tidigare, men det blev en nytändning på bräda, där nya möjligheter nu öppnade sig. Att nyttja terrängen och dess naturliga formationer hade vi med oss från skateboardåkningen. Ett av de bättre hoppen var det vid pumphuset.

Vi hade en del duster med Sollerö IF Alpina till en början, när de lade sina banor på samma ställen, som vi hade byggt något träningshopp. Men med tiden lärde vi oss att samsas på anläggningen, trots att vi åkte på olika ledd och med olika åkstilar.

Vi fick inför en påsk ta den snö som fanns kvar och pista upp några höga vallar ovanför Wärdshuset. Där kunde vi träna på hopp och underhålla de solande gästerna på uteserveringen.

Halfpipe var en av grenarna man tävlade i. Det kan beskrivas som en lång skateboardramp gjord av snö i fallriktningen, där man åker från sida till sida och gör trick i luften vid vändningarna.

Vi hade skaffat oss ett bra kontaktnät i snowboardsverige i och med att flera av oss var ute och tävlade i Sverigecupen redan i början av nittiotalet. Vi kallade oss redan då »Gesundteamä«, en soldmåls-svengelska, som vi tyckte var passande för att visa var vi kom ifrån. Jan-Åke »Jompa« Häll broderade upp ett antal röda manchesterkepsar med ett blått personligt namn, under texten Gesundteamä i vitt. Jättefina tyckte vi då!

Men vi behövde tillhöra en klubb ansluten till Svenska skidförbundet för att få tävla i SM. Sagt och gjort, 1994 startade vi en klubb, valde en styrelse, skrev stadgar och registrerade oss hos förbundet. Vi kände också att vi behövde en logotyp, och till slut så stod det mellan en modifierad »lätt&lagom« i orange och gult, eller en utriven pytteliten katt ur en seriestrip från Moratidningen. Valet föll på den senare.

Redan året efter, 1995, fick vi stå som arrangörer för Snowboard-SM på Gesundaberget. Vid den tiden hade Gesundaberget en ledning som ville satsa på att förnya sig, och ägarna Mats Årjes och Jonas Nilsson var drivande för att få detta arrangemang genomfört. Fram till en vecka innan tävlingen var snötillgången dålig, men med hjälp av Inge Andersson och hans färdigheter med pistmaskinen och många ideella timmar kunde vi ändå få till en halfpipe som var värdig ett SM, med den tidens mått. Förutom det anordnade vi även Bigjump, och detta hade vi byggt upp bredvid SIF-stugan ovanför Wärdshuset. SM innefattade även de alpina grenarna parallellslalom och storslalom, vilket Sollerö IF Alpina hjälpte till med.

Fler och fler skidåkare började även ansluta sig till oss, som hade samma uppfattning om vad utförsåkning borde handla om. Att känna det roliga och härliga i att svänga, hitta sin egen linje nerför backen och nyttja de naturliga formationer som ger Gesundaberget dess karaktär. Man kan sammanfatta det med ordet friåkning. Klubbens syfte var och är att förena dessa åkare, som vill utvecklas individuellt, men tillsammans med likasinnade, utmanas och inspirera varandra, utan en tränare som talar om vad man ska göra. Att likt surfing finna den sanna känslan och glädjen i sin egen åkning. Faktum är att de skid- och brädåkare som har fostrats i Gesundas backar har utvecklat en unik åkstil som ofta kan urskiljas på långt håll när man är på andra skidorter. De utmärker sig i hur man läser av terrängen och lägger sina svängar nedför backarna.

Under årens lopp har vi anordnat många evenemang på berget: »Boardercross«, »Overall« som var en hopptävling där utklädsel ingick i bedömningen samt TTR-hopptävlingar för bräda och skidor med internationella rankingpoäng. »CatAssTrophy« (kattbakdelstrofé) har vi haft varje påskafton sedan 2001 (förutom vintern 2014 när anläggningarna på berget tyvärr var stängda). De senaste åren har vi byggt en speciell park längst upp på toppen. Där har vi hållit detta evenemang i anslutning till toppstugan som en säsongsavslutning. I början hade vi »Cat Ass« som en domarbedömd tävling. Den har numera övergått till att vara en dag där åkare kan samlas i en rolig park för att inspireras och utmanas av varandra i en mer avslappnad form och där alla ska känna att de kan vara med. En annan tävling vi kör är »BängtSlalom«, vår egen variant av amerikanska »Banked slalom«, där man med snowboard åker igenom skogen i velodrombana på tid.

Prova på att åka bräda. Arkivbild Gesundteamä.

Klubben har också i många år anordnat »Prova-på-dagar« för barn och ungdomar som är nyfikna på att testa snowboard, men där föräldrar kanske inte har möjlighet eller kunskap att hjälpa sina barn med detta. Det har resulterat i att många fler har hittat till denna friluftsaktivitet och man kan konstatera att snowboard är här för att stanna. Med fler barn än någonsin på bräda uppe i backarna är nästa generation åkare säkrad.

Varje höst sedan 1992 har vi haft en tradition att hedra kung Bore med att bränna en bräda för att säkra den kommande vinterns snötillgångar. Det ska vara i trakten runt Gesundaberget, gärna på ett lite mystiskt och spännande ställe som är olika från år till år. Platsen hålls hemlig fram till kvällen då det sker. Samtidigt blir det lite som en upptaktsträff för den stundande säsongen, och alla som följer med måste ha en djup tro på att det nu kommer rikligt med nederbörd i form av snö framöver. Men vi var inte först med detta. Ett par år före oss hade »Tolla-Per« Larsson Bork och Gus Cedringe försökt elda skidor på toppen av berget som en snöritual, men med tveksamt resultat. Därför bestämde vi oss för att offra en bräda istället och aldrig uppe på toppen. Med tiden har vi utformat vissa regler kring hur det ska genomföras beroende på hur utfallet blivit. Så här tjugofem år senare har vi fortfarande inte riktigt hittat det rätta konceptet, verkar det som.

Friåkning. Arkivbild Gesundteamä.

En sommaraktivitet som växer på berget är downhillcykling, ett bra komplement till vintersäsongen där man får samma känsla av fart och kontroll med precision i de byggda cykelbanorna nerför backen. Gesundaberget har stor potential och terrängen lämpar sig bra för att utveckla utmanande leder, oavsett nivå från nybörjare till avancerade åkare. Gesundteamä hjälper till att bygga cykelleder och ordna med tävlingar under sommarsäsongen. Många ideella timmar läggs ner varje vår för att underhålla cykelparken.

Gesundaberget ligger oss varmt om hjärtat och klubben vill gärna ge tillbaka lite av det berget har gett oss. Att bidra till att anläggningen lever vidare och utvecklas så att nuvarande och framtida utförsåkare hittar åkglädjen och får en upplevelse på vårt fina berg, oavsett om de tar sig ner på bräda, skidor, cykel eller annat sätt.

Peter Vinter