Cykeljätå

Foto: Karin Olofsson Wik

Sollerön och cykling går det att skriva mycket om. Det cyklas en hel del, både organiserat och i lösare form. På Cykeljätå gör man både och. Dessutom äter man.

Inspiration till detta huvudsakligen sociala cykelevent kom från Mora. Vänner till Helene Tjäder och Jenny Hansson arrangerade sedan tidigare en motsvarighet i centralorten. Poängen med att göra något liknande på ön var uppenbar. Tillsammans med Anna Lundqvist och Sandra Svensson satte man sig ner och skrev inbjudningar till vänner och bekanta.

Redan första året 2012 blev det succé. Ett 60-tal öbor cyklade hem till varandra och åt förrätt, huvudrätt och efterrätt enligt ett välplanerat schema. För att inte hamna i »Halv åtta hos mig« vad gäller ambitionsnivån, försökte man i inbjudan att påminna om det fina i det lilla.

Upplägget i cykeljätå går ut på att deltagaren är gäst vid två av tre tillfällen. Man får komma till det där huset man undrat kring sen man var litet barn. Vid ett av tre tillfällen står man själv värd för ett gäng kända eller okända cyklister, fulla av historier och andra tankar. Ens hem blir skådeplatsen för nya möten. Koriandercocktail till förrätt, vietnamesiska vårrullar till huvudrätt och en äppelkaka till efterrätt är ingen omöjlig kombo en kväll som denna.

Agneta Hedberg, Jenny Hansson, Helene Tjäder

Ännu finns inga dokumenterade romanser registrerade hos myndigheten, men det är bara en tidsfråga. Det ska nämnas att inga permanenta skador har uppstått hos deltagare eller medtrafikanter. Som avslutning på kvällen samlas deltagarna på en gemensam plats, där samtalen blandas med skratt och dans och kanske något mer.

Agneta Hedberg flyttade till Sollerön 2012, och hon menar att cykeljätå bidragit till inte bara nyvunna kontakter utan även att gamla skolkamrater ses igen efter trettio år. Det har redan kommit uppföljare såsom tjokjätå (sparkäta) och det pratas redan om rullatorjätå. Man kan säkert säga att cykeljätå haft stor betydelse för bygdens sociala utveckling.

I år arrangeras den 7:e upplagan och arrangemanget som beskrivits som årets höjdpunkt letar nya former för att inte deltagarna ska bli för bekväma i sadeln.

Jon Böhlmark

Foto: Karin Olofsson Wik