Bråmåbo, liten men naggande go’

På Solleröns sydöstra sida ligger öns minsta och yngsta by Bråmåbo. Den har idag c:a 30 gårdar. Den fasta befolkningen har ökat de senaste åren, då flera så kallade sommarstugor blivit åretruntboende.

Att befolkningen skulle öka trodde man inte i slutet av förra seklet, då flera bybor flyttade till staden och jordbruken lades ned. Idag finns bara ett jordbruk kvar, men det är desto större och drivs rationellt av Mattias Håll. Ladugårdarna i byn har förvandlats till stall och det är gott om hästar som betar i hagarna.

Byn har ett eget byalag. Den gemensamma träffpunkten är Träskladan, där byns tröskverk står kvar och vittnar om svunna tider. Varje Kristi Himmelsfärdsdag träffas byns invånare på årsmöte. Då avhandlas byns angelägenheter, som Bäckstabadet, fester, majstång och andra ting.

Majstången 80 år

Traditionsenligt är det majstångsresning den första lördagen i juli och i slutet av augusti brukar det vara kräftskiva. 2013 byttes kräftskivan ut mot en jubileumsfest, då majstången firade 80-årsjubileum.

Sedan 1933 har majstången rests varje sommar för att ”sticka upp bredvid vägen, som symbol för gemenskap och sammanhållning som talar om för alla vägfarande att här är en trevlig by.”

Så skrev Rull Elsa Olofsson i den tillbakablick som hon gjorde till sommarens jubileumsfest. Att det blev det sista hon skrev visste vi inte då, men några månader senare fanns hon inte längre hos oss. Byns grand old lady fick en hedersplats på festen och i våra hjärtan.

Den jubilerande stenen, rest 1933. Foto: Lasse Nordström

Tröskladan var fylld till sista plats!

Borden stod festdukade. Kulörta lyktor höjde stämningen i augustimörkret. Byalaget hade under sommaren investerat i nya elledningar och dessa höll för belastningen. Festen hade lockat ca 90 bybor som blev bjudna på en förträfflig middag tillagad av Bråmåbos egen kock Mattias Håll. Efteråt bjöds det på tårta som sig bör på ett födelsedagskalas.

Rune Bäck var toastmaster, ledde allsång och lekar. Jan Jorbrink höll i lotteriet som kammade in hälften av jubileumskostnaderna. Fyllda varukorgar med mycket gott lottades ut, till bybornas stora förtjusning.

Dukat för jubileumsfest i Tröskladan. Foto: Lasse Nordström

En dans utan fågeldans är ingen dans.

När borden röjts undan började dansen. Musiken kom från en dator med anslutna högtalare. Fågeldansen återkom med jämna mellanrum under kvällen. Den är obligatorisk på byns fester och uppskattas av gammal som ung. Men det går bra också med en hederlig tryckare eller en bugg till toner av Vikingarna.

Fågeldansen i Bråmåbo. Foto: Lasse Nordström

God sammanhållning

Barn, ungdomar, medelålders och pensionärer umgås. Flera generationer träffas och har trevligt tillsammans. Det är bara att njuta och må bra av sådant som skapar trivsel och sammanhållning.

Lasse Nordström, Anneli Ryss

Beviset att Bråmåbo – är liten men naggande go ·Dagens ros i M T. Foto: Lasse Nordström