Boken om Gesunda

”I byn Gesunda bor det cirka 250 personer året runt men på sommaren och vintern kommer det turister som både dubblar och tredubblar den siffran. Gesunda fick sitt namn år 1663 och kommer av ordet Essundha som kommer från fornvästnordiska eisa vilket betyder ”fara fram med stark fart”. Antagligen så syftar man på ån som ”far fram” genom byn.”

”Boken om Gesunda” är en bok som är skriven av mig, Caroline Lenner. Den skrevs under det tredje året på gymnasiet då projektarbete fanns som ett ämne. Jag valde att skriva om Gesunda för att kunna visa andra vad den lilla byn vid berget har att erbjuda. Det tog mycket tid med boken men jag blev nöjd med resultatet. Det här är den enda boken som finns om byn.

Hällnäs en vårvinterdag.

Boken är en faktabok som handlar om byn Gesunda ca 17 kilometer från Mora, den ligger i hjärtat av Dalarna. Det är en liten by med flera fina guldklimpar som inte många människor känner till. Jag fick även veta många nya saker, som till exempel hur Tollavatten kom till och att det finns en höghöjdsbana på Gesundaberget.

Det startade med att vi fick välja ämne i skolan, och eftersom jag tycker om att fotografera så skulle kameran helst vara med i arbetet. Då kom iden om en bok om byn, och planerna på hur boken skulle se ut tog fart. Jag sökte på internet om vad som fanns och sedan skrevs det frågor och intervjuerna började. När alla intervjuerna var klara tog det mycket tid vid datorn för att få texterna som jag ville ha dem, och jag valde ut vilka bilder som skulle användas. När det var klart laddades ett program hem på datorn som heter ”Blurb-booksmart”, ett program man kan använda sig av för att göra sin egen bok, och det var där jag skulle få se hur boken skulle se ut när den var färdig. När boken började se ut som jag ville och alla texter och bilder var insatta så skickades en beställning av boken till Blurb-förlaget i USA. Efter ett antal veckor kom den första boken hem och då kunde man märka små misstag som kunde fixas till innan fler exemplar beställdes.

Det man kan läsa om i boken är vad som finns i byn. Den är i första hand indelad i tre stora delar – boende, mat och aktiviteter men det är blandat med mycket rolig fakta, till exempel hur många människor det bor per kvadratmeter, hur saker kom till och varför vissa saker finns just i Gesunda. Man kan läsa om Tomteland, Gesundabergets utbud, boende, skärmflyg och affärer. Det är mixat med ytterligare fakta om årliga tillställningar, historia, sportaktiviteter, tävlingar, vandringsspår och de bästa vyerna med mera.

Jag är uppvuxen i Gesunda och byn har stor betydelse för mig, jag vill att fler människor ska få se hur fin by det här är. För att kunna få fram den bästa informationen till boken så intervjuades personer från alla de platser som finns med i boken. På så sätt fick jag veta saker som man inte kan få kännedom om på något annat sätt.

De flesta bilderna i boken har jag tagit själv, men vissa har kommit från annat håll. Jag har varit ute i olika väder under alla de fyra årstiderna och tagit kort på platserna, människorna som jobbar där och saker som är speciella för just det stället. Bilderna har stor betydelse eftersom de visar hur trakterna ser ut, och fotografierna tar upp en stor del av boken. På fram- och baksidan av boken är det en förstorad bild av väskan som man har till Sollerödräkten som är väldigt speciell för denna del av Dalarna just i Gesunda och på Sollerön.

Boken har blivit väldigt uppskattad i Dalarna efter att den blivit klar. Då började jag åka runt och visa den för alla som hade blivit intervjuade, och det kom flera beställningar på boken. Någon vecka senare ringde ”Mora tidning” och ville skriva en artikel i tidningen. Efter det hörde folk av sig från hela Dalarna och ville köpa ett exemplar av boken. Det är verkligen roligt att ”Boken om Gesunda” har blivit så väl mottagen!

Caroline Lenner