Björkaluffaren

En episod som jag som 10-åring fick berättad om och om igen under långa hästkvällar i Björka av främst Bus Per och Bråmå Karl.

Det var krigsåret 1917, ransonering på bl.a. socker och bröd och ont om mat. Under hösten hade en massa inbrott förövats i Björka och Holen nästan i varannan gård. Tillvägagångssättet alltid detsamma, tjuven hade gått in fönstervägen, stulit allt som fanns i matväg, i synnerhet sockret som var på kort, varenda gnutta följde med, t.o.m. sockerskålarna tömdes. En del klädesplagg och fällar stals också. Fönsterbågen sattes alltid tillbaka för att inte inbrottet skulle upptäckas så fort. Till saken hör också att i Björka höll ett gäng ungdomar till under hösten och förmodligen kokade brännvin. Det var bl.a. Jugå Kalle och Lindbergs Nisse som också den här julaftonen tänkte vara i Björka för att koka sitt julbrännvin. Det ansågs allmänt att det var dessa brännvinskokande ungdomar som gjort inbrotten för att skaffa socker. De hade också fått sina gliringar och pikar om att det var de som gjort inbrotten. Oskyldiga som dom var förklarar varför dom hade en sån entusiasm att fånga in den verklige tjuven.

Det var julafton i 2 – 3 tiden på eftermiddagen, Jugå Kalle hade varit till Sollerön och handlat, han åkte skidor landsvägen. Då han kom till Bråmågard såg han i en öppning mellan ladugården och stallet hur en man bröt upp fönstret i stugan och kröp in. Han väntade tills mannen kom ut för att avvakta vart han sedan tog vägen. Det bar iväg till nästa gård, Sargard. Nu fick Kalle brått att åka till sina kompisar och berätta vad han sett. De kom överens att ta tjuven och en gång för alla få dessa stöldhistorier uppklarade.

Beväpnade med ett remingtongevär och en ficklampa begav de sig ner till Sargard. Det var redan halvmörkt, fönsterbågen var uttagen, tjuven fanns alltså här. De ropade genom fönstret att han skulle komma ut för nu var han fast. Då ingen svarade sköt dom ett skott i luften och Lindbergs Nisse hoppade in. Bakom muren hittade han mannen hopkrupen i ett hörn ynkligen gnällande: »Lämna mig i fred, jag är bara en stackars luffare som sökt nattlogi här.« – »Så tusan heller, nu följer du med oss för här ska klaras ut vem som är Björkatjuven,« sa Nisse. En hastig visitation företogs, till sin häpnad fann de att mannen var beväpnad med en coltrevolver laddad med 6 skott. Det var alltså en farlig man de hade att göra med, men nu var han avväpnad, trodde de.