Sollerö skolas diktböcker

Foto: Torbjörn Nääs

Efter många år av livfulla uppsatstävlingar beslöt Sollerö skola att satsa på dikter. Skaldekonsten blomstrade! Det blev så många fina och roliga bidrag att fritidspedagogerna Lena Andersson Svensson och Marie Persson i samarbete med Star Anneli Andersson beslöt att göra en hel diktbok. Resultatet blev Sollerö skolas dikter om skogen och lite annat.

Tryckkostnaden betalades av välvilliga lokala sponsorer. Gensvaret från finansiärerna var oväntat översvallande. Försäljningen av diktboken gav ett ekonomiskt överskott som skänktes till UNICEF, Röda korset och Världsnaturfonden. Det finns en stolthet bland eleverna över att kunna hjälpa andra människor. Känslan av att en annan del av världen kan få glädje av deras skrivande värmer gott i hjärtat.

Efter tre år var det dags igen. Då gavs diktboken »Kärlek« ut. Boksläppen skedde på skolgården med pompa och ståt. Till och med radion var på plats och gjorde intervjuer. Entusiasmen bland eleverna var på topp. Att kunna uttrycka sig med det skrivna ordet är viktigt. Den som kan formulera sig i skrift och ord blir aldrig maktlös.

Dessutom blir livet både enklare och rikare. Diktböckerna är ett led i lärandet som har kommit många till glädje! Den första diktboken om skogen gick åt som smör i solsken. Av den andra om kärlek finns ännu ett fåtal exemplar att köpa på Solleröns fritids.

Marie Persson och Lena Andersson Svensson. Foton: Britt-Inger Nilsson

Kärlek

Kärlek till en morfar jag aldrig hann träffa.
Min morfar hade lockigt hår och
Jag tror att han skulle ha tyckt att det
var roligt att leka med mig
Jag skulle ha viljat träffa honom

Molly Eklund Larsson årskurs 1

Om dig
I världen är du kanske bara någon
Men för mig är du hela världen
Och det vill jag att du ska veta

Linn Danielsson årskurs 4

Kärlek
Kärlek är som en bubbla
Den håller tills nån rör den
Är han med någon annan blir jag grönen.
Livet är en blomma som till slut vissnar
Det består av många som skrattar och fnissar
Jag vill gilla nån för den han är
Inte för det han bär
Han jag gillar är väldigt fin
Han beter sig inte som ett svin.

Matilda Danielsson årskurs 6