Golfbana på Sollerön igen!

André Sahr Throgen och Linus Fäldt. Foto: Solön GK

261 dagar senare hade vi en golfbana på Sollerön igen!

Det var ganska svårt att starta en golfbana. Hade jag vetat det jag vet idag är jag inte säker på att det hade gått lika bra. Med en enorm drivkraft och en mycket stark tro gick vi in i projektet och eventuella hinder – ja dessa skulle lösas under vägens gång. Att vi sedan begränsades av saker utom vår kontroll såsom vädret eller en vattenpump som satt fast i Suezkanalen fällde inte vårt mod utan bidrog snarare till en stor portion problemlösning både av projektgruppen och alla runt omkring som ville bidra till att golfbanan kunde återstartas.

Som tidningen Svensk Golf skrev:

”Det är nio hål av äkta golfglädje som genomsyrar Solön golfklubb. Man slås av att det kanske var så här det var en gång i tiden. För när man läser om de riktigt gamla golfbanorna är historierna ofta rätt lika. Några entusiaster som på 1800-talet eller 1900-talet bestämmer sig för att skapa sex eller nio hål som sedan utvecklas till banor som idag kallas klassiska”

Tidningen Svensk Golf

Att våga satsa på en dröm kräver en hel del mod och energi. Jag har lärt mig otroligt mycket och känner mig väldigt ödmjuk och glad över att vi gjorde detta tillsammans – och att vi lyckades. Tänk att vi kan spela golf på Sollerön igen, det är en dröm som gått i uppfyllelse.

Ett stort tack till alla som deltagit i denna fantastiska, roliga, jobbiga och galna resa – vi ses på golfbanan.

Vår resa, syfte och ambition

Sedan augusti 2020 har en arbetsgrupp gjort sitt allra yttersta för att öppna upp golfbanan igen. Innan vi startade undersökte vi intresset för medlemskap. Vi fick in över 100 svar vilket var en stark indikation på att det fanns förutsättningar att starta golfbanan igen. Med detta och ett godkännande från markägarna i ryggen bildade vi den ideella föreningen, Solön Golfklubb.

Idén var att öppna upp golfbanan i en ny skepnad. Det som tidigare var en 18-hålsbana blev enligt projektidén en ny 9-hålsbana. Banan ger möjlighet till spel på både 9 hål och 5 hål och kan därmed utvecklas och anpassas till såväl junior-, äldre- som handikappgolf.

Vi vill skapa ökade förutsättningar för en bättre folkhälsa. Med en 9-hålsbana kan såväl yngre som äldre utöva golf. På så sätt bidrar golfbanan till ett bättre fysiskt aktivt liv och psykiskt välmående. Golf är en lågintensiv och skonsam form av träning och därför en idrott genom hela livet. Det skapar högre livskvalitet och lägre utgifter för sjukvård. Golfen genererar stora samhällsekonomiska värden och hälsovinster för individer. Detta vill vi medverka till.

I samverkan med flertalet intressenter såg vi en möjlighet till att öka efterfrågan på varor och tjänster, i och omkring Sollerön, som förhoppningsvis leder till fler arbetstillfällen såsom hantverkstjänster, ökad försäljning inom gemensamma serviceställen och förtäring på öns serveringsställen.

Vi såg även att golfbanan kunde vara öppen för fler aktiviteter såsom frisbeegolf. Vår och höst kan golfbanan användas för promenader och på vintern för längdåkning. Ett rikt och aktivt föreningsliv skapar sammanhang och därav engagemang vilket alltid leder till positiva effekter. I dialoger med tidigare medlemmar och boende på ön fanns ett stort intresse och engagemang där många konkret berättade hur de vill engagera sig och delta i alltifrån arbetsgrupper till hantverkshjälp. Vi ser att golfbanan har stor potential att kunna utvecklas. Eftersom banan ger möjlighet till både 9 och 5 hål passar den utmärkt för rehab och friskvård. Den kan t ex erbjuda friskvårdsaktiviteter för arbetsplatser eller friluftsdagar för skolor. Genom att golfbanan inte har lika hårt tryck som närliggande banor är det lätt att komma ut på banan för såväl bokade som spontana aktiviteter. Vår ambition är att utveckla golfbanan hållbart och stabilt.

Foto: Solön GK

Engagemang & gemenskap

Under april 2021 påbörjades arbetet med att iordningställa banan inför det omfattande arbete som stundande. Förutom att lägga en arbetsplan för varje given del, främst förberedande arbete, löpande skötsel och förvaltning, samlade vi in allt material av plast och metall som fanns ute i naturen på det gamla banområdet. Vår plan var att vara noga med avståndsmarkeringar och andra markeringar så att man får möjlighet att slå de slag man önskar och då kom alla gamla avståndsmarkeringar till nytta.

Under april klipptes allt högt gräs ned efter att det fått härja fritt under ett år. Därefter klipptes fairway-konturerna. Ambitionen är att ha breda fairways och det kommer vi att få, men det kan ta ett tag då marken är mycket ojämn ute på kanterna och maskinerna inte riktigt anpassade för den ojämna terrängen.

I maj dressades greenerna och såddes. Vår plan var att öppna banan 1:a maj men vädret försvårade detta för alla banor i Dalarna. Vädret är en del av golfen och för oss blev det extra kännbart då vi inte hade haft möjlighet att komma igång tidigare på våren med arbetet. Likaså stod vi utan vatten och var beroende av nederbörd för att sådden skulle ta sig men nederbörden uteblev när vi behövde den som bäst.

I mitten av juli kom så det efterlängtade bevattningssystemet igång. Med bevattningssystemet på plats kunde vi arbeta på ett helt annat sätt när det handlade om att förbättra tees eller bevattna områden som hade stora behov av det.

Planen var att klippa greenerna sex gånger per vecka och fairways tre gånger per vecka. Vår ekonomi tillät inte inköp av rufflippare så med egna klippare och en åkgräsklippare har vi försökt hålla nere ruffen efter bästa möjliga förmåga. Ruffarna är tuffa med ett gräs i klass med brittiska linksbanor som gör det svårt att slå bollen från ruffen. Ruffen kommer att vara en utmaning men med breda fairways kan vi också hantera ruffen på ett bättre sätt och där det blir lättare att hitta bollen. På områden runt tees och greener har klippning skett varje vecka. Målsättningen har också varit att flytta hålkopparna varje vecka men vid riktigt torrt väder har det inte varit möjligt då det riskerat att skada greenerna.

Bunkrarna har alltid varit svåra. Sanden är kompakt och tyvärr är ogräset en utmaning. Med ett fantastiskt stort engagemang och gemensamma krafter krattades och grävdes ogräs upp för att få ordning på dem.

I slutet på augusti dressades greenerna för andra gången och gräset började att växa och breda ut sig.

Vi är möjligheternas golfbana

Här får medlemmar och gäster möjligheten att delta i arbetet som ingen annanstans. Vi vill att alla ska känna sig delaktiga. På vår golfbana bygger vi upp ett engagemang och en gemenskap där alla är välkomna. Vi hälsar på alla och vi informerar om golfbanan, hjälper gäster till rätta och hjälper varandra.

Vi vill vara en mötesplats för både golfare och icke golfare. Även om du inte spelar golf kan du bidra i våra aktiviteter, delta och mingla eller på annat sätt medverka till den gemenskap vi vill uppnå.

Vi startade våra aktiviteter första veckan i juli 2021 och dessa pågick i fem veckor. Vi har lärt oss mycket och utvärderat varje aktivitet så att vi kan göra det ännu bättre nästa säsong. Genom att följa upp och utvärdera skapar vi bättre förutsättningar till lyckade gemensamma aktiviteter och att bygga upp kommittéer.

Medan snön låg på banan kom »Radio P4 Dalarna« på besök. Det blev en två timmars promenad med reportern på banan. Mötet med Svensk Golf blev en mycket rolig historia. Kan det verkligen funka att några ideella personer ville samla in 700 000 kr för att starta en golfbana. Detta ville reportern från Svensk Golf veta mer om. Radio Siljan och Siljan News besökte oss i april, när snön precis hade smält. De var nyfikna och ville uppmärksamma att vi räddat golfbanan och att den nu stod redo för spel till sommaren.

Mora Tidning gjorde ett dubbelsidigt reportage om golfbanan som reser sig från graven. Det blev många fina bilder på ideella krafter som var ute och arbetade. Även Mora Magazin gjorde en helsida om Solön golfklubbs återuppståndelse och beskrev alla ideella krafter som bidrog. Året avslutades med en fantastiskt fin artikel på sex sidor i Svensk Golf. Rubriken var ”Golfbanan som väcktes till liv, på 261 dagar”. Vi fick i samband med artikeln också köpa rättigheterna till fotografierna.

Vi försöker vara öppna och transparenta och hyllar alltid det ideella engagemanget, alla som bidragit och hjälpt till – för utan varje röjning, klippning, krattning hade det inte varit möjligt. Alla artiklar som skrivits om oss vill vi tillägna alla som lagt minuter, timmar, dagar på att få vår bana att bli den bana vi alla vill ha.

I denna anda fortsätter vi att bygga golfbanan på Sollerön, vi vill växa hållbart och tillsammans med er alla.

Välkomna och ha en skön sommar!

Anna Magnusson och Christina Wahlström