Glimtar från 2018

Bryggdans vid Ångbåtsbryggan i Bengtsarvet. Foto: Torbjörn Nääs

Januari. Året började med mycket snö till glädje för alla skidåkare, hela 40 cm redan på nyårsdagen.

Sollerö Pensionärsförening lockade med digert program för våren 2018, till exempel:

Boule i Vinäs Boulehall, Läslustan, Gymnastik i Sockenhuset, Fika och Småprat på Stoltgården, Bingo och Trivselträffar i Sockenhuset. Sist men inte minst Ålandsresa i maj.

Februari. Gesundakören firade 40 år med tre välbesökta och populära jubileumsföreställningar, under ledning av Gunnel Trapp i Sockenhuset. Flera sångnummer och gamla sketcher från de tidigaste showerna framfördes. I orkestern kompade Perra Ernlund, Sölve Olofsson och Glädje Per Olsson.

Kelinglunchen på Stoltgården inledde sina träffar den 6 februari, under parollen; ”kom och sitt vid dukat bord och avnjut vällagad mat och umgås med trevliga kelingär”.

Sockenföreningen informerade om Vindpengar eller som de kallas bygdepengar. Avtal träffades 2008 med dåvarande Vindkompaniet, numera OX2, om ersättning från vindkraftverken på Seliträ och

Skuruberg. Under de åtta åren sedan dess har det gett socknen 1 242 379 kronor av det har 1 155 590 kronor fördelats till 35 föreningar för 71 projekt.

Vår kantor Britt-Inger Nilsson tackade för 15 goda år som Solleröns kyrkomusiker, då hon slutade sin tjänst. Vi framför vårt stora TACK och önskar Britt-Inger lycka till i sitt fortsatta arbetsliv.

Mars. Den 15 mars hade Ryssa Kapell besök från Finland och bjöd på föredrag av Timo Mellakari; ”Finlands första år som självständig stat 1917-1918”. Musik av Heikki och Marita Savela.

Gesundakören, som firade 40 år bjöd in till visning av videoinspelningar från spexen åren 1981, 1982 och 1983. Mycket skratt och kommentarer från publiken. Även om tekniken för videoinspelning var sämre på den tiden kunde vi roas av underhållningen. För många blev det en nostalgisk stund då de såg sig själva uppträda för fyrtio år sedan.

Vid Sockenstämman, som hölls den 22 mars utsågs Astrid Gustafsson till Årets Sockenbo 2017 med motiveringen ”för hennes oförtrutna arbete med att medvetandegöra Solleröns betydelse under vikingatiden”.

Gesundaspexet 1983

April. Det här året kunde vi glädja oss åt en påskhelg med mycket snö och härliga, magiska skidspår. Ett tack framförs till Sollerö IF:s spårgrupp som jobbade hårt denna snörika vinter.

Inget Valborgsfirande i Kulåra, då den rikliga mängden snö smält och vattnet låg djupt på ”brasplatsen”. Gesundaborna kunde genomföra firandet, men med små eldar vid majstången mitt i byn.

Maj. Sollerö Segelsällskap, med verksamhet på Lerön, fyllde 50 år.

Uppropet ”Rent i Byn”. Tillsammans för ett finare Gesunda och vi lär våra barn att vara rädda om sin närmiljö. Gesunda Bystugeförening bjöd in till gemensam städning. Sopsäckar delades ut och tävling utlystes till den som hade tyngsta och/eller största sopsäck. Vinnarna korades, årets skräphögar. Sedan lottades en unik handmålad sopkvast ut bland deltagarna. Föreningen tog hand om säckarna som sedan hämtades av Nodava. Det bjöds på gratis fika och korv till alla som städat.

Prästgårdskaféet bjöd på en annorlunda dag i början på maj, då Påhls Mats och hans Sao gjorde Thai-mat på kaféet: Thaibuffé, kaffe och kaka till ett pris av 75 kronor. Verksamheten hade sedan våravslutning den 10:e med tårtkalas och sång och musik av Inger & Co.

Ryssa kapell arrangerade en spelmanskonsert den 13 maj med Maria Lärka Lundback på fiol och Jan Lundback på altfiol och senare under dagen framträdde Mora Spelmanslag. Fotoutställning med Karl Lärka-bilder framtagna av Pär Broman.

Sollerö Skolas Odlingar tackade genom Lena Andersson Svensson, alla som ställt upp och hjälpt till vid skolodlingarna under de 20 år som verksamheten varit i gång. Det som gjorts är unikt och ingen annan skola i Sverige har uträttat något liknande. Nu hade gruppen valt att efter 20 år avrunda denna fantastiska resa.

Juni. Sveriges Nationaldag 6 juni firades traditionsenligt på Stoltgården. Musikunderhållning av Rut och Gänget. Glödstekt sill, kycklingsallad, kaffe och tårta. Tipspromenad och lotterier. Arrangörer: Stoltgården och Sollerö Pensionärsförening.

Nationaldagskonserten i Sollerö kyrka bjöd på: Förklädd Gud av Lars-Erik Larsson. Sollerö kyrkokör, Gesundakören och Dalakören. Solister var: Monica Remback och Per-Erik Lindskog. Recitatör: Pelle Lindström. Piano: Daniel Klanger och Dirigenter: Curt Andréas och Gunnel Trapp.

Fredag den 8 juni hade Mora kommun lagt sin Näringslivsfrukost till Stoltgården på Sollerön. Program:

  • Frukostbuffé och mingel
  • Presentation av Stoltgården av Gun-Britt Persson.
  • Företagspresentationer: Snickars Brukshästar, Emelie Eriksson och Hannas Hundtrim, Hanna Jernberg
  • På gång på Sollerön: Soldkoopen och Regionstad Mora
  • Information från kommunen: Boende för äldre och yngre på Sollerön, Anna Hed.

Vid cykelloppet Siljan Runt hälsades åkarna (4 656 deltagare) för första gången välkomna till Sollerön med sockenflaggor, som efter loppet fanns på ”kyrkbacken” tillsammans med svenska vimplar och flaggor. Hembygdsföreningen och Sockenföreningen finansierade. En sockenflagga prydde även Ångbåtsbryggan under sommaren.

Konsert med familjen Liss hölls i Ryss kapell första söndagen i juni, Vackra sommarvisor, klassiskt, folkmusik. Bas, cello, piano, trumpet och sång.

Den 15 juni invigdes nya Koop-butiken, där ”Du nu kan hitta allt Du behöver”. I Solleröbladet fick vi även en bra skiss som hjälpte oss att hitta rätt.

Vandring i Norrviken. Jens Montelius Risberg från Länsstyrelsen berättade om arbetet med att restaurera de växt- och fågelrika strandängarna. Vi lyssnade på fåglar och hittade rara växter.

Midsommar på Hembygdsgården firades som brukligt på midsommarafton med fanfar på näverlur, majstångsresning, fiolmusik och dans och lekar kring stången. Något färre besökare än vanligt, då vädret inte var stabilt.

”En vacker sommarbukett med musik för alla”, annonserade Ryssa kapell och presenterade Amus Kerstin Andersson på violin och Pether Olsson på dragspel. Ett uppskattat arrangemang i midsommartid.

Juli. Vid roddtävlingar i Farsta placerade sig våra roddare så bra att de blev uttagna till juniorlandslaget och nordiska mästerskapen i Danmark den 6-8 juli. Det blev guld till Elin i singel, silver till Jonna i dubbel, silver till Isak i dubbel och en fjärdeplats för Johanna i fyran. Grattis till Johanna Sahr-Trogen, Elin Lindroth, Jonna Pettersson och Isak Birkeholm.

Måndag den 9 juli bjöd Svenska kyrkan och Sollerö Hushållningsgille på en riktig nostalgiafton under rubriken Musik i sommarkväll i Sollerö kyrka. Framträdande av Arodene Thörn (En svensk Barbara Streisand) och hennes make Carl-Erik (den store svensktoppsartisten på 60och 70-talet) och inte minst Trio med Bumba.

Mångberg-Holens fäbodlag bjöd in till traditionella fäboddagar i mitten av månaden. Lördag 14 juli Majstångsresning, glödstekt sill, ankrace och dragkamp över dammen. Dans. Söndag 15 juli Såg- och fäboddag med sågning i den vattendrivna ramsågen, hantverkare, djur, kolbullar, kiosk med korv, kaffe m.m.

Vikingadag på Sollerön, i år under två dagar, 17 och 18 juli. Ur programmet: Sollerö långdans. Guidning på gravfälten, Pratade vikingarna soldmål? Dag två: Föredrag av Astrid Gustafsson: ”Hur kan Sollerön ha så rika gravfynd från vikingatiden?”

Mångberg. Foto: Torbjörn Nääs
Vikingadag på Hembygdsgården. Foto: Torbjörn Nääs

Måndagen 16 juli var det åter dags för dans vid ångbåtsbryggan i Bengtsarvet. Olle Nyberg, Bengan Jansson och deras medmusikanter bjöd upp till dans i strålande solsken och stark sommarvärme. Bengtsarvets byalag stekte hamburgare och ångbåten Engelbrekt låg hela kvällen förtöjd vid bryggan och tillhandahöll mat och dryck. Är det månne början av en tradition vi fick bevittna?

Folklustspelet Päng & Skalus på Bengtsgården med Sigbritt å Solbritt (Britt-Inger Nilsson och Britt-Liz Jönsson) framfördes för andra året i rad. Spelet var redigerat och framfördes i den skållheta sommaren med ny och kraftfull energi. Trots detta var publiken alltför gles för att Päng & skalus ska satsa på ett tredje år. Ett unikt spel med humor, fart och prima musik läggs därmed ner.

Jordgubbens Dag. Hembygdsföreningen i samarbete med Sollerö Jordgubbar bjöd på rundtur på ön, med gamla traktorer och avsmakning av ”Soldgubbar”.

Augusti. Lördag den 4 augusti, Musik vid helgsmål i kyrkan, hade besök med Svenskarnas Dag Girls choir från Minnesota, USA.

Vid junior SM i Mölndal stod våra duktiga roddare för fina prestationer och alla hämtade hem medaljer i olika valörer; 3 guld, 1 silver och 2 brons samt presterade även 2 fjärdeplatser.

Trettonde söndagen efter trefaldighet firades Friluftsmässa vid Malibambo. Karolina Perling och Eva-Maria Rummo. Suzanne Danielsson och Margit Andersson berättade om Malin.

September. Kulturföreningen Ejnar presenterade program med välkända Bengan Janson. Fullsatt lokal bjöds på proffsig underhållning.

Bastun öppnade 7 september; Kallär kl 17.00 och Kelingär kl 19.

Öppet Hus med fiske i Gåstjärn, lördag och söndag 8-9 september. Sollerö Fiskvårdsområde bjöd på fika. Man fiskade själv och betalade 50 kr/fisk. Grillen var tänd för eventuell grillning.

Sollerö IF anordnade till förmån för Barncancerfonden Run of Hope. (Med startavgiften 50, 100 eller 200 kr) Start vid parken och valfritt att gå, lunka eller löpa i elljusspåret eller strandstigen.

Sollerö IF:s fastighetsgrupp rapporterade att taket på parken har besiktats och offert inväntas för att tvätta, täta och måla om taket. Ventilation av grunden kommer att installeras och dansgolvet kommer att förses med ett sportgolv, för att kunna användas under vintern för olika aktiviteter. Markinköpet från Mora kommun av områden kring parken kommer att genomföras under hösten.

Oktober. Första onsdagen i oktober startade SY-Qlan i Prästgården sitt arbete.

Roddtränare Anneli Birkeholm med roddaren Elin Lindroth åkte till Ungdoms-OS i Argentina andra veckan i oktober och Elin rodde hem en silvermedalj i flickor, single sculler, slagen av hemmaroddaren Maria Sol Ordas, Argentina. Trea kom Greta Jaanson från Estland. Ett stort Grattis!

Ove Hållmarker visade bilder och berättade om ”Mora med omnejd och Vita Björn” i Ryssa Kapell i mitten av månaden.

Sollerö Pensionärsförening anordnade en välbesökt trivselträff i Sockenhuset. Information om juridiska frågor för pensionärer t.ex. bidrag och testamente. Musikunderhållning, lotterier och kaffe.

10-årsjubileum med Gubbfrukosten i Sollerö Prästgård. Mora församling bjöd på smörgåstårta!

Oh la la! En krogshow, två kvällar, med franska förtecken på Gesundabergets Wärdshus. Åsa Sundstedt, Britt-Liz Jönsson och Mats Jonsson bjöd på vacker musik, glada skratt och en fransk 3-rätters middag serverades.

November. Prästgårdskaféet, torsdagen den 1:a november bjöd in till ”Kryddade historier och aromatiska sånger”, Med Britt-Inger Nilsson, Agne Samuelsson och Maria Lindgren.

Sollerö IF välkomnade till Öppet Hus och aktivitetsvecka med digert program 28 oktober till 3 november (skollov) Allt från Lek, rörelse och motorik, Reflexorientering till Lattjolajbanträning för hela kroppen. Roddförbundet uppmärksammade även OS-silvret och Sollerö IF bjöd på fika i sportbaren.

Många Solleröbor reagerade starkt, då plötsligt, utan förvarning björkarna vid kyrkan och skolan togs ner. Detta var planerat på grund av väldigt dåligt och ytligt rotsystem. Flera av björkarna var också ruttna. Återplantering kommer att ske på området som är både kommunens och kyrkans mark.

Anmälningar till cykelloppet Siljan Runt öppnades den 1 november och redan efter två veckor hade över 2000 anmälningar inkommit.

Siljanrunt. Foto: Torbjörn Nääs

Ryssa Kapell den 24 november. Emma Knaggård Wendt, ung företagsamhet berättade om ”Kompassrosen” som är ett stipendium på 250000 kr som delas ut av Stiftelsen Ungt ledarskap varje år. Stipendiet går till unga ledare och förebilder från näringsliv, ideell sektor och offentlig sektor. Hittills har tjugosju fått stipendiet som ska ge unga ledare en möjlighet till fortsatt utveckling i gott ledarskap. Den 14 april 2016 tog Emma emot Kompassrosen av H.M. Konung Carl XVI Gustaf.

December. Första advent firades med traditionsenlig gudstjänst i kyrkan. Julmarknad i Sockenhuset, Visning av Dräktkammaren i Företagshuset, ÖPPET HUS i Prästgården med adventskaffe och brödförsäljning.

Decemberextra från Koopen: Den 13:e bjöds på jultallrik och Tomten hälsade på. Den 14:e bjöds på kaffe med dopp och lördag den 15:e bjöds på glögg och pepparkakor. Tipspromenad med chans att vinna presentkort för 1000 kr.

Luciafirandet i Sollerö kyrka, ägde i år rum söndagen den 16:e december. Ett välbesökt och stämningsfullt arrangemang med Solleröns lucia Lovisa Grudin, tärnor, Minikören och 99 decibel.

Kulturföreningen Ejnar anordnade julfest i f.d. PUB 38, för alla medlemmar och deras vänner med Live Musik, Quiz och Bar. Även delikat mat för den hungrige.

Årets julklapp: Solleröflaggan till flaggstänger eller Solleröflaggan som fasadflagga, köptes på Koopen.

Vinterkonsert 27 december. Årets musiktema var soul och blues. Totalt 13 personer bjöd oss på svängig musik i Sollerö kyrka. Fyra blåsare, två trummisar, dragspel, piano, keyboard och två sångerskor.

Sara Markus Jansson