Glimtar från 2017

Näverlur. Svea Granlund och Älsa Brottare. Foto: Torbjörn Nääs

Januari

I årets första Solleröblad läser vi att Sollerö IF fått en tall till den blivande kyrkbåten, vilket tacksamt noteras.

»Kundaliniyoga« på stol i Gesunda Bystuga med Maivor Löfgren, yogalärare, frestar oss att mjuka upp kroppen och glädja själen, så här inledningsvis på året.

Sollerö kyrka fortsätter med »Sy-Qlan«, f.d. kyrkans arbetskrets, och »Gubbfrukost«, som uppskattas och besöks av allt fler. Likaså håller »Prästgårdscaféet« öppet under torsdag eftermiddag även i fortsättningen.

Februari

Kelinglunchen på Stoltgården återupptar sina träffar i mitten av februari.

Sollerömacken passerar 2 miljoner tankade litrar sedan starten i oktober 2012.

En värmebölja går hårt åt skidspåren på golfbanan, men på hockeyplanen är det full aktivitet.

Britt-Inger efterlyser sångare till sina körer: Sollerökören, Stöttepelarna, Minikören och Decibel.

Sparkar utanför prästgården. Foto: Ingrid Nilsson

Gesundakören uppträder vid Irländsk afton på Moraparken den 11 februari. Musikgruppen Quilty kompar och framför egna låtar.

Marchallupplysta vägar och vacker belysning leder fram till en nästan fullsatt Sollerö kyrka, då årets Vinterfest Ovansiljan inleds den 15 februari. Vinterfest har i år två teman: Den förbjudna musiken och kvinnor som komponerat. Musik framförs av Dalasinfoniettan.

Vinterfests konstnärlige ledare Vikingur Ólafsson berättar om Mozart i inledningsanförandet.

Gruddbo by står som arrangör vid gudstjänsten i kyrkan den 19 februari och medverkar med bl.a. Gruddbo spelmanslag.

Redan vecka åtta är motionscykelloppet Siljan Runt fullbokat.

Mars

Kulturföreningen Ejnar inleder månaden med en kväll med Pelle Lindström och Downhill Bluegrass Band och fortsätter senare med att bjuda på en helkväll med musik av Ted Gärdestad.

Ett trettiotal åkare genomför ett eller flera lopp, i Sollerö IF:s namn under Vasaloppets vintervecka.

”Som man mår i fötterna, mår man i hela kroppen”, annonserar Maria Sörbu i Solleröbladet. Därmed talar hon om att hon öppnat fotvård på Sollerön!

”Humor & Humörsånger till Humant pris”, Britt-Liz Jönsson, Mats Jonsson, Britt-Inger Nilsson och Agne Samuelsson bjuder in till en lördagkväll i Bönåjsä i slutet av mars.

April

På Prästgårdskaféet den 6 april berättar Margit Andersson och Margaretha Hedblom om intressanta emigrantöden med anknytning till Sollerön.

Sollerö IF informerar att ombyggnaden på Solleröparken har påbörjats.

Till Årets Sockenbo 2016 utses Jon Böhlmark med motiveringen – ”att som återvändare kunna blåsa liv i Solleröns fotboll, att anlägga en Vindläpärbana och att engagera sig i integrationen gör att Jon tilldelas utmärkelsen”.

Valborg firas på traditionellt sätt i Gesunda, på åkern söder om bystugan, samt vid stranden i Kulåra.

Maj

Prästgårdskaféets har säsongsavslutning den 11 maj med kaffe och tårta. Inger Plog och Kurt Göransson spelar och sjunger för och med oss. Tack framförs till alla kafévärdar sedan starten.

Kyrkogruppen på Sollerön bjuder den 17:e maj in till Trädgårdsfest på Prästgården. Loppis, kaffe, korv med bröd, kaninutställning, häst och vagn och tipspromenad. På kvällen framför »99 Decibel« musikteatern »Min allra käresta syster« i Visionshuset. Behållningen går till barnkörerna.

Sollerö Hembygdsförening annonserar om sommarens olika aktiviteter; ett rikligt utbud från fäbodgudstjänster till kurs i gärdsgårdsbyggnad. Samtidigt efterlyser föreningen kaffebröd, alla sorter, till sommarens kaffeservering.

Koopen lanserar »Fredagsmys« den 19 maj med tipspromenad, trubadur Krille Finsén och korv- och hamburgergrillning.

Golfens Dag firas den 20 maj med »Prova-på-golf«, tävling för alla åldrar med fina priser, tipspromenad, försäljning av tuppa och visning av maskinparken med traktorer och greenklippare m.m.

Juni

Sollerö IF i samarbete med Sollerö Golfklubb erbjuder SIF-medlemmar 50 % rabatt på kurser och enskilda lektioner i golf.

Sveriges nationaldag den 6 juni, firas traditionsenligt på Stoltgården med mat, aktiviteter och underhållning för hela familjen.

»Rut & Gänget« spelar. Sollerö Pensionärsförening serverar glödstekt sill med tunnbröd.

I Sollerö kyrka firas nationaldagen med konsert av Gesundakören under ledning av Gunnel och Linda Trapp.

I samband med Fäbodgudstjänsten i Flenarna, strax före midsommar, hålls »Flenarnas fäboddag« med försök att visa gammalt fäbodliv; fällning av timmer på gammalt vis, miljövänlig framkörning av timmer, kulning och spelmän, blomstervandring och färd med häst och vagn.

Midsommarkonserten i kyrkan bjuder på en midsommarkrans av toner med Alice och Elin Thorsell samt Patrik Lundberg.

Midsommar på Hembygdsgården firas med majstångsresning, musik och dans runt majstången, som brukligt. Precis när festligheterna avslutas, vräker regnet ner från en öppen himmel.

Midsommarrock på Solleröparken på midsommardagen genomförs för fjärde året med musik av Sold´s Finest, Sould Project och Islanders.

Ny butik öppnas på Sollerön. Sollerö Jordgubbar har rustat upp den gamla bensinmacken UNO-X, till en fräsch och trevlig ’gubb-butik’ med öppet varje dag under sommaren. Butiken invigs sista fredagen i juni med underhållning av »Sold´s Finest« och gratis korv med bröd och godisregn, samt naturligtvis försäljning av jordgubbar och glass.

»Sollerö Vävstuga Emgart« har öppet från veckan före midsommar till början av augusti.

Juli

Allsångskväll i Gesunda bönhus, tillsammans med sångare och musikanter. Lafvasgårdens Samlarmuseum upphör och har utförsäljning av de gamla sakerna fem dagar i juli.

Den 13 juli anordnas Bryggdans vid Ångbåtsbryggan med namnkunniga musiker såsom: Olle Nyberg, Bengan Jansson, Eva Jansson, Anders Olsson och vår egen Sölve Olofsson m.fl. Ångbåten Engelbrekt gör turer på Siljan och Kuprik serverar mat på land. Ett uppskattat arrangemang, som tyvärr missgynnas av kallt och blåsigt väder.

Nytt på Hembygdsgården under två kvällar i juli: Visstuga med visskatter från när och fjärran.

»Karl Lärkas Vänner« bjuder på ett intressant program under tisdagar i juli, exempelvis: »Porfyr – ett konsthantverk i världsklass«, museichef Torbjörn Zakrisson, Porfyr- och Hagströmmuséet i Älvdalen, berättar.

Päng o Skalus. Britt-Inger Nilsson och Britt-Liz Jönsson. Foto: Torbjörn Nääs

Sommarens stora händelse är ett folklustspel på Bengtsgården, »Päng & Skalus« med ett 15-tal medverkande med Britt-Liz Jönsson och Britt-Inger Nilsson i spetsen. Massor av musik och skratt. De flesta bär på ett stort leende, när de lämnar föreställningen. Ä va ljotroli.

I slutet av månaden bjuder Ryssa kapell på högklassig musik med besök från Musikhögskolan i Leipzig: »Gyldfeldt Qvartett« med August Gyldfeldt Magnusson, violin; Jonas Reinhold, violin; Yagmur Erdogan, viola och Anna Herrmann, cello.

Vid junior-VM i rodd deltar, i dubbelsculler, vår Elin Lindroth tillsammans med Annie Nyman från Kungälvs roddklubb och placerar sig på 20:e plats totalt.

Augusti

Sollerö Hembygdsförening avslutar säsongen med att tillsammans med Sollerö Bilservice och Sollerö Jordgubbar bjuda på servering och halva priset på kaffe med hembakat, smörgåsar och glass. ’Åklagare’ Micke, ’Timmerman’ Peter och ’Direktör’ Olsson körde traktor med släp och bjöd alla barn på gratis rundtur med stopp vid Sollerö Jordgubbars försäljningsställe, där det bjöds på gratis provsmakning av hallon och jordgubbar.

Åsengården, som renoverat och byggt ut en stor uteservering, erbjuder framöver såväl à la carte, som pizza och bar.

September

Sollerö Pensionärsförening bjuder in till många aktiviteter under hösten såsom läslustan, bingo, gymnastik, boule och trivselträff. Ett imponerande utbud.

Vid Rodd-SM lyckas Isak Birkeholm ro hem ett USM-brons i singelsculler.

Prästgårdskaféet startar för säsongen med allsång tillsammans med »Stöttepelarna«.

Oktober

Första helgen i oktober håller Sollerö IF säsongsavslutning med över 80 barn och föräldrar som spelar i höstvädret, äter hamburgare, dricker kaffe och smaskar upp den sista glassen ur frysen.

Kelinglunch på Stoltgården med god mat och trevligt sällskap kallar till säsongsstart.

Om- och tillbyggnad av Koopen startar i oktober.

I Sollerö Kyrka uruppförs vänskapsmässan Missa Amicitia skriven av Agne Samuelsson. Mässan framförs av Sollerö kyrkokör som ett genrep inför körens resa till Clare i England.

Kulturföreningen Ejnar startar höstens program mitt i älgjaktsveckan med en Soldmålskvälld – Inå tjötä kum med musik och historier och extra mycket käringtema denna kväll.

Ala Karlsson i Gesunda efterlyser i Solleröbladet fler bilder att lägga in på nätet. Bilder från Sollerön finns att beskåda på www.solfoto.se eller via länk hos solleron.se

November

Första helgen i månaden anordnar Kulturföreningen Ejnar ännu ett bejublat evemang; Putte Snitt möter Peter Carlsson.

I kulturföreningen Ejnars regi gästar författaren och Gesundasonen Sören Bondesson Sollerön i slutet av november. Han berättar om sitt författarskap och arbetet med sin nya bok »Lögnen är en annan sanning«. För intresserade ger Sören även en liten introduktionskurs i skrivandets konst tidigare på dagen. Se även Sörens novell »Henne till skuld« i denna bok.

December

Första advent firas med Julmarknad i Sockenhuset, julöppet i Vävstugan Emgart och öppet hus på Textilsamlingen samt adventskaffe i Prästgården efter gudstjänsten.

Nytt för i år är en liten julmarknad på Stoltgården den 12 december med försäljning av hantverk, hembakat bröd och kransar. Musik framförs av Inger Ploog och Björn Wass. Restaurangen säljer glögg och julfika m.m.

Hembygdsföreningen tackar även i år alla frivilligarbetare genom att bjuda på julbord och musikunderhållning med Mora Spelmanslag på Stoltgården.

I samarbete mellan Ryssa Byförening och Ryssa Allianskapell anordnas Lucia, söndagen den 17 december, med kaffe, saft, bullar och åror m.m.

I stället för den traditionella julottan, hålls i år en Julnattsmässa sent på julaftonens kväll.

Traditionellt avslutas året med Vinterkonsert i kyrkan för 10:e året. Medverkar gör bland andra Olle Nyberg, Mikael Nord Andersson och Petra Kvännå.

Sara