Glimtar från 2016

Foto: Torbjörn Nääs

Försäljningsrapporten från Sollerömacken ger oss positiva signaler. Från oktober 2012 till december 2015 tankades 1 445 647 liter bensin och diesel. Under 2015 tankades 500 797 liter, en ökning med 18,6% jämfört med 2014.

Januari

Denna ö, denna underbara ö, vilken mångfald innehåller den icke?! Mitt i den kyliga vintern startar alla verksamheter på nytt. Från Babysång till Gubbfrukost. Sport av alla de slag, sång & musik, läsecirkel och matservering. Ingenting fattas oss.

Februari

Kelingluncherna på Stoltgården återupptas även i år. Restaurang Jugen Jon fortsätter att servera dagens lunchbuffé torsdag till söndag. Vårens aktiviteter i Ryssa kapell inleds med Musikstund med prästen Theresa Strömberg, sång och piano samt Putte Snitt, gitarr. En försmak av sommarens musik och berättande i kapellet.

»Alla Hjärtans-konsert« med Gesundakören drog fulla hus på Sollerö Kommunalhus den 13 och 14 februari.

Från idrottsföreningen kom det signaler om att midsommarhelgens cykeltävlingar kommer att ställas in, eller att ta paus, om man inte lyckas få fram en ny tävlingsledning. ”Det är som att lägga ner Vasaloppet i Mora”, säger Gert Flinta i Mora Tidning.

Mars

Inför påsken skulle jag baka en tårta och var in på tre olika affärer i Mora för att inköpa passionsfrukt – inget napp, MEN på Koopen i Sold, där fanns det passionsfrukt till påsktårtan!

Vid Sockenföreningens årsmöte den 31 mars utsågs Sollerö Hembygdsförening till Årets Sockenbo med följande motivering:

…för det mycket uppskattade och framgångsrikt genomförda 100-årsjubiléet tilldelas Sollerö Hembygdsförening utmärkelsen Årets Sockenbo 2015.

April

Den 16 april firade »Koopen Sollerön« 100 år på Parken! En galafest med röda mattan, kändisfotograf, underhållning, allsång, god mat och trevligheter. Alla var där, ung som gammal deltog i det storartade tabberaset. En festkväll att minnas länge!

Koopen100 år. Idrottsparken. Foto: Torbjörn Nääs

Valborgsfirande i såväl Kulåra som Gesunda är numera fyrverkerifria tillställningar av hänsyn till djuren. När eldens röda flammor speglas mot Siljan, skolbarnen skuttar omkring som kalvar på grönbete och kören stämmer upp ”Vintern rasat ut bland våra fjällar”, ja då vet man att det är vår på riktigt.

Vid årsmötet för Dalarnas Fornminnes- och Hembygdsförbund utsågs Sollerö Hembygdsförenings bok »Sool-Öen 2015« att representera Dalarna vid Årets Hembygdsbok.

Maj

Medan storspovens speciella drill hördes över äng och mark påtades det som aldrig förr i varje liten täppa.

Kristihimmelsfärdshelgen blev lika med konsthelg: Gunnel Söderberg bjöd in till Öppen ateljé på Norbygården; keramik, konst och hantverk. »BromanGard« höll öppet för »Konsthelg i Ryssa«. »Ryssa Allianskapell« bjöd på samlingsutställning med skulptur, tavlor i blandteknik samt underhållning med Dragspelskullorna och Mora spelmanslag.

Juni

Första helgen i juni genomfördes Siljan Runt motionsloppet på cykel i strålande sol. Detta år med såväl start som målgång vid Idrottsparken.

Traditionsenligt firande av nationaldagen hölls på Stoltgården. SPF serverade glödstekt sill med tunnbröd, Rut & Gänget underhöll och från köket vankades det paj, sallad, tårta och kaffe – en fin försommardag! Senare samma dag kunde vi besöka kyrkan för att lyssna till konserten »Små lätta moln« med Gesundakören under ledning av Gunnel Trapp.

Äntligen fick vi vackert väder vid midsommarfirandet på Hembygdsgården. Mycket folk och god stämning, men nog saknade vi cykeltävlingarna, som i år ställdes in eller »tog paus«.

Juli

En av Sveriges vackraste röster, Sofia Källgren, gästade kyrkan i programmet »Musik i sommarkväll« den 4 juli, en glimrande start på en rakt igenom lyckad omgång av evenemanget »Musik i sommarkväll« i Sollerö kyrka.

Under torsdagen den 9 juli hölls finalen av Siljansrodden på Sollerön. Under två veckor har roddarna deltagit i den stora cupen Siljansrodden som bestått av sex deltävlingar och tre Ovansiljantävlingar i Ovansiljankampen. Fem kyrkbåtar tävlade på herrsidan och fyra på damsidan. Både herr och damlaget i båten Brudpiga vann alla tävlingarna, men det var ändå stor fight om de andra placeringarna.

Mångberg-Holens fäbodlag höll sin årliga majstångsresning och Fäbod- och Sågdag en solig dag i mitten av juli. Det var mycket folk, hantverkare, tipspromenad och kreatur, såsom förr i tiden.

Karl Lärkas Vänner bjöd på ett omväxlande sommarprogram under juli månad . Bland annat höll Inger Döhl från Malung föredrag på Lärkadagen om ”Våra dialekter: igår, idag, imorgon”.

Stärkta av alla lyckade arrangemang under 100-årsjubiléet 2015 anordnade Sollerö Hembygdsförening en så kallad Sold-Viku, en vecka med aktiviteter som; Vikingadag, Barn- och ungdomsdag, Matdag, Soldmålsakademi & Hantverksdag, Fäboddag, Kvarndag och Trivselafton med Boströmarna på Hembygdsgården. Dessutom erbjöd föreningen kurs i Gärdsgårdsbyggande under ledning av Bengt Maths.

Soldmålsakademin. Sylvia Måsan och Margit Andersson. Foto: Torbjörn Nääs:
Bild från Barn- och ungdomsdagen på Hembygdsgården. Foto: Torbjörn Nääs.

Augusti

Med anledning av att arbetet med övertagandet av Sollerö gamla kommunalhus från Mora kommun är inne i slutspurten, utlyste Sockenföreningen ett upprop i Solleröbladet: Vad tycker du vi ska kalla den nya samlingspunkten? Fem förslag valdes ut för omröstning: Knutpunkten, Sold-träffen, Sockenhuset, Båkkan och Solpunkten.

September

Sollerö IF tilldelades Guldklövern av Centerpartiet för Sollerö IF:s integrationsarbete. Föreningen är ett föredöme och fick beröm för sitt arbete med bland annat fotbollssatsningen.

Lafvasgårdens Samlarmuseum avslutade sin verksamhet efter 16 år i och med den sista öppetdagen den 10 september.

Helgen den 10-11 september bjöd Sollerö Turistförening och Sollerö Fiskevårdsförening in till fiske i Gåstjärn. Två dagar med fika och tänd grill för medhavd grillning med mera.

Pub 38 och Teaterbaren i Orsa har stängt och höstmörkret faller. Då startades Kulturföreningen Ejnar på Sold, med Britt-Liz Jönsson och Magnus Lindholm i spetsen. Det målades och snickrades i ett hörn på gamla Kommunalhuset för att kunna slå upp portarna till den nya mötesplatsen den 1 oktober.

Det vinnande namnförslaget, efter omröstning, blev med stor majoritet Sockenhuset – så i fortsättningen träffas vi i Sockenhuset – upå Båkkam.

I ungdomsrodden går det också bra. Rodd-SM avgjordes det här året i Farsta. Det blev många medaljer till ungdomsroddarna i Sollerö IF! Se även separat artikel i årets Sool-Öen.

Oktober

Första söndagen i oktober firade Sollerö IF familjedag vid Idrottsparken. – ”Nu har vi två traditioner att hålla fast vid. Familjedag första söndagen i oktober och Siljan runt första lördagen i juni!” skriver Sollerö idrottsförenings ordförande Pontus Bråmer.

Söndagen den 9 oktober bjöd Sollerö församling in till något alldeles extra – nämligen Gudstjänst till sjöss på SS Engelbrekt. En mycket uppskattad båttur från Ångbåtsbryggan till Lerön tur och retur.

I Solleröbladet i oktober kan vi läsa en lägesrapport om Sockenhuset:

Den 19 september beslöt Kommunfullmäktige i Mora kommun att överlåta gamla kommunalhuset till Sockenföreningen. MEN med motiveringen att det föreligger oklarheter i beslutsunderlaget har beslutet överklagats till Förvaltningsrätten. Detta innebär att det kommer att ta tid innan Sockenföreningen formellt kan ta över. Förberedelserna fortsätter och vi hoppas att processen inte drar ut så länge i tiden.

November

Återkomsten! Sollerökäringen är tillbaka där allt började i Sockenhuset (Kommunalhuset). Under tre kvällar i november firade Britt-Liz Jönsson, med flera av artisterna och musikerna, 25-årsjubileum som revyartist. Siv Sjöberg, Rigmor Johansson och Britt-Inger Nilsson, som varit med i tidigare föreställningar, fanns med i »Återkomsten«, som framfördes inom ramen för nybildade Kulturföreningen Ejnar.

Språk- och hantverkscafé anordnades i Gesundabergets restaurang den 20:e november med utställning och försäljning av asylboendes alster.

Margareta Hedblom och Margit Andersson höll föredrag i Ryssa Kapell den 26 november om »Amerikafararna – våra förfäder«.

Sollerö Pensionärsförening arrangerade årets julmarknad som genomfördes på första advent i Sockenhuset – upå Båkkam.

December

Den 8 december firade Prästgårdskaféet säsongsavslutning med Inger Boström och Björn Wass som bjöd på julunderhållning.

Norbygården, Utanmyra höll adventsöppet 10-11 december med keramik, tavlor, julkransar, julkort och hemstickade vantar m.m. Fika och väldoftande glögg kunde man värma sig med där.

Hembygdsföreningen tackade alla sina frivilligarbetare under året, med att bjuda på ett litet julbord, torsdagen den 15 december. En välbesökt kväll med underhållning av Mora spelmanslag (je Soldkeling å je Rysskeling fanns allt minn).

I kyrkan firades som alltid stämningsfull advent, lucia och jul med sångare, körer och musiker i alla åldrar från öns rika musikliv. För första gången blev det nu midnattsmässa på självaste julafton. Den stiliga julottan som funnits sedan urminnes tider är nu ett minne blott.

Avslutning på året: Rock på Sollerön ”En fantastisk upplevelse”, skrev Stefan Rämgård i Mora Tidning den 30:e december. Det var den traditionsenliga vinterkonserten, under temat Rock från 70och 80-talet, som kapellmästare Olle Nyberg satte upp i Sollerö kyrka. Nu ser vi fram emot 10-årsjubiléet nästa år.

Sara Markus-Jansson