Glimtar från 2015

Foto: Torbjörn Nääs

Året började som brukligt på Sollerön, med inbjudningar till Körövning, Gubbfrukost, Kelinglunch, Bingo och Ärtsoppans vänner. Pensionärerna informerade om sitt rika aktivitetsutbud; Boule, Läslustan, Gymnastik och Måndagsträffar med fika. Nytt var att man bjöd in till Yoga även i Gesunda Bystuga med Maivor Löfgren som lärare.

Prästgårdskaféet, som smög igång under 2014 fortsatte med lyckad verksamhet hela året 2015.

Pub 38 har under året haft en regelbunden verksamhet, som uppskattats och gett eko bland musikvänner i hela Dalarna.

Januari

70 000 regnbågsfiskar rymde från fiskodlingen vid Björka fäbodar och telefonen började ringa i receptionen på Sollerö camping. Många ville veta om isläget, köpa fiskekort, boka logi och komma till Sollerön och Siljan för att prova fiskelyckan.

Februari

Konsert »Vinterfest, La creation du monde« i fullsatt Sollerö kyrka.

Dalasinfoniettan under ledning av Tobias Ringborg framförde bl.a. »Cellokonsert nr 1 i C-dur« av av Joseph Haydn, med den fantastiska cellisten Nicolas Altstaedt, som storstilat hade hela Dalasinfoniettan i sin hand. Vinterfests konstnärliga ledare, tilllika klarinettist, Martin Fröst, tog avsked med att framföra Artie Shaws klarinettkonsert.

Solleröns nya soulband »Weed Whites & Wine« (sedermera

»Souldproject«) framträdde på Pub 38 sista helgen i februari. Bandet har följande sammansättning: Mita Larsson och Bitte Kans sång, Jan Westman bas, Lars Johan Andersson gitarr, Ola Måspers trummor, Tommy Lundberg keyboard, Per Olsson slagverk och Magnus Lindholm gitarr.

Steev och Hans-Peter Schütt med barnen Anna, Caroline och Ida tackade, i Solleröbladet, alla sina gäster för sju underbara år som de haft på Restaurang Jugen Jon. De hälsade samtidigt de nya ägarna Hüla och Tefik Yasar välkomna!

Rapport från Sollerömacken presenterades. En miljon tankade litrar passerades den 5 februari 2015. Macken öppnade i oktober 2012.

Mars

Vi kunde läsa i Solleröbladet: Möte – SISTA CHANSEN för Kommunalhuset! Onsdag 11 mars kl. 18.30 Vill solleröborna ha kvar det?! Vad kommer att hända om det inte blir så?! Vad är alternativen?! KOM, LYSSNA, DISKUTERA, REAGERA, ENGAGERA.

Torbjörn Ripstrand och Åke Knutz från Mora kommun informerade.

»Sollerön möter Orienten«, en afton med bilder, smaker och berättelser hos Britt-Inger och Agne i f.d. Missionshuset. Det var ett arrangemang i samverkan med flyktingförläggningen i Gesunda med önskan om att öka förståelse och kontakter mellan lokalbefolkning och våra nya svenskar. Arrangemanget lockade ungefär 130 personer. Besökarna vittnade om en mycket speciell kväll med både glädjen att mötas i dans och uppsluppenhet, men också smärta över situationen i de krigsdrabbade länderna. Det kom tydligt fram i den nyinspelade filmen av Muhannad Habab från Syrien som visades. Filmen spelades in i mars som ett skuggspel med så lite resurser som två ihopsydda lakan och en kamera. Solleröbor och flyktingar från förläggningen i Gesunda deltog i filmen.

Årets sockenbor 2014 blev Bosse Andersson i Kulåra och Rune Bäck i Bråmåbo. De fick mottaga var sin guldtacka vid Sockenstämman i Kommunalhuset. Motiveringen: ”För stort och positivt engagemang och mångårigt ideellt arbete för Sollerö Sockenförening och Sollerömacken”.

April

Foto: Torbjörn Nääs

Ryssa kapell har varit en viktig mötespunkt för kyrkliga aktiviteter i byn. Under 2014 gjordes en nystart av verksamheten, som breddades mot kultur, musik och konst och även riktades mer mot barn och ungdom. Bidrag för den nya inriktningen under 2015 beviljades från Mora kommun och Mora församling. Stiftelsen »Konung Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur« hade lämnat bidrag till renovering och handikappanpassning. »Bosse Präst« inledde vårens aktiviteter i kapellet med kåseri om vårens fåglar. Medverkade gjorde också Karin Wallin och kapellets musiker.

Ny plantshop öppnade på Soldvägen 31. Hillevi Ahlström hälsade välkommen till premiären och bjöd på fika!

Årets låntagare 2015 på Sollerön heter Jan Jorbrink, tidigare bokhandlare. Under 2014 lånade han inte mindre än 135 böcker på Sollerö biblioteksfilial. Den 20 april blev han uppvaktad i Biblioteket med diplom och blomster.

Maj

Vid extra Sockenstämma onsdag den 27 maj i Sollerö Kommunalhus beslöt ett fyrtiotal närvarande personer enligt förslag från Mora kommun att solleröborna ska

  • Ta över huset för 1 kr
  • Biblioteket kvar minst 3 år
  • Renoveringsbidrag 400 000 kr
  • Särskilt driftsbidrag med avtrappning under 4 år
  • Avtal med återköpsklausul gällande 5 år

Den församlade menigheten var i stort sett eniga om att huset skall vara kvar i Solleröbornas ägo, vilket också blev beslutat. En grupp bildades som kommer att slutföra förhandlingarna med Mora kommun.

Mora kommun bjöd in till möte för att informera om Näringslivsstrategi och beslut om Serviceplan. Detta innebär att kommunen beslutat att ge särskilt stöd till s.k. servicepunkter i socknarna/byarna, vilket är mycket välkommet och kan ge visst ekonomiskt tillskott till driften av »Sockenhuset« med c:a 20-30 000 kr/år.

Juni

Sveriges nationaldag firades på Stoltgården. Mat, aktiviteter och underhållning för hela familjen. Dans till »Rut & Gänget«. Sollerö pensionärsförening serverade glödstekt sill med tunnbröd. Köket serverade sommarmat. Tyvärr var det halvruggigt väder.

Siljan Runt, motionslopp på cykel, Siljan och/eller Orsasjön runt, med tradition sedan 1968. Loppen lockade i år 4651 deltagare.

Midsommar 2015. Foto: Torbjörn Nääs

Gesundakören under ledning av Gunnel och Linda Trapp bjöd in till »Midsommarkonsert« i Sollerö kyrka.

Midsommarfirande på Hembygdsgården med traditionell majstångsresning och tal av Hembygdsföreningens ordförande Anders Berg, fiolspelare och musikanter. Särskilt uppmärksammades att Hembygdsföreningen 2015 firar 100 år och att hembygdsboken Sool-Öen även fungerar som föreningens jubileumsskrift för året! Solleröloppet och Soldvarvi genomfördes traditionsenligt under midsommarhelgen. Kajsa Stenis var kranskulla. För sjätte gången stod Sollerön som arrangör av Cykel-SM. Tidigare år var 2000, 2004, 2006, 2010 och 2011.

I arrangemanget »Stora Siljansrodden« vann Sollerödamernas båt »Sophia Magdalena« hemmatävlingen före »Brudpiga« från Leksand. Styrman Per Hjelm åkte i vattnet efter segern.

Juli

Gesundaberget höll kvällsöppet under torsdagar i juli med underhållning och grillbuffé. Magnus Karlberg framträdde den första torsdagen med låtar av Dan Andersson, John Denver med flera.

Grillkvällar med trubadur anordnades även på Restaurang Jugen Jon under juli månad.

I början av juli presenterade Mejt Rittedal tillsammans med dottern Susanne Rittedal Söderblom boken »Folkdräkten Sollerön, Mora, Venjan och Våmhus«, som låg klar efter 10 års arbete. Genom boken vill man bevara kunskapen om dräktens historia och om hur den ska sys, enligt Mejt.

Fäbodlunken – motionslopp »Gå – Lunka – Löp«, stavgång och stafett, gick från Gesunda bystuga till målet vid Åsengården på Sollerö-Åsen. Gesunda Motionsklubb var som vanligt arrangör. Lilla Fäbodlunken för barn födda 2003 och senare gick med start och mål vid Åsengården.

»Öppna gårdar i Utanmyra« var ett nytt arrangemang som vi fick uppleva, då Bravvägen 6 och Tungärdsvägen 17 visade upp sina verksamheter. Grisar, bin, kaniner, får, gäss, höns, hantverk, loppis, fika och visning av veterantraktor.

Söndag den 12 juli sågades det i den nyrenoverade vattendrivna ramsågen i Mångberg. Hantverkare visade och tillverkade sina produkter. Kiosk med kaffe var uppskattat.

Tisdag den 14 juli anordnades Berättarkväll i Utanmyra bystuga. Länskonstkonsulent Jordi Arkö visade bilder och berättade om Emil Lindroth och Viktor Täpp – två kulturpersonligheter från Garsås.

Musik i sommarkväll i Sollerö kyrka. »Från Bach till Beatles« med Paulin Thorsell och Leo Sörlin. En lättsam och trevlig kväll, med musiker som skickligt hanterade sina instrument!

I samband med Lärkamötet höll fil. dr. Birgitta Sandström, tidigare chef för Zornsamlingarna, ett uppskattat föredrag under rubriken »Vem var Emma Zorn?«.

»Origotouren« kom till Sold Vindläpärbano (Freesbeebanan) i slutet av juli. Det var ett arrangemang av Sollerö IF och var en deltävling i Origotouren. Tävlingen genomförs regionalt i samverkan med likasinnade i Gästrikland, Hälsingland och Dalarna.

Sollerö Hembygdsförening fyllde 100 år. Det firades under en hel vecka 27 juli – 2 augusti. Se särskild artikel i boken.

Augusti

Visafton med Mats Höjer och Sölve Olofsson. »Glada och sorgsna visor av kända och okända visdiktare« i Kommunalhuset.

Solleröns löparfantom Jonas Buud tog sin andra raka vinst i Ultravasan, nio mil löpning i terräng, på tiden 5.45.08! Av de 900 personer, som startade, kom 821 i mål.

Sollerö fruktodlarförening anordnade arbetskvällar i äppelträdsallén Gruddbo – Häradsarvet – Bengtsarvet, fyra torsdagar i augusti och september. Ett arbete som uppskattas av alla solleröbor, som njuter av äppelblomningen varje vår!

September

Foto: Torbjörn Nääs

Den 5:e september anordnade Dalarnas Hembygdsförbund sitt »Höstmöte« på Sollerön. Representanter från alla hembygdsföreningar i Dalarna var inbjudna att besöka Sollerön och ta del av något av det vi upplevde under vår 100-årsvecka.

Johan Kallur och Mikael Flintha anordnade traktorrally med ett 30-tal ekipage. Rallyt startade i Gesunda, snirklade sig genom byvägar med olika kontroller och avslutades vid Hembygdsgården med fika.

Sollerö Turistförening och Sollerö Fiskevårdsområde bjöd in till två »fiskedagar för alla« vid Gåstjärn. Turistföreningen bjöd på fika och den som fick fisk betalade 50 kr per fisk.

Oktober

Dopkalas hölls i Sollerö kyrka i samband med gudstjänsten, för alla som fyllde 5 år och är döpta. Bibel delades ut och efter gudstjänsten bjöds det på pannkakskalas!

Cecilia Asps minnesfonds stipendium gick i år till Sollerö IF Ungdomsrodd. Sedan 1984 har Cecilia Asps minnesfond gett tillskott till olika unga idrottare i Sollerö IF. Den första att få bidrag var Annelie Birkeholm (då Larsson). Senast i raden var åter Annelie, som nu tillsammans med ungdomsroddarna i Sollerö IF fick 20 000 kr.

November

Foto: Torbjörn Nääs

»Snickars Brukshästar«, Emelie Eriksson, bjöd in till en mysig hästoch vagntur under höstlovet. En tur på vackra Sollerön med avslutningsfika vid öppen eld!

Julmarknaden på första advent anordnades detta år av Sollerö Pensionärsförening och Sollerö Hembygdsförening i samarbete med Svenska kyrkan i Kommunalhuset. Dräktkammaren visades upp och Sollerö Vävstuga (Emgart), lockade med hemgjorda alster.

December

Erik Mårtensson, som flyttade till Stockholm 1998 har nu flyttat tillbaka till Sollerön och vill där lyfta hårdrocken. Han kommer att tävla i 2016 års Melodifestival, med sitt band »Eclipse«

Vid Prästgårdscaféets säsongsavslutning bidrog Kristina Påhls West och Inger Boström med sång och musik.

Vid Luciafirandet är kyrkan fullsatt till sista plats. Ljuset dämpas långsamt ned och det blir kolsvart. Då hörs en sång från ingenstans, en späd röst når oss liksom från ovan:

Vi har vandrat många dagar för att komma hit till er, när som fortast alla jagar, säg ser ni vad vi ger? Kan ni ana vad vi lär er? Julens budskap kommer när våra ögon de har funnit att himmelen är här!

En spotlight lyser på predikstolen och där står Alva Brottare åtta år mer lik en ängel än någonsin och sjunger rakt in i våra hjärtan. 2016 års lucia Agnes Grudd med sitt följe av tärnor, stjärngossar och små änglar, gjorde därefter entré.

Vid julottan står Svea Granlund 13 år dräktklädd i kyrkans kor. När klockorna har klingat ut lyfter hon den flera meter långa näverluren och blåser in julottan. Stiligt, träffsäkert och elegant. När de unga Rullperskusinerna radat upp sig på den blåa kormattan och stämmer in i »Nu tändas tusen juleljus«, ja då vet vi att julen är här på riktigt. Sollerökören lät sina sånger klinga från läktaren ända fram till den sista sången när de dräktklädda koristerna och prästen själv, Lars-Åke Palm, ställde sig vid flygeln och sjöng »Adams julsång«. Juldagen kunde gry med nytt hopp om fred på jorden.

För åttonde gången bjöd Olle Nyberg på »Vinterkonsert« i Sollerö kyrka. Konserten hade folkmusik som tema. Besökarna fick uppleva en fantastisk underhållning. Årets deltagare var Bengan Jansson med hustru Eva Jansson, Lasse Björk, Anders Jakobsson, Putte Snitt, Klas Anderhell och Lars Eriksson. Kapellmästare var som vanligt Olle Nyberg.

Sara Markus-Jansson