Glimtar från 2013

Solleröbladet, annonsbladet för Sollerön, Gesunda och Ryssa, som ges ut av Sollerö Sockenförening och som startades av Rune Svensson på 1960-talet, har under 2012-13 genomgått en del förändringar med Runes dotter Ninna Lundin som redaktör. Förutom annonser om aktiviteter, erbjudanden och öppettider har vi emellanåt kunnat läsa citat och funderingar i TANKERUTAN. Tänkvärda ord i vår stressade värld. Dessutom har Ninna förmågan att lätta upp informationen med glada bilder. För mig som fått på min lott att fånga glimtar under året, är bladet en ovärderlig källa och påminnelse om vad som hänt.

Gubbfrukost, Kelinglunch, Bingo och Å·rtsoppans Vänner fortsätter traditionsenligt och framgångsrikt sina arrangemang och ger möjlighet för soldfok att mötas, utbyta tankar och umgås.

Emgart, Sollerö Vävstuga, firade i mars 10 år, med att hålla en utställning på Kommunalhuset med gamla och nya textilier från Sollerön.

Traditionsenligt och ett säkert vårtecken (redan 17 mars): Fastemarsch till Kulåra med tipsfrågor och Gudstjänst vid Slogboden.

”Med stor instrumentell skicklighet, innovativa arrangemang och ettfantasifullt framförande. ” Så löd juryns motivering till Alice & Klara som vann uttagningen av Musik Direkt Dalarna 2013. Vi säger stort GRATTIS till duon Alice & Klara, Alice Thorsell från Sollerön och Klara Källberg från Härnösand.

I slutet av mars hittade vi i Solleröbladet en liten annons, insänd av Åll Britta, riktad till Erik ”Bobrov” Stolth med : ”Takk så rasnd mytji fö fin skäjdsporär upå å runt Soldi. Du e guld värd!”. Jag håller med och dessutom gladde vi oss åt den otroligt fina skidvintern!

För 15 :e året delade Sockenföreningen ut utmärkelsen Arets Sockenbo. 2012 blev det Jörgen Sålder. Med motiveringen: ”För hans stora engagemang som ordförande och }aktledare i Sollerö Viltvårdsområde. T ex mycket tid och många svettdroppar för älgköttet som skolanfå1′.

60-års jubilerande SOLDTACKAN pånyttfödd. Sollerö Hemslöjdsförening erbjöd 2011 Mora Hemslöjd att överta produktionen så nu finns den att köpa hos Mora Hemslöjd.

Vårfest på Stoftgården med hatt-tema den 30 april. Underhållning av Stöttepelarna och uppmaning till gäster: ”Ta på Dig din finaste hatt och kom på Stoftgårdens Vårfest”.

Trots blåst och hagelskur tändes Valborgskasen som brukligt vid Kulåras vackra strand. Sollerökören medverkade och årskurs fem sålde korv & fika. Valborgsmässa firades också i Gesunda med tipspromenad och försäljning av kaffe med dopp. Grupp ur Gesundakören sjöng in våren.

På Pingstdagen invigde Sollerö kyrka den nya röda mässhaken. Kyrkliga arbetskretsen bjöd på kaffe och tårta. 1963-års konfirmander firade 50-års jubileum. Undertecknad vill passa på att tacka församlingen och prästen Jan Segerstedt för trevligt arrangemang i Prästgården efter mässan.

Sveriges Nationaldag 6 juni, firades på Stoltgården med dans till Rut & Gänget, Björn Wass med vänner sjöng och spelade, ponnyridning för barnen, lotterier, tipspromenad och utställningar. Sollerö Pensionärsförening serverade glödstekt sill med tunnbröd.

Midsommarfirande på Hembygdsgården med traditionell majstångsresning och tal av Hembygdsföreningens nye ordförande Anders Berg, fiolspelare och musikanter, genomfördes i strålande väder och mycket folk.

Arets cykeltävlingar.

Solleröloppet damer elit, 62 km, segrare Jennie Stenerhag, Falu CK. Solleröloppet herrar Seniorer, 124 km, segrare Christoffer Kvist, Falu CK. Soldvarvi herrar 20×2,5 km, segrare John Nilsson, CK Parr (Sollerö-John).

Sollerö Kyrka och Siljansnäs församling på pilgrimsvandring med Mässa i Malibambo den 30 juni. Helgmålsböner under juli hölls i Gesunda Bönhus.

’Nofler Chörle ’från Feldkirch i Österrike, på besök hos Gesundakören, gästade Sollerö Kyrka den 18 juli och bjöd på sina sångskatter.

Sollerö IF rodd återupptog den sedan 70-talet så populära roddskolan för ungdomar, tio till femton år. Initiativtagare är Annelie Birkeholm (tidigare Larsson) och Jean Martell. Båda gamla elitroddare i Sollerö IF’s färger.

I början på juli, lagom till min födelsedag, fick jag en ny liten familjemedlem; Dvärgschnauzervalpen Zorro! Valpen blev omskriven och t o m uppvisad i TV-programmet Landet Runt, då han 7 veckor gammal, räddades ur en drygt två meter djup brunn vid uppfödarens gård i Orsa. Zorro är nu en glad liten busig hund, som är oss till stor glädje. (När jag skrev detta låg han snällt och värmde mina fötter).

F d Vikingamuseet, numera logelokal Soldi för Odd Fellow’s bröder och systrar. Den 31 augusti firades invigning av logesalen. Drygt 250 gäster från Storlogen, nordiska länder, systrar och bröder från hela landet firade med efterföljande högtidskonsert i Sollerö kyrka och middag på Solleröparken.

Sollerö Hembygdsförening tar fram det gamla sockenvapnet som fasadflaggset. Detta flaggset kom senare under året som ”Årets julklapp” på Sollerön.

I samband med att nya planer; renovering och ombyggnad för Idrottsparken presenterades, arrangerade Solleröparkens Vänner med Conny Bondeson i spetsen: ”Sista natten med Utescenen” med Boströmmama, Medrock, Islanders och många fler. Drygt 300 betalande. Ismaskin köptes in till vintersäsongen, dräneringsarbeten runt byggnaden genomfördes och scenen revs.

Med anledning av att Kungen varit 40 år i tjänst på tronen besökte kungaparet Dalarna. Vid middagen, som serverades hos Landshövding Maria Norrfalk, kunde vi glädja oss åt att till dessert serverades bland annat kalvdans med färska Sollerö-hallon.

I TV-programmet Landet Runt kunde vi få se reportage från Sollerö skola; en skolklass plockade potatis till skolans kök. Elever intervjuades om skolans mat och bl a berättades att älgkött från öns jaktlag, finns på menyn.

Sollerö Musteri, Ingrid Persson öppnade och bjöd in till att boka mustningstid.

Gesundakören bjöd in till ”Kura skymning” i Sollerö kyrka i slutet av oktober. Dikter, skrivna av Vivi-Anne Bohm och elever i Sollerö skola, hämtade ur tidigare utgåvor av Sool-Öen deklamerades.

Anders Karlsson, Mora-Noret, hade så kallat boksläpp av sin bok om konstnären Elon Garp med öppet hus i Soldi.

Sollerö Sockenförening drog i gång projekt ”En framtida vision och utvecklingsplanför Sollerön ”. Projektet pågår från oktober 2013 till juni 2014 med Selma Wolofsky som projektledare. Vi ser fram emot kommande planer.

I mitten av november bjöd Hembygdsföreningen och dess Vikingagrupp in till föreläsning om hur våra farfäder levde och verkade på vår vackra ö. Astrid Gustafsson visade bilder och berättade om de fantastiska fynden från Sollerön.

Rull Elsa O/ofsson avled i november. Med henne gick en förmedlare av Solleröns 1900-talshistoria ur tiden. Hennes uppsatser om hur det var förr i tiden, av vilka flera publicerades i Sool-Öen, var trevligt skrivna och uppskattades av läsekretsen, som kommer att sakna en god berättare. Vi är tacksamma för vad hon delade med sig av.

Första adventfirades i Stoltgårdens Vinterträdgård med Musikcafé Ovasidur, försäljning av lotter och handarbeten. Dessutom serverade Stoltgården

Soppa och ris a la Malta, glögg och pepparkakor.

Marknadsgruppen arrangerade Sollerö Julmarknad l:a advent på Solleröparken. Hantverkare, tunnbröd, läfsor, tomtar och kransar. Korv- och kaffeservering, enligt tradition.

Lucia med tärnor fick saft, lussekatter och frukt i Prästgården. Snälla mammor hjälpte till med kläderna. Sedan gick luciatåget likt änglar till kyrkan där fullsatta bänkar väntade på det vackra tåget.

Året avslutades traditonsenligt (6:e gången) med mäktig Vinterkonsert i kyrkan fylld till bristningsgränsen med folk och musik. Petra Kvännå med körerna Mighty Voices och Good Vibes, Micke ”Nord” Andersson (Rullperspöjk), Olle Nyberg, Putte Snitt och Johan Kvännå. Micke avslutade med ett speciellt stycke för sin far, som är begravd på Sollerön. En känslosamt stycke: ”Going Home ”.

Sara Markus-Jansson

Mörka moln över Gesundaberget … Vykort

Gesundaberget

Vi saknar vår backe som gett oss en massa
både sommar och vinter vi äntrat din topp
i år är det mörkt
vi är många som sörjt
men ägaren sägs ha brist i sin kassa.

I år kommer backen att ligga i dvala
turister som läst i annonser men ser
liftar som rostar
stugor som kostar
vem känner ansvar över vad som sker.

Att kämpa i motvind och rädda vårt berg
en bortglömd pärla som en gång fanns
ger oss extra energi
och tillsammans är vi
som finner en lösning någonstans.

CB