Glimtar från 2012

Januari

Församlingens körledare Britt-Inger Nilsson bjuder in till årets sångövningar; Sollerökören fyrstämmig blandad kör samt Stöttepelarna för de som vill sjunga enklare och stötta församlingssången i olika sammanhang.

Sockenföreningen startar vårvinterns BINGO-spel, som äger rum till slutet av mars.

Vid Gudstjänsten i prästgården den 22 januari berättade Ulla Jerkgård om det spännande arbetet med bröder och systrar i Ryssland.

Solleröbladets redaktör Christine Modh avtackades av Sockenföreningen för de gångna åren och Ninna Lundin önskades lycka till med Solleröbladets fortsättning.

Februari

Revy med SOLDKELING i Kommunalhuset – Britt-Liz på ”hemmaplan” alltid lika populär!

Gubbfrukost och Kelinglunch startade sina träffar i februari. Ärtsoppans Vänner håller fast vid sina träffar ända fram till Påsk.

Kelinglunchligan bjöd på semlor efter gudstjänsten den 19 februari.

På skottdagen den 29:e februari kunde vi vara med om ”Berättarrnagi” på Visionshuset (f.d. Missionshuset) med Yvonne Hoffman, Pelle Olsson och vår egen Britt-Inger Nilsson. Tillställningen förgylldes med musik av Claes Meyer och Agne Samuelsson. Ett annorlunda och trevligt arrangemang!

Mars

Framtid på Sollerön. ”Levande landsbygd – jordbruk. Öppet landskap – förbuskning. Turism – utbud. Nya entreprenörer – företag. Kollektivtrafiken. Skola och barnomsorg. Äldreboende och service. Butiken och närodlade produkter. Ungdomar och aktiviteter”. Allt kommer att diskuteras och behandlas under en mötesserie om 6 träffar, med start den 7 mars, för att få till en utvecklingsplan för Sollerön. Ett projekt som avslutas under hösten 2013 med aktörer från Entreprenörsskolan Leksand, Mora kommun och Sollerö Sockenförening.

Ny utställning planeras för Textilsamlingen, Företagshuset. Ett upprop om hjälp från Margit Andersson och Karin Wik-Land, Sollerö Hembygdsförening.

Solleröbladet delas ut varannan vecka, tack vare glada byombud. För att visa sin uppskattning av detta frivilliga arbete bjöd Sockenföreningen på smörgåstårta. Bildbevis fanns i Solleröbladet nr 6!

Sollerö Fruktodlarförening anordnade beskärningskurs i slutet av månaden med Olle Ridelius, trädgårdsmästare från Vassbo.

Efter gudstjänsten den 25 mars serverade Gubbfrukostgänget våfflor!

Till Årets sockenbo 2011 utsågs Ulla Jerkgård. Med motiveringen ”För hennes fantastiska och mångåriga hjälparbete med att ge ryska barnhemsbarn en bättre tillvaro”. Priset, en guldtacka i keramik, tillverkad av Tolla Marianne och blommor förstås!

April

Söndagen den 1 april anordnades traditionsenligt Fastemarsch till Kulåra. Tipspromenad från kyrkan med efterföljande gudstjänst i slogboden vid stranden. Byalaget bjöd som vanligt på blåbärssoppa och Älsas hembakade bullar.

Gesundakören bjöd den 20, 21 april på ”Tvära Kast – från 1500-tal till Lady Gaga”. En fantastisk föreställning med många glada aktörer under ledning av Gunnel Trapp. Utsålt båda föreställningarna!

Vintern rasat ut bland våra fjällar! Sollerökören sjöng in våren intill Kasen vid Kulåra strand. Nytt för året en Lill-kase för de minsta barnen tidigare på kvällen. Valborgsmässa firades även vid bystugan i Gesunda med tipspromenad till kasen.

Allt sedan 1997 har Ärtsoppans vänner firat påskfest i Gesunda bystuga. Den som startade alltihop var Arne Johansson, som också kokade soppan. Sedan dess har man kunna äta ärtsoppa varje torsdag under perioderna: ”Efter älgjakten och till Lucia och sedan slutet av januari till påsken”. Avslutning för varje säsong är påskfesten och numera är det Margot, Arnes fru, som kokar ärtsoppan. Förutom att äta ärtsoppa så tittar man på gamla bilder och försöker identifiera vilka som finns med. Och alltid finns något man kan skratta åt antingen någon bild eller någons kommentar. Men trevligt har man!

Maj

Sollerö Fruktodlarförening erbjöd alla medlemmar att genom föreningen beställa fruktträd, buskar m.m. Nytt för året var att man också kunde beställa redskap för beskärning.

Lördagen den 26 maj anordnades Pilgrimsvandring från Lundbjörken till kapellet vid Svarttjärn med efterföljande andakt. Ett populärt och uppskattat initiativ. 15 personer vandrande i strålande solsken och njöt av såväl natur som gemenskap. Ett arrangemang som återkommer även pingstafton 2013.

Juni

Nationaldagen firades vid Stoltgården i strålande väder och med underhållning av Mora Musikkår. Glödstetja silld å päron serverades. Ponnyridning, tävlingar, lotterier, lekar och loppis m.m.

Mora Musikkår underhåller på Stoltgården i samband med firandet av Nationaldagen. Foto: Ninna Lundin

Årets cykeltävlingar. Solleröloppet, klass herrar seniorer, distans 161 km, segrare Magnus Darvell, Kalas CK, Falun (tid 3:58:00). Damklassen ställdes in.

Segrare i Soldvarvi 2012: Peter Resar, Sollerö IF!

Peter Resar med kranskullan Lorina Flinta. Foto: Gunnar Bäcke

Midsommarfirandet på hembygdsgården med majstångsresning genomfördes i ett strålande väder och mycket folk.

Plötsligt så händer det. I slutet av juni påbörjade grävskopan arbetet med att gräva upp stubbarna efter de träd som fälldes tidigare. Markberedningen/underarbetet till det som ska bli grunden till Sollerömacken som, förhoppningsvis, ska stå färdig i slutet av augusti.

Juli

Musik i sommarkväll i Sollerö kyrka, juli-augusti, inleddes den 9 juli med Visor i sommarkväll med Sölve Olofsson och Mats Höjer. En stämningsfull upplevelse i sommarkvällen.

Vägkyrkan. 30 personer som engagerar sig och turas om, enligt schema, för att välkomna och informera gäster i kyrkan under juli månad. (Även på andra språk än svenska, som t ex. engelska, tyska, holländska och franska).

Under fredagskvällar i juli anordnade Restaurang Jugen Jon populära grillkvällar med trubadur.

Augusti

Första veckan i augusti hade Sollerön besök från Moldavien. Moldavien dansade, sjöng och spelade på ett flertal platser, såsom Hembygdsgården, utanför Konsum, Restaurang Jugen Jon, Tomteland och Kyrkan. Utställning och försäljning av hantverk från byarna Vatici och Dubasarii-Vechi på Företagshuset. Vävstugan Emgart och Textilkammaren höll extra öppet.

En lördag i mitten av augusti anordnade Utanmyra Bystugeförening Byloppis på gårdar Utanmyra runt. Ett trevligt initiativ, som också ledde till ”rundtur” i byn.

Den 24 augusti 1987 togs första spadtaget till Stoltgården. 25 årsjubileet firades med att BRF Soldi bjöd alla på kaffe och tårta på Stoltgården.

Tanken till Bensinmacken på plats.

September

Under Hälsoveckan, ett samarrangemang i kommunerna Mora-Orsa-Älvdalen och Malung, hölls Öppet Hus i Fiskestugan vid Gåstjärn och Hälls Gym & Hälsa hälsade välkommen att träna i gymmet samt delta i Pröva-på-pass eller vara med i Kom-igång-grupp.

Bosse Präst ”firar” med konsert i kyrkan. 620 personer delade hans dag och njöt av skön sång och musik samt fick ta del av återblickar/minnen från Bosses tid i församlingen.

Kelinglunch och Gubbfrukost återupptar sina träffar för hösten. Pumpen till Bensinmacken på plats.

Oktober

Sollerömacken invigs den 6 oktober! En historisk dag för Sollerön. Det bjöds på både korv och kaffe och annat smått och gott. Partytält var uppsatt i händelse av dåligt väder, men solen strålade och glädjen gick ej att ta miste på.

Föräldrakooperativet Filiorum inbjöd till Öppet Hus den 10 oktober och tackade samtidigt alla som bidragit till att de kunnat starta verksamheten.

Ljuständningshögtid i kyrkan för bortgångna under året- 35 ljus tändes. Kvällsandakt med husförhör Sollerökören versus Stöttepelarna i bibelkunskap ägde rum på Lafvasgården vid samlarmuseet den 28 oktober.

Sollerömacken som invigdes den 6 oktober 2012. Foto: Ninna Lundin.

November

Hantverksdag i Företagshuset första lördagen i november. Hård- och Mjukslöjdare i arbete. Försäljning av lokalt och Moldaviskt hantverk bl.a Täpp Lars från Malung med skinnsömnad. Textilsamlingen och Vävstugan ”Emgart” öppet.

8 november bjöd Församlingen de ”gamla” 80, 85 och 90+ på soppa i Stoltgården.

Restaurang Jugen Jon satsar vidare: After Work på fredagar, 5-rätters familjemiddag på söndagar, Farsdags-meny, Grekisk afton med trubadur och Julbord i advent.

December

Traditionsenlig Julmarknad på Solleröparken med hantverk, tunnbröd, läfsor, tomtar och kransar. Korv- och kaffeservering.

Nytt för i år: I :a adventsöppet på Stoltgården med Soppa och Ris a la Malta, glögg och pepparkakor och därefter Musikcafé med Ovasidur.

LUCIA

”Varje gång som en klocka slår, en ängel sina vingar får!” läste prästen Maria Arnborg längst fram i den fullsatta kyrkan. Klockor pinglade från alla hörn, och plötsligt lystes läktaren upp av brinnande bloss, ett valthorn genljöd samtidigt och man kunde se en vitklädd figur nästan svävande över orgelpiporna. En flickas röst kom från läktaren ackompanjerad av gitarr och cello. Tärnorna stod beredda i koret och Lucia skulle strax skrida in. Lucia 2012, den stiligaste i Solleröns stolta historia hade tagit sin början!

Vid konserten i kyrkan den 22 december överraskades församlingen. Kvällen inleddes med endast levande ljus nere i kyrkan. Britt-Inger spelade ”Den signade dag” och hela kyrkan fylldes av toner från orgeln. Claes Meyer spelade stämningsfullt på flöjt och Kören sjöng inte enbart från läktaren utan placerade ut sig på olika ställen. Konserten avslutades med att den unga såginstrumentalisten Martin Classon (16 år) spelade Adams julsång på såg tillsammans med Agne Samuelsson på gitarr.

Året avslutades med Vinterkonsert i en välfylld kyrka med Gospelkör, Petra Kvännå, Olle Nyberg, och som alla trodde Mikael ”Nord” Andersson. Mikael blev sjuk och fick ersättas av gitarristen Putte Snitt som kompletterades med Roger Zackrisson. Två ersättare, som tillsammans med de andra artisterna spred glädje och njutning hos åhörarna.

Sara Markus-Jansson