Gesunda bystuga

Navet för slingor på fastlandet


Stig Wass vid Flengruvan. Foto: Lasse Nordström

Gesunda bystuga är en utmärkt utgångspunkt för att besöka och utforska de sevärdheter som döljer sig i Solleröskogarna. I Sollerö sockens Hemester-Guide presenteras sevärdheterna i praktiskt förpackade slingor. Man kan vandra, cykla eller åka bil med tanke på de olika slingornas längd. Några mäter flera mil och är väldigt kuperade. Slingorna är populära och lockar besökare eftersom det har trampats upp stigar till de olika målen. Varje sevärdhet är försedd med en informationsskylt som berättar dess historia. Den närmaste slingan är ”Gesunda byslinga” som har sin sträckning i själva byn. Slingan består av Sturbåtn, Lundgården, Sågdammen, Offerstenen samt Måstäpp där Sveriges första spelmansstämma hölls 1906 under Anders Zorns ledning. Och så själva bystugan med klockstapel och Bönhus förstås. Små skyltar med pilar visar vägen som enkelt kan vandras. Lite längre bort finns Norra fäbodslingan och Södra fäbodslingan. Och så finns det även Ryssaslingan. Alla finns utförligt beskrivna med texter och bilder i Hemester-Guiden.

Den Norra Fäbodslingan leder till Malibambo, Botestenen, Sälens fäbodar, Seliträdbergets topp (597 m) samt det mystiska klippblocket Digerhäll. Föredrar man den Södra fäbodslingan hamnar man i Skvaltkvarn i Mångbro, Mångberg, Åsen, Flenarna samt mytomspunna Flenwwgruvan på Flenberget.

Åker man Ryssaslingan passerar man historiska milstolpar, den högsta kustlinjen samt kan njuta av Ryssåns trolska inramning.

Det är Sollerö sockenförenings marknadsföringsgrupp som har skapat och producerat idén med slingor samt monterat alla skyltar.

Lasse Nordström