Koka-bull

Foto: Från Wikipedia

Jag hade aldrig hört talas om koka-bull, när det kom på tal vid en slöjd- kväll hemma hos mig. Det är ett bröd som kan bakas utan ugn, eftersom det gräddas i vattenbad. Bus Carin Wass har receptet koka-bull efter sin mor Håll Anna. Sturan Ingrid Perssons mamma kallar brödet Upp- landskubb. Vid en koll på internet visar det sig att upplandskubb är ett skyddat varumärke, och brödet får inte bakas för försäljning av vem som helst.

Båda mödrarnas recept innehåller samma ingredienser:

  • 425 g grovt rågmjöl
  • 425 g vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 3,5 dl vatten
  • 60 g jäst
  • 1,5 dl sirap

Alltsammans blandas kallt till en fast deg, som arbetas väl på bakbordet. Den läggs i en smord och mjölad bleckflaska med raka kanter. Flaskan bör vara så stor att degen har gott rum att höja sig både vid jäsningen och kokningen.

Degen får jäsa 3 timmar och kokas sen i vattenbad 5 timmar. Locket bör hela tiden sitta på flaskan. Brödet stjälpes upp och får svalna.

Följande dag skäres det i fyra delar till trekanter.

Sylvia Måsan med hjälp av Carin och Ingrid